Dům zahraniční spolupráce Mládež v akci. Erasmus+ - Mládež v akci Obecné cíle Rozvíjet kompetence (znalosti, dovednosti a postoje) mladých lidí a pracovníků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

MLÁDEŽ v AKCI program EU pro neformální výchovu a vzdělávání.
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Doporučení pro přípravu žádosti;
Evropa pro občany Obecné informace Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
PardubiceNK ČR - Školení projektových manažerů Mládež v akci.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Dům zahraniční spolupráce Mládež v akci. Obecné cíle Rozvíjet kompetence (znalosti, dovednosti a postoje) mladých lidí a pracovníků s mládeží (včetně.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
YOUTHPASS (Pas mládeže) externí spolupracovníci ČNA.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu neformálního volnočasového vzdělávání mládeže.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
YOUTHPASS Pas mládeže Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro dobrovolníky)
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Co je program Mládež v akci?
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Evropa pro občany Obecné informace Ústí nad Labem.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Dům zahraniční spolupráce Erasmus+
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Dům zahraniční spolupráce Mládež v akci. Erasmus + - Mládež v akci 2 Klíčová Akce 1 (1.1, 2.1, 3.1, 4.3) Klíčová Akce 2 (1.2) Klíčová Akce 3 (1.3, 5.1)
Workshop partnerství TTnet ČR Program ERASMUS+ Kostelec nad Černými Lesy, Mgr. Helena Slivková.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Program Mládež v akci Program Evropské unie na podporu neformálního vzdělávání.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Co je program Mládež v akci?
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Dům zahraniční spolupráce Mládež v akci

Erasmus+ - Mládež v akci Obecné cíle Rozvíjet kompetence (znalosti, dovednosti a postoje) mladých lidí a pracovníků s mládeží (včetně těch s omezenými příležitostmi) skrze neformální vzdělávání Podporovat jejich participaci v demokratickém životě a na trhu práce, jejich aktivní občanství, interkulturní dialog, sociální inkluzi a solidaritu Zlepšit kvalitu práce s mládeží v Evropě i v sousedních zemích Přispět k politickým reformám na místní, regionální a národní úrovni, podporovat rozvoj politiky mládeže založené na znalostech a faktech, uznávání neformálního a informálního učení Podpora mezinárodní dimenze aktivit mládeže a role pracovníků s mládeží a organizací jako podpůrné struktury pro mladé lidi, především skrze propagaci mobility a spolupráce mezi EU, organizace z partnerských zemí a mezinárodními organizacemi a skrze cílené budování kapacit v partnerských zemích 2

Erasmus+ - Mládež v akci Stálé priority podpora sociální inkluze a blahobytu mladých lidí, především podpora projektů věnujících se tématu nezaměstnanosti mladých lidí včetně projektů stimulujících participaci nezaměstnaných mladých lidí podpora zdravého chování, především skrze propagaci outdoorových aktivit a sportu na místní úrovni pro podporu zdravého životního stylu a posílení sociální inkluze a aktivní účasti mladých lidí ve společnost zvýšení povědomí o evropském občanství a právech s ním spojených a stimulace aktivní účasti mladých lidí na politickém rozhodování; zvláštní pozornost bude věnována projektům zaměřeným na podporu účasti ve volbách do Evropského parlamentu 2014 a tedy na to, aby bylo mladým lidem umožněno chovat se jako aktivní, informovaní občané 3

Erasmus + - Mládež v akci 4 Klíčová Akce 1 Klíčová Akce 2 Klíčová Akce 3 Výměny mládeže Evropská dobrovolná služba Mobilita pracovníků s mládeží Evropská dobrovolná služba pro velké skupiny dobrovolníků (EACEA) Strategická partnerství Budování kapacit (EACEA) Podpora politických reforem 2,8 mil. eur (výměny, EDS) eur (školení pracovníků s mládeží) eur eur 4,1 mil. eur (2014)

Oprávněné žadatelské země Programové zeměZápadní Balkán Východní Evropa a Kavkaz Jižní středomořské země Ostatní EU zeměAlbánieArménieAlžírsko Rusko Makedonie Bosna a HercegovinaÁzerbajdžánEgypt IslandČerná HoraBěloruskoIsrael LichtenštejnskoSrbskoGruzieJordánsko Norsko**KosovoMoldavskoLibanon Turecko UkrajinaMaroko Palestina Sýrie Tunisko Libye 5 * některé Akce jsou otevřené všem partnerským zemím světa ** Švýcarsko nepodepsalo smlouvu s EK, prozatimně patří do skupiny partnerských zemí

