Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
Pedagogika volného času (VČ)
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Rektor Zdroj:
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Analýza vývoje veletrhu Gaudeamus Brno 1994 – 2011 Praha
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Kongresové dny Brno 2010 Asociace výchovných poradců / - založena v červnu 2005 jako Asociace školských poradců díky spolupráci s časopisem.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
vedoucí pracovní skupiny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Anotace: Česká republika: doprava Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější.
Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Etika vědecké práce Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Společensky odpovědné podnikání
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Osobnost Herberta Reada
doc. PhDr. Soňa Jandová, Ph.D. /
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova Doc. Jaroslav Vančát Ph.D., předseda české sekce INSEA insea@eduart.cz Umělecké vzdělávání a role kulturních instituci Praha ● 22. – 23. 9. 2011

International Society for Education through Art založena 1963 v rámci UNESCO sloučením FEA (zal. 1903) a pařížské INSEA (zal. 1954) „Tvořivost v umění je základní potřebou, která je společná všem lidem a umění je jednou z nejvyšších forem vyjádření a komunikace.“ „Výchova uměním je přirozený prostředek učení na všech stupních vývoje osobnosti, který podporuje intelektuální, emocionální a sociální vývoj lidských bytostí ve společnosti.“

Československý komitét INSEA založen 1967 jako odezva úspěšného celosvětového kongresu INSEA v Praze 1966 referát na otevření kongresu Jan Patočka Krize racionálních věd a úloha umění - váha umění jako protikladu manipulativní, objektivizované odosobněné vědy

udržování teoretické kontinutiy oboru 1992 založena Česká sekce INSEA v přímém kontaktu na Evropskou radu, s účastí na jejích akcích usilujeme o pořádání evropského kongresu INSEA v roce 2015 členy jsou především vysokoškolští výtvarní pedagogové, doktorandi, učitelé a studenti, kteří mají snahu přímo sledovat progresivní proudy světové výtvarné pedagogiky a aktivně se na podílet na jejím výzkumu a rozvoji pořádání symposií, kolokvií a diskusí k naléhavým otázkám, vydávání publikací, zprostředkování kontaktů udržování teoretické kontinutiy oboru

Od roku 1989 uspořádala Česká sekce INSEA následující symposia s mezinárodní účastí: Hradec Králové 1991, Výtvarná výchova v nové situaci Ústí nad Labem 1992, Filozofické aspekty výtvarné výchovy Ostrava 1993, Múzická kreativita jako cesta k obnově duše Plzeň 1994, Učitel výtvarné výchovy – umělec a pedagog Praha 1995, Uvidět 4. rozměr. Výtvarná výchova pro třetí tisíciletí Žďár nad Sázavou 1996, Emocionalita a racionalita ve výtvarné výchově České Budějovice 1997, Horizonty vzdělávání učitele výtvarné výchovy Ústí nad Labem 1998, Ke kořenům oduševnělého tvaru Praha 2000, Média a obraznost Olomouc 2002, Výtvarná výchova a mody její komunikace Plzeň 2004, Rámcový vzdělávací program ve výtvarné výchově Praha 2006, Péče o obraznost / sémiotické přístupy k výtvarnému umění a ve výtvarné výchově Brno 2008, Veřejnost a kouzlo vizuality. Rozvoj teoretických základů výtvarné výchovy a otázky kulturního vzdělávání. Hradec Králové 2010 , Vizuální gramotnost

Současné světové trendy ve výtvarné výchově, přesahující její oblast k obecnějšímu uplatnění: sémiotické pojetí výtvarné výchovy, odvozené ze sémiotického pojetí výtvarného umění a klíčové funkce znaků v lidském sociálním založení obecně klíčová slova: obrazový (vizuální) znak, vizuální vnímání, obrazivost, vizuální komunikace, interpretace

Interakční strukturní model vizuálního vnímání

Interakční strukturní model vizuálního vnímání

ve strukturním modelu vizuálního vnímání Sémiotický model ve strukturním modelu vizuálního vnímání

Postavení obrazivosti jako jedinečné, bez označení nepřenositelné zkušenosti v struktuře osobnosti

Postavení obrazivosti jako jedinečné, bez označení nepřenositelné zkušenosti v struktuře osobnosti

Vzdělávací obsah výtvarného oboru ve všeobecném vzdělávání Výtvarný obor svým přesahem takto aspiruje na kompetence v oblasti vizuální gramotnosti, tak také na kompetence porozumění práci se znakem v tvořivým způsobem.

Vzdělávací obsah výtvarného oboru ve všeobecném vzdělávání Výtvarný obor svým přesahem takto aspiruje na kompetence v oblasti vizuální gramotnosti, tak také na kompetence porozumění práci se znakem v tvořivým způsobem.

Děkuji za pozornost! vancatja@fhs.cuni.cz Doc. Jaroslav Vančát, Ph.D. Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze vancatja@fhs.cuni.cz