Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
VÝCHODISKA A HLAVNÍ ZMĚNY V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ „Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší v roce SPE, IRZ a další připravované.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 Tisková konference Úřad.
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Ochrana ovzduší Povinnost pravidelně měřit imise mají ze zákona městské aglomerace o počtu obyvatel více než 350 tis. a dále OZKO, které stanovuje každý.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek životního prostředí, bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
OCHRANA OVZDUŠÍ Filip Dienstbier, 2006.
Právní úprava ochrany ovzduší a ozonové vrstvy země
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Ochrana půdy a lesa.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Krajský úřad Zlínského kraje
o ochraně přírody a krajiny
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Registr spaloven odpadů
Akční plán zlepšování kvality ovzduší 2017
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Transkript prezentace:

Nový zákon o ochraně ovzduší

Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně k novému projednání (s přijatými pozměňovacími návrhy) Předpokládaná účinnost – 1. září 2012 Nový zákon o ochraně ovzduší

Zdroje znečištění ovzduší 1.Průmysl 2.Doprava 3.Vytápění domácnosti

Problémy průmyslové zdroje v lokalitách s vysokou hustotou osídlení zastaralé technologie, nízký zájem o čerpání dotací na modernizaci provozů Současný přístup stanoveny emisní limity, emisní stropy, podmínky provozu zdrojů, z nichž plynou poplatkové povinnosti, případně sankce Není reflektován vliv jednotlivých zdrojů na kvalitu ovzduší v lokalitě! 1.Průmysl stávající situace

Navrhovaná řešení v novém zákoně o ochraně ovzduší zpřísnění podmínek provozu stávajících zdrojů zahájení správního řízení o změně povolení provozu stanovení emisních stropů pro skupiny zdrojů s významným vlivem na kvalitu ovzduší kompenzační opatření pro nové zdroje revize systému poplatků za znečišťování ovzduší 1.Průmysl nový přístup

Problémy narůstající doprava v centrech měst emise nejen ze spalovacích motorů, ale také z otěrů pneumatik a brzdových destiček významné navýšení opětovným zvířením již usazených prachových částic zastaralý vozový park – horší emisní parametry provozovaných vozidel Současný přístup nemožnost regulace dopravy (pouze během smogových situací, pokud je toto opatření uvedeno v krajském či místním regulačním řádu) 2.Doprava stávající situace

Navrhovaná řešení v novém zákoně o ochraně ovzduší zavedení tzv. nízkoemisních zón – omezení dopravy v centrech měst osvobození vybraných úseků zpoplatněných komunikací od poplatků v případě vyhlášení smogové situace závazná stanoviska k územnímu a stavebnímu řízení na nové specificky určené pozemní komunikace 2.Doprava nový přístup

Problémy spalování nekvalitních paliv a odpadu v kotlích – cenová dostupnost nemožnost kontroly použitých paliv nemožnost regulovat emise z malých zdrojů využívání tuhých paliv i v plynofikovaných lokalitách Současný přístup v zákoně o ochraně ovzduší je definována tzv. povolená tmavost kouře kontrolou dodržování výše uvedených povinností je pověřen obecní úřad zákaz obtěžování kouřem/popílkem/plyny/pachy je uveden i v občanském zákoníku 3.Vytápění domácností stávající situace

Navrhovaná řešení v novém zákoně o ochraně ovzduší emisní požadavky na spalovací zařízení vstupující na trh do 10 let od nabytí účinnosti provozovat jen kotle 3. emisní třídy pravidelné dvouleté vyžádané kontroly technického stavu Ostatní opatření přímé kontroly spalovacích zdrojů úředními osobami přímo v domácnostech – bude nadále předmětem diskusí, ústavně konformní řešení existuje informační kampaň zaměřená na odpovědné chování při vytápění v lokálních zdrojích dotační politika – výměna kotlů, energetické úspory apod. 3.Vytápění domácností nový přístup

Snížení administrativní zátěže Zjednodušení zákona a řídících procesů včetně povolovacího řízení Programy ke zlepšení kvality ovzduší Ostatní legislativní nástroje

Děkuji za pozornost