Právní problematika v oblasti VVI Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/03.0006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Právní rámec Společenství pro evropskou výzkumnou infrastrukturu (ERI) návrh Komise KOM(2008) 467 Jiří Hladík, Evropská komise, právní odbor GŘ pro výzkum.
Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Veřejné podniky a státní monopoly
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Právní problematika v oblasti VVI Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/

Obecná východiska Dne vstoupil v platnost nový Rámec pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2014/C 198/01), který nahradil stávající Rámec z roku 2006 (2006/C 323/01). Tento Rámec stanovuje kritéria, na základě nichž Evropská komise posuzuje slučitelnost státní podpory s vnitřním trhem. Nový Rámec se použije při posuzování slučitelnosti všech podpor, které bude muset Komise posuzovat po V novém Rámci došlo k významným změnám v části obsahující definice pojmů, přičemž počet definic se přibližně zdvojnásobil. Dokument má 29 stran a lze jej snadno najít na internetu. Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/

Státní podpora Aby státní subvence nenarušovaly hospodářskou soutěž na vnitřním trhu a neovlivňovaly obchod mezi členskými státy způsobem, jenž je v rozporu se společným zájmem, stanoví čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování Evropské unie zásadu, že státní podpora je zakázána. V některých případech však může být tato podpora slučitelná s vnitřním trhem na základě čl. 107 odst. 2 a 3 Smlouvy. Státní podpora je dovolena. Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/

Definice Rozšíření definice výzkumné organizace. Nově je používán pojem Organizace pro výzkum a šíření znalostí (kap písm. bb). Kromě univerzity a výzkumného ústavu, jsou sem výslovně přidány další subjekty a to agentura pro transfer technologií, zprostředkovatel v oblasti inovací a fyzický nebo virtuální spolupracující subjekt zaměřený na výzkum, jejichž hlavním cílem je provádět nezávisle základní výzkum, průmyslový výzkum nebo experimentální vývoj nebo veřejně šířit výsledky těchto činností formou výuky, publikací nebo transferu technologií. S tímto úzce souvisí nově definovaný pojem transfer znalostí (kap písm. v), pod tímto pojmem se rozumí proces, jehož cílem je získávání, shromažďování a sdílení znalostí a to i nehospodářských činnostech, jako jsou spolupráce při výzkumu, poradenství, poskytování licencí, zakládání společností typu spin-off, včetně publikace a mobility výzkumných pracovníků a dalších osob, jež se podílejí na těchto činnostech. Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/

Smluvní výzkum V tomto případě dochází ke zjednodušení podmínek hodnocení situací, kdy se nejedná o nepřímou podporu. Aby se v situaci, kdy je výzkumná organizace využívána k provádění smluvního výzkumu určitému podniku, nejednalo o nepřímou podporu, musí být tento výzkum prováděn za tržní cenu, případně, nelze-li určit tržní cenu, smluvní výzkum musí být prováděn za cenu, která plně odráží náklady a zahrnuje marži ve výši obvyklé. V případě, že nelze určit tržní cenu smluvního výzkumu, musí být smluvní výzkum prováděn za cenu, která je výsledkem jednání za obvyklých tržních podmínek, pokud výzkumná organizace v jednání usiluje o to, aby při uzavření smlouvy dosáhla maximálního hospodářského prospěchu a pokryla alespoň své náklady. Aby se nyní nejednalo o nepřímou podporu, stačí, když bude vyvinuta snaha o jednání o ceně a výzkumné organizaci budou pokryty alespoň mezní náklady. Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/

Financování hospodářských a nehospodářských činností organizací pro výzkum a šíření znalostí a výzkumné infrastruktury Veřejné financování nehospodářských činností (kap ) Nový Rámec dále v kapitole písm. a) zpřesňuje výklad pojmu nehospodářské činnosti, které vykonává výzkumná instituce. Předchozí Rámec za jednu z primárních činností neziskového charakteru (vedle vzdělávání s cílem zvýšit kvalifikace lidských zdrojů a provádění nezávislého výzkumu a vývoje) považoval šíření výsledků výzkumu. Nyní se šířením výsledků výzkumu rozumí pouze šíření výsledků výzkumu na nevýlučném a nediskriminačním základě, například prostřednictvím výuky, databází s otevřeným přístupem, veřejně přístupných publikací či otevřeného softwaru. Cílem tohoto zpřesnění má být zvýšení právní jistoty výzkumných organizací, zda se jedná, či nejedná o nedovolenou podporu (tedy podporu v rozporu s čl. 107 odst. 1 Smlouvy). Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/

Financování hospodářských a nehospodářských činností organizací pro výzkum a šíření znalostí a výzkumné infrastruktury Veřejné financování hospodářských činností (kap ) Hospodářské činnosti vykonávané výzkumnou organizací (jako např. pronájem laboratoří nebo provádění smluvního výzkumu), se zpravidla považují za státní podporu, pokud jsou financované z veřejných zdrojů. Nový Rámec opětovně zpřesňuje popis situace, kdy se výzkumná organizace nebude v těchto případech považovat za příjemce podpory. Jedná se o situaci, kdy výzkumná organizace vystupuje jako zprostředkovatel, který převádí veškeré výhody z financování na konečného příjemce. Výzkumná organizace (vystupující jako zprostředkovatel) přitom musí být vybrána v otevřeném zadávacím řízení (případně je veřejné financování k dispozici všem subjektům splňující podmínky) a nesmí jí být poskytnuta žádná další výhoda. Současně platí, že musí existovat jasný mechanismus financování, který zajistí převedené financování na konečného příjemce. Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/

Koncept vedlejších hospodářských aktivit Pokud je výzkumná organizace téměř výhradně využívána pro nehospodářskou činnost, může financování této organizace zcela spadat mimo působnost pravidel státní podpory a to za předpokladu, že vykonávané činnosti jsou čistě vedlejší. Musí však souviset s provozem výzkumné organizace, být pro její činnost nezbytná a neoddělitelně spojená s hlavním hospodářským využitím. Tato podmínka bude dle Komise splněna v případě, že pro vykonávanou hospodářskou činnost budou použity stejné vstupy jako u nehospodářských činností, přičemž přidělená kapacita organizace na tyto činnosti nepřesáhne 20 % celkové roční kapacity. V tomto místě může nastat problém s výpočtem 20 % z celkové roční kapacity, kdy Rámec nepodává žádné bližší informace. Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/

Zadávání veřejných zakázek na výzkum a vývoj Pokud se pro zadání veřejné zakázky uskuteční otevřené zadávací řízení v souladu s platnými směrni­cemi, Komise obvykle uzná, že podnikům dodávajícím příslušné služby není poskytnuta státní podpora ve smyslu čl. 107odst. 1 Smlouvy poskytnuta státní podpora. a) všechny výsledky, jež nemají za následek vznik práv duševního vlastnictví, lze veřejně šířit, například formou publikací, výuky či příspěvku pro normalizační orgány, tak aby je mohly jiné podniky reproduko­vat, a případná práva duševního vlastnictví plně náleží veřejnému zadavateli, nebo b) dodavatel služeb, jemuž náleží výsledky, které mají za následek vznik práv duševního vlastnictví, je povi­nen poskytnout veřejnému zadavateli neomezený bezplatný přístup k těmto výsledkům a třetím stranám poskytnout přístup za tržních podmínek, například formou nevýhradních licencí Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/