Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Presentace Havířovským církvím. Co je Orel dnes ?  Křesťanská sportovní organizace s více jak členy, působící v celé ČR  Občanské sdružení s.
Advertisements

Nabídka pro partnery. Nabídka pro partnery Co jsou světové gymnaestrády Světové gymnaestrády pořádá Mezinárodní gymnastická federace (FIG) jedenkrát.
Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela
Škoda auto Mladá Boleslav
KULTURNÍ AKCE ŠKOLY Aleš Březina 3.A prosinec 2009.
Mistrovství světa v lyžování Liberec Jedna z největších sportovních akcí v historii České republiky, která proběhla od 18. února do 1. března 2009.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Valašská Polanka Andrea Polanská.
ÚSTÍ U VSETÍNA.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Počátky televizního vysílání v Československu Přednáška kurzu Audiovizuální žurnalistická média J 1031.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Stáž žáků Stavebních oborů ve Švédsku
TJ Sokol Libňatov Založen – ustavení jako pobočka TJ Sokol Havlovice Historie se píše do 70. let 20. století – nemáme přesné informace, kdy.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.06 Název pro školu:
Popularizační cyklus č. 5
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
® Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892 jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské Besedě, která.
Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské.
Ing. Eva Horejcová Honza Smolík. Skotsko 14. století.
Ústavní listina Československé republiky
Historie sokola David Hrouda.
Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..
Autor: Květa Stejskalová
Keramika po 2. světové válce
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY 1905 – 1914
BIATLON.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Identifikátor materiálu: EU –
Metodický list Se sportem je pojem fair play nerozlučně spjat. Patří k základním kamenům výchovy sportovců všech výkonnostních úrovní a každého věku.
Ženy v olympijském hnutí konference 120 let olympijského hnutí
Soutěž Obec zdravotně postiženým Konference ISSS 2003 Jaromír Jech předseda Komise pro zdravotně postižené občany Předsednictva Svazu měst a obcí ČR
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Československo v 50. letech
Charta 77.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Vývoj Československa v 60. letech
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR
ATLETIKA.
Valašská Polanka Kateřina Srbová.
Sport – v zdravém těle zdravý duch
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Tvarůžek František Tělovýchova v letech ČLENOVÉ AKTIVITY STAROSTOVÉ MILNÍKY Klos Josef 1925 Tvarůžek František 1929 OTEVŘENO KOUPALIŠTĚ.
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
PERIODIZACE ČESKÝCH DĚJIN SPORTU
SPORTOVNÍ HNUTÍ V MEZIVÁLEČNÉ ČSR
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
SK Řetězárna Sportovní Česká Ves Datová schránka: nekgykn.
Gymnastika doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VÝVOJ OLYMPIJSKÝCH HER
Život v Československu mezi dvěma válkami
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
3. Vznik a vývoj pedagogiky sportu
České sportovní hnutí do r. 1918
Transkript prezentace:

Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české tělovýchovné organizace s názvem Sokol. Postupným sjednocením sokolských jednot vznikla v roce 1904 Česká obec sokolská. Náplní činnosti Sokola byly nejen sportovní soutěže, ale také hromadná tělovýchovná vystoupení, tzv. všesokolské slety. Podobná vystoupení známe pod názvem spartakiáda. První z nich se uskutečnila v roce 1921, následující v roce 1928 byla zakázána. Obě akce byly připravované dělnickými organizacemi a napodobovaly sokolské slety. Po převzetí moci komunisty v roce 1948 byla naše tělovýchova sjednocena, Sokol byl začleněn do ČSTV a místo sletů se konaly 3 celostátní spartakiády (1955, 1960, 1965) a 3 československé spartakiády (1975, 1980, 1985). Součástí spartakiádních slavností byly rovněž Večery družby, které se konaly ve sportovní hale v Holešovicích a na nichž vystupovaly naše i zahraniční skupiny cvičenců se skladbami gymnastického charakteru. Od počátku devadesátých let pokračuje jen tradice všesokolských sletů, které jsou svým rozsahem podstatně menší. Názory na přínos spartakiád se velmi odlišují. Pozitiva zdůrazňuji častěji ti, kteří na nich také cvičili, nebo se na jejich přípravě podíleli. Nutno však vzít v úvahu obrovské finanční náklady na jejich konání. Významného ocenění se spartakiádám dostalo od několika předsedů Mezinárodního olympijského výboru. Bohatou obrázkovou dokumentaci studenti najdou v knihovnách i na internetu.

Vlastnosti těchto akcí u nás Časové vymezení: 2.polovina 19. století až dnešek Cvičí najednou stovky až tisíce cvičících Jsou podívanou pro velké množství diváků na stadionech, později též vysílané v televizi Cvičení je oslavou lidské pohybové tvořivosti, přátelství a spolupráce V některých etapách byl též zdůrazňován vlastenecký nebo politický charakter akce

SOKOL Česká tělovýchovná organizace, založená 1862, Sokol pražský Vznik dalších organizací, jednot, větší celky – župy Jejich sjednocení proběhlo v roce Česká obec sokolská Vůdčí osobností byl Dr. Miroslav Tyrš – první český odborný umělecký kritik, … SOKOL existuje vedle ČSTV dodnes

Všesokolské slety Dosavadních 15 sletů proběhlo v těchto letech: 1882, 1891, 1895, 1901, 1907, 1912, 1920, 1926, 1932, 1938, 1948, 1994, 2000, 2006, 2012 Součástí sletů byly tyto akce: hromadná cvičení průvod Prahou sportovní soutěže V období komunistické éry se konaly spartakiády pod rouškou sjednocené tělovýchovy

Spartakiády Pokusy o organizování Spartakiád jako projev aktivit dělnických organizací (1921, 1928) V letech 1955 – 1985 se uskutečnilo 6 čsl. spartakiád (v roce 1970 se nekonala z politických obav) Existovala místní, okresní a celostátní vystoupení Celostátní spartakiády se konaly na tehdy největším stadionu světa, v Praze na Strahově Součástí těchto spartakiád bylo i množství sportovních soutěží

Velký strahovský stadion Pro diváků Stadion s největší rozlohou na světě (310,5x202,5 m) Mohlo cvičit až cvičenců Dnes kulturní památka, jednak chátrající, jednak je plocha využívána pro sportovní i jiné účely V roce 1990 zde vystoupila legendární skupina Rolling Stones, pak další hudební skupiny

Zdroje citací Text