Kratochvil-1 8.4.2017 Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Ing. Marie Stříbrná Podnikatelské minimum a další aspekty Právní minimum Standard.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Venkovská turistika a certifikace
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Obchodní společnosti.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Daňová teorie a politika
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Správa sociálního zabezpečení
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Cestovní kanceláře a agentury
Finanční a rozpočtové právo
Právní procesy.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Dokumentace k zajištění BOZP
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_17.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Správa sociálního zabezpečení
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Agroturistika a venkovská turistika
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Venkovská turistika 2017 Spolupráce SVTA a ATIC.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Subjekty obchodněprávních vztahů
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

kratochvil-1 8.4.2017 Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Ing. Marie Stříbrná Podnikatelské minimum a další aspekty Právní minimum Standard ubytovacích služeb Hygienické a požární předpisy Pojištění produktu cestovního ruchu Systém služeb pro podnikatele

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Právní minimum Obchodní zákoník Živnostenský zákon Občanský zákoník Zákon o dani z příjmů Zákon o dani z přidané hodnoty Zákon o dani silniční Zákon o dani z nemovitosti Zákon o místních poplatcích Zákon správních poplatcích Zákon o soudních poplatcích Zákoník práce Zákon o pojistném na všeobecném zdravotním pojištění Zákon o pojištění na sociálním zabezpečení a příspěvku na politiku zaměstnanosti

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Obchodník zákoník Vymezuje osobní působnost zákona - určuje subjekty a objekty obchodně právních vztahu a vymezuje pojem „podnikání“. Upravuje vztahy v obchodních společnostech, současně i kapitálové vztahy, a tím související např. podíl na řízení firmy, zastupování firmy apod. Živnostenský zákon Obsahuje ustanovení týkající se rozdělení živností, živnostenského oprávnění, provozování většího počtu živností, odborné způsobilosti. Občanský zákoník Definuje smlouvu o ubytování a odpovědnost za škodu způsobenou hostům ztrátou věcí uložených v místnostech, kde jsou ubytováni. Definuje pojem kauce.

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Zákon o dani z příjmů Zákon řeší daň z příjmů fyzických a právnických osob, daň ze závislé činnosti Nemá vztah jen k podnikatelům a jejich případným společníků, ale také k zaměstnancům, pokud podnikatel vytvoří nové pracovní příležitosti. Tento zákon je alfou-omegou podnikání, je ho třeba znát velmi důkladně! Zákon o dani z přidané hodnoty Zákon definuje výši ročního obratu pro plátce DPH a základní a sníženou daň. Poslední novela tohoto zákona se poněkud nevyvedla. A rozhodně neprospěla cestovnímu ruchu. Zákon o dani silniční Platí pro všechny podnikatele, kteří užívají vozidlo pro svou podnikatelskou činnost a odepisují vozidlo jako hmotný statek nebo cestovné do nákladů.

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Zákon o dani z nemovitosti Vztahuje se na všechny stavby, které poplatník využívá k dosažení a udržení příjmů podléhajících daní z příjmů mimo obytných domů. Pozemky se zdaňují podle druhů pozemků, jak jsou uvedeny v katastru nemovitostí. Zákon o místních poplatcích Poplatky za ubytovací kapacity v rekreačních zařízeních a poplatky za rekreační pobyt se bezprostředně promítají do cen za ubytování a jsou jejich neovlivnitelnou částí oproti jiným nákladovým položkám. Zákon v budoucnu zřejmě nahradí zákon o obecních daních, ale jeho dopad na ceny ubytování bude stejný. V této souvislosti je třeba upozornit i na tzv.. ohlašovací povinnost - vedení „knihy hostů, resp. ubytovaných“.

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Zákon o správních poplatcích a zákon o soudních poplatcích Záměrně jsou zákony společně. Sazebník správních poplatků (poplatek za vydání živnostenského listu a za vydání koncese). Sazebník soudních poplatků (poplatek za zápis do obchodního rejstříku apod.) Zákoník práce Velmi důležitý pro podnikatele, kteří vytvoří pracovní příležitost. Práva zaměstnavatelů a zaměstnanců, bezpečnost práce, zákonné pojištění odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání.

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Zákon o pojištění na sociálním zabezpečení a příspěvku na politiku zaměstnanosti Zákony s sebou určitým způsobem souvisejí. Technicky - mají stejný strop pro vyměřovací základ pojistného. Systém zdravotní a sociální ochrany jak pro podnikatele, tak pro zaměstnance v nemoci a později ve stáří - dožijí-li se oba spokojeného důchodu.

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice kratochvil-1 8.4.2017 Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Typy ubytovacích zařízení ve venkovské turistice Kategorie ubytování v soukromí (pronájem místností, bytů, rodinných domů, rekreačních objektů - chalup, chat, srubů ap.) - ubytování ve stavbách, které neodpovídají kategoriím ubytovacích zařízení dle vyhlášky MMR č. 137/1998 Sb. o obecných požadavcích na výstavbu Kategorie: hotel, penzión (vyhláška MMR č. 137/1998 Sb. o obecných požadavcích na výstavbu) hotel - hromadné ubytovací zařízení (minimálně 10 pokojů určených k přechodnému ubytování) penzión - hromadné ubytovací zařízení (minimálně 5 pokojů určených k přechodnému ubytování) hotel i penzión mohou být součástí objektu, který slouží jinému účelu

Proč preferuje venkovská turistika ubytování v soukromí ? Typický charakter venkovské turistiky decentralizované ubytování s omezenou kapacitou komorní, téměř rodinné zázemí pochopení pro individuální aktivity turistů ohleduplný vztah k přírodě a krajině Těmto podmínkám plně vyhovuje právě kategorie ubytování v soukromí Z kategorie hromadných ubytovacích zařízení je pak nejvhodnější kategorie penzión

Ubytování v soukromí - dobře zařízený byt nebo domek či chalupa

Ubytování v soukromí - dobře zařízený byt nebo domek či chalupa

Ubytování v soukromí - dobře zařízený byt nebo domek či chalupa

Stolování a stravování v penzionu

Stolování a stravování v penzionu

Stolování a stravování v penzionu

Stolování a stravování v penzionu

Typy služeb venkovské turistiky

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Hygienické předpisy Vyplývají z požadavků na ubytovací standard, resp. standard stravovacích zařízení a z požadavků na vybavení hygienických zařízení. Vyplatí se kontaktovat místně příslušnou hygienickou stanici. Získat povolení k odběru vody (např. z vlastní studně), resp. k vypouštění odpadních vod od příslušného vodohospodářského orgánu. Odebíráte-li vodu s veřejného vodovodu, resp. vypouštíte odpadní vodu do veřejné kanalizace,jste povinni uzavřít smlouvu s příslušným podnikem, který obhospodařuje vodovody a kanalizace Požární předpisy Vyžádat si posudek požární ochrany a splnit stanovené požadavky. Pojištění produktu cestovního ruchu Pojištění podnikatelské činnosti obecně. Úrazové pojištění pro hosty (týká se zejména podnikatelů v agroturistice).

Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Systém služeb pro podnikatele Informační, poradenské a vzdělávací služby Výstavy a veletrhy cestovního ruchu Státní program podpory cestovního ruchu LEADER ČR Operační programy ve vazbě na Strukturální fondy EU: Společný regionální operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Rozvoj lidských zdrojů