3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do internetu a jeho služeb
Advertisements

Historie a princip INTERNET.
Organizace Internetu.
Internet - historie.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
INTERNET.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.
Celostátní síť pro venkov
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Informatika Internet.
Web Design Informační systémy ve státní správě Ing. Pavel Šimek.
Internet.
Počítačové sítě Architektura a protokoly
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Mezinárodní standardizační organizace
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Role vlád ve správě internetu Digitální výzvy 2013 Annelies Vrbová, odbor elektronických komunikací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Internet.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet Historie, adresy serverů.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování ALG082
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Internet.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
Internet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
INTERNET.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Mezikrajský peering a krajské konektory Jan Pejchal Cesnet/Plzeňský kraj
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Seminář – Sítě LAN Náplň cvičení
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Informační a komunikační technologie
Telekomunikační a informační infrastruktura
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán

I NTERNET A JEHO VÝVOJ V dobách studené války si vojenští experti v USA uvědomili, že nejlepším řešením pro propojení počítačů je decentralizovaná síť, která bude funkční i tehdy, když některý uzel sítě bude vyřazen z činnosti. ARPANET

S TRUČNÁ HISTORIE I NTERNETU V ČR 1992 – projekt „Realizace počítačové sítě vysokých škol, připojené k Internetu“ 1993 – síť uvedena do provozu (9 měst), později název CESNET Pozn. CESNETz.s.p.o,(zájm. sdružení právnických osob) je poskytovatelem služeb pro akad. sféru v ČR 1995 – služby poskytují další ISP (Internet Service Provider = Poskytovatel internetových služeb). Internet z akademnické půdy rozšiřuje do dalších oblastí – 14 primárních ISP, kteří disponují přímým připojením do zahraničí, cca 200 sekundárních ISP, a tři velcí ASP (Application Service Provider = poskytovatel aplikačních služeb).

O RGANIZACE ŘÍDÍCÍ TECHNICKÝ VÝVOJ I NTERNETU ISOC (Internet Society) – zajišťuje výstavbu a koordinaci Internetu ve světovém měřítku. Schvaluje normy definované IETF. Je morální autoritou internetu. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) – pověřen řízením správného fungování adres internetu. Dává licence národním střediskům, které zpravují vlastní doménu země.

IAB (Internet Advisory Board) – dohlíží na technický vývoj internetu. Řídí standardizační práci. Vydává dokumenty RFC. IESG, IRSG „Steering Groups“, řídí práci IETF a IRTF, které mají velmi „volnou organizaci“ (vnáší řád do chaosu – kompenzují to, že samotné IETF a IRTF nemají žádné formální členství.).

IETF (Internet Engineering Task Force) – stavitelé internetu, členové IETF definují a připravují základní normy, jako protokol Ipv6. W3C (World Wide Web Consortium) – definuje normy pro web např. HTML, XML,… Standardy v Internetu dříve připravovali lidé z akademické sféry, nyní podniky (počítačové firmy). Pozn. Dokumenty RFC (Request for Comment – doslova přeloženo „žádost o komentář“) se využívají k publikování standardů, informačních materiálů, návrhů a výsledků experimentů.

Standardy vydává ISOC formálně IAB. ISOC nemá státu standardizační organizace - její standardy nemají statut standardů de jure - jde o standardy de facto – přesto jsou v praxi velmi důsledně dodržovány. Standardy týkající se TCP/IP jsou publikovány formou dokumentů RFC (STD). Výjimkou jsou standardy týkající se WEBu např. k HTML, XML, CSS, PICS, PNG – ty vydává konsorcium W3C jako svá doporučení. Je dohoda o tom, že relevantní doporučení W3C budou publikovány též jako dokumenty RFC.

Správou domény.cz je pověřeno sdružení CZ.NIX z.s.p.o. jeho pověření pochází od ICANN – původně jej získalo VC VŠCHT, posléze přešlo na firmu CoNET (Internet CZ, Eunet Czechia), v listopadu roku 1997 předáno sdružení NIX. CZ.NIX rozhoduje o tom, jaká jsou pravidla pro tvorbu domén 2. úrovně. Technickou správou v roli servisní organizace je EUnet Czechia s.r.o.