Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura členění (dělení) členských příspěvků (14
Advertisements

Středisko podpory poradenských služeb
Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Analýza Centra ProEquality
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Projekt č Dlouhán Michal Šperling Vedoucí projektu PROJEKT Č. 10 – DLOUHÁN DLOUHODOBÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM „ŘÍZENÍ ŽIVOTNÍHO CYKLU VÝVOJE SOFTWARE.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
Různé role zástupce ředitele školy
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Audit IT procesů ve FNOL
Regionální péče v Praze
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Řešení elektronického docházkového systému Vema
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Seniorské bydlení. Seniorské bydlení v ČR Dostatečná kapacita Neefektivní rozmístění Pořadník: 15 % využitelnost Mezinárodní smlouva s Německem.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Page 14/12/2015 Raytheon Professional Services Copyright © 2009 Raytheon Company. All rights reserved. Customer Success Is Our Mission is a registered.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí REGEO ICT ŘŠENÍ PRO VENKOVSKÝ TURISMUS.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Transkript prezentace:

Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency

2 Struktura prezentace Poradenství vybraných členských států na začátku roku Příklady poradenských systémů pro C-C ve vybraných členských státech. Dánsko. Anglie. Německo (Baden-Württemberg).

3 Institucionální rámec a podpora poradenství (EU 14, 2005) Ve všech členských zemích byla nějaká podpora poradenství (obvykle alespoň pro životní prostředí). Ve většině členských zemí (MS) bylo poradenství v zásadě soukromé. Státní poradenství: Rakousko. Řecko (bude změna pro C-C). Polsko. Slovinsko (bude změna pro C-C). Španělsko – smíšené (bude změna pro C-C).

4 Přístupy v poskytování poradenství (EU 14) Individuální (nejčastější). Šíření tiskovin (dokumenty-brožury, noviny) Školení. Internet. Poradenství malým skupinám. Polní dny. Vzájemné učení (nejméně časté). Demonstrační farmy

5 Poradenství pro životní prostředí v 2005 V některých MS bylo dostatek poradců (AT, DK, DE, SE, SI, UK). Nedostatek poradců (CZ, EE, ES, GR, HU, IT, PL). Nedostatek poradců pro ochranu životní prostředí (EE, GR, HU, IT, PL, SI, ES). Nedostatek poradců pro ochranu přírody (AT, CZ, DK, EE, FR, GE, ES, GR, HU, IT). Situace se zlepšila (školení v MS).

6 Poradenské systémy pro C-C Dánsko Kapacita obecně – dostatečná, okolo 18 farem (prům. velikost farmy 57 ha) na 1 poradce, všechny kvalifikace Instituce – soukromé - DAAS vlastněný farmáři, platí za služby Poradenství pro C-C přímo podporované z EU: certifikované organizace/poradci, na farmě, malý počet farem podporován, a jen v 2006 (složité otázky často komerční cestou – malý rozpočet), Použité nástroje: checklist, software (rozsáhlý systém), Náročnost: individuální poradenství, €/farm, hodin - 2 poradci na farmě

7 Poradenské systémy pro C-C Anglie Kapacita obecně – dostatečná, cca farem/poradce (druhé číslo-jen registrovaní poradci) Instituce – konsorcium společností (soutěž), Poradenství pro C-C přímo podporované z EU: internet, tel. linka, workshopy na farmách+ manuály, ( farem osloveno, farem se zúčastnilo školení, 82% z nich změnilo některé praktiky v roce 2005! (2MIO £) Použité nástroje – brožury (řada), Whole Farm Approach, PowerPoint, manuály, osnovy, software, Účinné i pro malé farmy (skupinové poradenství na farmě).

8 Poradenské systémy pro C-C Baden-Württemberg, DE Kapacita obecně – dostatečná, malí farmáři mají menší účast c systému (120 farem na 1 poradce pro C-C) Instituce: státní instituce LEL – školení, informace, nástroje, privátní poradci poskytují poradenství o C-C Poradenství pro C-C: checklist na farmě (LEL), integrované s jinými nástroji (certifikace na EMAS). Farmáři podporovaní (70=>50%) na farmě, celofaremní přístup, farmáři si mohou složku koupit a testovat se sami. Nástroje – checklist, plus tabulky na výpočty, brožury etc. Doporučené poradenství na farmě (1:1), žádoucí velký počet poradců, obtížně zahrnout malé farmy! Používá se i v jiných spolkových zemích a Lucembursku.

9 Zkušenosti (vybrané) Individuální poradenství nejúčinnější, ale nejdražší (DK vs. EN). Všechny standardy v rámci C-C jsou pokryty alespoň informacemi v brožurách.

10 Zkušenosti II Čím více je zemědělec zahrnut do procesu přípravy doporučení u komplexních témat (hnojení), tím více porozumí výslednému doporučení (použití software vs. Výpočtové tabulky pro zjednodušený postup). Poradenství po telefonu (horká linka) – integrované do jedné organizace (lepší na rozdíl od volání pro různé rady do různých organizací).

11 Na co myslet při návrhu poradenského systému Co bude výchozím přístupem k poskytování rad? (1:1? semináře?, workshopy?, horká linka?, etc.). Podporováno jen na farmě! Jaký podíl farem je plánováno pokrýt? Který krok v procesu poradenství má být podporován? (Informace? Diagnóza?...).

12