Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Rozpočtové určení daní na Slovensku
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
RUD Rozpočtové určení daní Ing. Jan Mládek, CSc. Stínový ministr financí ČSSD Praha, Listopad 2011.
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Rozpočtové hospodaření obcí
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
P ř íprava nového zákona o RUD Mgr. Petr Gazdík -starosta obce Suchá Loz -člen komise MF pro přípravu nového zákona o RUD.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
VY_20_INOVACE_SVF33760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ROZPOČTOVÉ URČENÍ DANÍ PRO OBCE
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Územní samospráva Obce
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Návrh na změnu RUD (kompromisní návrh) Miroslav Kalousek, ministr financí ČR.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Benchmarkingová iniciativa 2005, VCVS ČR, o.p.s., verze 5.1 ANALÝZA AGENDY 49samospráva ve školství Zpracoval:Odbor školství listopad 2009 – leden 2010.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Transkript prezentace:

Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní

2 Rekapitulace stávajícího stavu -od navýšení sdílených daní o 4,6 mld. Kč -zrušení 14 velikostních kategorií a zavedení 6 nových -zrušení pevných hranic mezi velikostními kategoriemi

3 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Rekapitulace stávajícího stavu - zavedení přerozdělovacího kriteria podle velikosti obce -zavedeni přerozdělovacího kriteria prostého počtu obyvatel

4 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní O co jsme usilovali a co se nepodařilo - zahrnutí spotřebních a ekologických daní do systému sdílených daní - postupné navyšování příjmů obcí do roku 2010 o 14 mld. Kč - postupné navýšení kriteria prostého počtu obyvatel až na váhu 10 % - zavedení kriteria počtu žáků základních a mateřských škol v obci a zrušení plateb neinvestičních nákladů na žáka mezi obcemi

5 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Analýza výdajů obcí - z iniciativy Svazu - zadavatelem je ministerstvo financí - zpracovává konsorcium vysokých škol v čele s VŠE - závěr prací do konce letošního roku

6 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Analýza výdajů obcí - jde o výdaje v souvislosti s poskytováním „veřejných služeb“ - jde o posouzení výdajů „provozních“ i investičních

7 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Cílem analýzy je nalézt odpovědi na následující otázky: 1.Odpovídají stávající systémy financování výkonu státní správy a samosprávy rozsahu svěřené působnosti územních samosprávných celků ? (Analýza odpoví na to, jaké jsou alternativy systému RUD v případě, že stávající konstrukce financování samosprávy neodpovídá potřebám obcí.)

8 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní 2.Která kritéria, včetně jejich vah, je třeba do systému přerozdělování daní zakomponovat? 3.Jaké jsou možná rizika a naopak výhody vybraných kritérií? 4.Jaký by mohl být nárůst sdílených daní obcím podle počtu obyvatel a dalších faktorů, aby lépe odpovídal jejich potřebám?

9 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní 5. Má opodstatnění zachovávat vůči hl. m. Praze, a statutárním městům Plzni, Ostravě a Brnu vzhledem k jejich historicky odlišnému postavení do určité míry selektivní přístup v rámci rozpočtového určení daní resp. systému příspěvku na výkon státní správy? 6. Jakými způsoby je možné přistoupit k vymezení kvalitativně zcela nových systémů rozpočtového určení daní ?

10 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Analýza výdajů obcí - výdaje obcí budou odděleně posuzovány na oblast samostatné a přenesené působnosti -výdaje obcí pro oblast samostatné působnosti budou posuzovány podle kriterií: povinnosti na základě zákona, povinnosti s přihlédnutím k vykonávaným službám (MHD, obecní policie, atd.), výdaje obcí vzniklé na základě historických souvislostí (ZOO, historické památky, atd.)

11 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Analýza výdajů obcí Je možné, že v nadcházejících měsících budou někteří z Vás vyzváni, aby poskytli data a informace pro vytvoření analýzy výdajů obcí. Žádáme Vás o vstřícnost ke zpracovatelům analýzy.

12 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Analýza výdajů obcí - cílem je vytvořit podklad pro nový návrh zákona o rozpočtovém určení daní - nový zákon o RUD by měl nabýt účinnosti od Svaz intenzivně spolupracuje na tvorbě zadání analýzy a komunikuje se zpracovateli analýzy

13 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Stav v roce Svaz požadoval na MF kompenzaci propadů v příjmech obcí v důsledku schválené reformy veřejných financí - propad v roce 2009 ve výši 5,1 mld. Kč - navrhovaná kompenzace ve státním rozpočtu na rok 2009 ve výši 5,1 mld. Kč

14 Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní Stav v roce rozdělení 5,1 mld. Kč mezi obce podle poměru počtu obyvatel a počtu zaměstnanců na území obce. - cca 500 Kč na každého občana obce

15 Souhlasíte s prováděnou analýzou výdajů obcí? Požadujete aby podle nového zákona o RUD byly součástí systému sdílených daní také spotřební a ekologické daně?

16 Děkuji za pozornost