KLÍČOVÁ AKCE 1 KLÍČOVÁ AKCE 1 VZDĚLÁVACÍ MOBILITY JEDNOTLIVCŮ

Komu je Akce určena? Uskupením z programových zemí či Sousedním partnerským zemím, které jsou: NNO NNO na evropské úrovni Sociální podniky Místní, regionální, národní veřejný orgán Neformální skupina mladých lidí Asociace krajů Evropské uskupení teritoriální spolupráce Zisková organizace aktivní v společenské odpovědnosti firem 7

Oprávnění žadatelé: NNO a neformální skupina mladých lidí Můžou, ale jiná pravidla financování: Regionální, národní veřejný orgán Evropské uskupení teritoriální spolupráce Zisková organizace aktivní v společenské odpovědnosti firem Počet zapojených organizací: minimálně 2 Doba trvání projektu: 3-24 měsíců -Projekt se může odehrávat v zemi žadatele či jednoho z partnerů -Musí žádat organizace z programové země, ale partnerem může být i sousední partnerská země 8

Mobilita pracovníků s mládeží Semináře Školení Studijní pobyt Vytváření partnerství Doba trvání: 2 dny – 2 měsíce -Žádné věkové omezení -Max. 50 účastníků -Aktivita se musí konat v jedné z účastnických zemí -Financování – Cestovní náklady – jednotkové náklady dle vzdálenosti (kalkulačka EK) – Organizační podpora – náklady spojené s realizací aktivity, jednotkový náklad na den (54eur pro ČR) – Podpora speciálních potřeb – podpora účastníků se znevýhodněním – 100% nákladů – Mimořádné náklady – vízum a s ním spojené náklady, očkování, povolení k pobytu - – 100% nákladů 9

Jak to může vypadat? např: školení zaměřené na práci s problematickou mládeží jak zlepšit mediální gramotnost pracovníků s mládeží vytváření nových partnerství 10

Výměny mládeže Žadatel ze země programu Délka výměny: 5-21 dní bez cesty účastníků, min. 4 ve skupině + min. 1 vedoucí -Financování Cestovní náklady: pásma (10-99 km, km, km, …) – dle online kalkulátoru Náklady na organizaci akce: 32*účastník*den Speciální potřeby: pro účast mladých lidí s postižením Mimořádné náklady: víza, očkování, účast mladých lidí s omezenými příležitostmi, ubytování na ÚPN 11

Jak může výměna mládeže vypadat? Např. skupinky mladých lidí od 13 do 30 let z ČR, PL, DE a HU pracují 5-21 dní na tématu (ne)zaměstnanost mladých lidí, zvyšování (zejm. měkkých) kompetencí pro trh práce 12

Evropská dobrovolná služba -Je vzdělávací službou, umožňuje mladým lidem (17-30 let) zapojit se do dobrovolnických projektů konaných v zemích EU a v partnerských zemích -Aktivity v délce 2 až 12 měsíců jsou zaměřeny na kulturu, děti a mládež, sport, sociální péči, umění, ekologii… dobrovolníků (individuální či skupinové projekty) -Nutná akreditace organizace -Financování Cestovní náklady: 6 pásem – dle online kalkulátoru Organizační podpora 490 EUR/měsíc (pro aktivity v ČR) Individuální podpora (kapesné) 90 EUR (pro aktivity v ČR) Jazyková podpora Speciální potřeby pro účast mladých lidí s postižením Mimořádné náklady (víza a náklady spojené se získáním víz, očkování, posílené mentorství, účast mladých lidí s omezenými příležitostmi, ubytování na ÚPN) Krátkodobá EDS (od 2 týdnů do 2 měsíců) pro mladé s omezenými příležitostmi nebo pro skupiny nad 10 dobrovolníků denní sazby pro organizační a individuální podporu 13

