© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Regionální politika EU v období
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ekonomika malých a středních podniků
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu Inovační ekosystém a hlavní nástroje rozvoje inovačního potenciálu firem © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Význam inovací pro ekonomiku Dlouhodobě jediný způsob zvyšování životní úrovně Klíčové pro ekonomiky poháněné inovacemi blížící se k technologické hranici Produktivitu těchto zemí nelze zvyšovat adaptací existujících technologií jako v případě méně rozvinutých zemí Pro udržení konkurenční výhody musí firmy vyvíjet špičkové výrobky a procesy Prostředí motivující k inovacím je klíčové

Problémy současné politiky inovací v ČR zkratkovitost současného systému podpory inovací neexistence strategie rozvoje a plánování priorit není možné širší zapojení soukromého kapitálu - nevyužívání tržních mechanismů venture kapitálu informační a koordinační selhání a institucionální rigidita – absence dialogu a spolupráce hráčů inovačního systému neexistence zpětné vazby u poskytnutých prostředků do vědy a výzkumu, chybí důraz na návratnost investic a komercionalizaci výsledků je nutné vytvořit systém podpory inovací založený na tržně ekonomických stimulech

Pilíře funkčního inovačního prostředí Institucionální rámec pro koordinaci rozvoje národního inovačního systému Prostředí pro excelentní VaV Rozvoj spolupráce a transferu znalostí mezi podniky a VaV institucemi Technologické oblasti klíčového významu pro ekonomický růst ČR Služby pro inovační podnikání

Finské inovační prostředí Počet vstupních propojení 6 6

Globální trendy Dříve Nyní Nově Globalizace mezinárodní obchod regionální investice globální sít Růstová strategie extenzivní intenzivní generativní Národní strategie vstupy efektivita inovace Průmyslová politika produkční podpůrný katalyzující Obchodní myšlenka růst konkurenceschopnost přizpůsobování Systém inovací výzkum klíčové technologie uživatelské inovace CzechTrade podpora urychlení rozvoj exportu internacionalizace inovačního prostředí 7 7

Inovační cyklus peníze znalosti peníze výzkum a vývoj inovace 8 8

Rozšíření služeb v zahraničí new content Nové služby ”privatization” of the Trade Offices new structure Nová struktura Rozšíření služeb v zahraničí Nové kompetence new national mission Nová národní mise 9 9

Novinky – Foresight Systém Nový přístup „Foresighting“ Zcela nová služba státu, dopad na celý inovační ekosystém 10 10

Novinky – Trade Intelligence Nové kompetence Od dodavatele služeb k expertní roli Expertní konzultace jako nová služba pro firmy i partnery v ekosystému 11 11

Trade Intelligence Mikro/Makro úroveň

Nástroje Trade Intelligence

Makro analýza – Ukázka Region

Makro analýza – Ukázka Země Budoucí příležitosti, Ruská federace ČR působí na trhu ČR není na trhu

Mikro analýza - ukázka Konkurence na chorvatském trhu Konkurence ve světě (World rate) Položka: Medical / surgical / veterinary furniture (e.g., op. tables, examination tables ...

Foresight systém

Nová spolupráce Příklad zapojení partnerů při realizaci technologického Foresightu

Ministerstvo průmyslu a obchodu Vaše dotazy, prosím Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1 www.mpo.cz 19 19