KLÍČOVÁ AKCE 2 KLÍČOVÁ AKCE 2 SPOLUPRÁCE NA INOVACÍCH A VÝMĚNA DOBRÉ PRAXE

Strategické partnerství v oblasti mládeže Cílem je podpora rozvoje, přenosu a/nebo implementace inovativní praxe na organizační, místní, regionální, národní, evropské úrovni Jedná se o velké projekty s více aktivitami Co by to mohlo např. být? výměna dobré praxe (metody, nástroje, materiály k profesionalizaci práce s mládeží) objevování nových forem práce s mládeží (virtuální mobilita, ICT, open educational resources) strategické síťování mezi mládežnickými organizacemi testování či implementace dobré praxe uznávání znalostí, dovedností, kompetencí získaných během NFV spolupráce mezi kraji nadnárodní iniciativy podporující podnikání, aktivní občanství dlouhodobé mobility pracovníků s mládeží (2– 12 měsíců)* * možné jen mezi programovými zeměmi 15

Strategické partnerství v oblasti mládeže Žadatelem musí být organizace z programové země, partnerské země mohou být jen partnerem 2 organizace ze 2 zemí (jen oblast mládeže) 1 projekt konsorcia partnerů k uzávěrce Délka projektu: 6 měsíců – 2 roky (jen oblast mládeže) V projektech důraz na šíření výstupů 16

Komu je akce určena? NNO (i na evr. úrovni) Firma (včetně sociálních podniků) Samosprávy na místní, regionální, národní úrovni Nadace Instituce pracující s uznáváním znalostí, dovedností a kompetencí získané během NFV Neformální skupina mladých lidí Oprávnění žadatelé Všichni výše zmínění Musí být z programové země 17

KLÍČOVÁ AKCE 3 KLÍČOVÁ AKCE 3 PODPORA POLITICKÝCH REFOREM

Podpora politických reforem Aktivity, o které je možno žádat: národní a mezinárodní setkání - informace, debaty a aktivní účast mladých lidí v dialogu s osobami s rozhodovacími pravomocemi na témata strukturovaného dialogu a EU Strategie Mládeže národní a mezinárodní setkání pro přípravu oficiální konference mládeže spojené s předsednictvím aktivity, které propagují debaty a informace o politice mládeže konzultace mladých lidí - zjišťování jejich potřeb na záležitosti týkající se participace v demokratickém životě (online konzultace, průzkumy veřejného mínění...) semináře a debaty mladých lidí s osobami s rozhodovacími pravomocemi ohledně témat participace na demokratickém životě aktivity simulující fungování demokratických institucí a role osob s rozhodovacími pravomocemi v těchto institucích 19

Podpora politických reforem Oprávnění žadatelé neziskové organizace Evropské NGOs veřejné orgány na místní úrovni partnerem může být i organizace ze sousední partnerské země projekt se odehrává v zemi žadatele mezinárodní projekty - min 2 organizace (žadatel + partner) účastníci let, min. 30 účastníků projekt trvá měsíců, aktivita časově neurčena finance - podobné jako KA1 (paušální částka na cestovné, paušální částka na projektové náklady, speciální potřeby, mimořádné náklady) 20

Jak můžou vypadat aktivity? vytváření mládežnické politiky na různých úrovních zapojení mladých lidí do rozhodovacích procesů motivace mladých lidí k aktivnímu řešení problémů v dialogu s osobami s rozhodovací pravomocí 21

Uzávěrky 2014 Uzávěrky 2014 (vždy 12:00 bruselského času) KA1 (výměny, školení pracovníků s mládeží, EDS): (projekt začíná ) KA1, KA3: (projekt začíná – ) KA1, KA3: (projekt začíná 1.1. – ) KA2 : (projekt začíná – ) (projekt začíná 1.2. – ) 22

Další podpora Nabídka školení  československá, mezinárodní školení pořádaná v ČR i v zahraničí  nabídka prozatím na webu: Další zajímavé informace Eurodesk: - informace o volných místech na projektech - aktuální nabídky stáží a stipendií - mezinárodní soutěže, konference, grantové výzvy,... Evropský portál pro mládež: europa.eu/youth - bude zde nová EDS databáze všech akreditovaných organizací - organizace zde budou aktualizovat připravované/ schválené projekty EDS 23

Erasmus + - kde se informovat 24 Webová stránka programu Mládež v akci: být Kalendář školících aktivit: Odběr newsletteru programu Mládež v akci: Hlavní webová stránka Evropské komise: ec.europa.eu/education/erasmus-plus Průvodce programem Erasmus+ (Guide – v anglickém jazyce): ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/documents/erasmus-plus-programme- guide_en.pdf Databáze OTLAS: Publikace: …a kde jsi Ty?

Děkujeme za pozornost.