Předmět studia chemie, historie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROČ SE MÁME UČIT CHEMII?
Advertisements

Christina Bočáková 3. ročník
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
BIOCHEMIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Chemie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Vojtková. Dostupné z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného.
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Chemie technické lyceum 1. ročník
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
historie chemie -vývoj
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Cín Lukács Dominik sexta A.
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Chemie a její obory.
Chemická výroba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Vojtková. Dostupné z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného.
Nástroje středního paleolitu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CHEMIE KOLEM NÁS.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
ÚVOD DO CHEMIE.
Chemie 1.ročník.
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Chemie Čím se zabývá Druhy chemie Chemická laboratoř Konec
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Jižní amerika Nerostné suroviny
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
GEOLOGICKÉ VĚDY PRÁCE GEOLOGA (1)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RZ PravěkStarověk StředověkNovověk Období vývoje lidstva.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
LÁTKY A TĚLESA.
Základní pojmy organické chemie
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Barvy chemie Doc. RNDr. Marie Solárová, Ph.D. Mgr. Martin Mucha, Ph.D.
VY _12_INOVACE_D.6.05 DĚLENÍ PRAVĚKU – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 11. září 2012 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
Horniny versus nerosty
Chemie Čím se zabývá Druhy chemie Chemická laboratoř Konec
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
Organické látky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Organická chemie Chemie 9. r..
RISK Chemie 9 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemie Aneb: Proč se ji učíme?!.
Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod,
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Vývoj a historie chemie
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Předmět studia chemie, historie

Historie chemických věd Pravěk (Prehistorie) - období vzniku a vývoje člověka, lidské společnosti od 3 milionů let př. n. l. do 4. tis. př. n. l. Paleolit - hoření bylo první CHR, kterou člověk ovládl a využil ke svému prospěchu Mezolit – opracovávání kamenných nástrojů Neolit – zemědělství a potřeba uchovávání potravin – hrnčířství Doba měděná – lidé zpracovávali jako první kov zlato, dále stříbro a měď Doba bronzová – objev bronzu jako slitiny mědi a cínu, odlévání kovů do forem Doba železná – Chetité první vyráběli železo redukcí železné rudy dřevěným uhlím – výroba zbraní

Historie chemických věd Starověk od 4. tisíciletí př.n. l. do 7. století n.l. Starověké Řecko - teoretické poznatky Teorie pralátek – voda (Tháles),vzduch (Anaximenés), oheň (Herakleitos), země (Empedoklés) Demokritos – pojmenoval elementární částici hmoty – atom (základ materialismu). Podle Demokrita jsou atomy velmi malé, mají různé tvary a nepřetržitě se pohybují v prázdném prostoru. Mají schopnost se shlukovat, čímž vznikají všechny pozorované hmotné útvary. – využívání olova a síry, výroba železa a oceli Starověký Řím – dále užívali rtuť (rumělka) jako přísadu do líčidel a malířských barev Čína – vynález střelného prachu, papíru, hedvábí

Historie chemických věd Středověká alchymie (15. – 18. století n.l.) Předvědecký obor zkoumající přírodní děje Cíl – nalezení zhotovení kamene mudrců sloužícího k přeměně obyčejných kovů ve zlato získání elixíru života – látky způsobující omlazení organismu a prodloužení života palingeneze – rekonstrukce organismů z jejich popela homunkulus – uměle vytvořená živá bytost Význam – objev mnoha látek a jejich vlastností vypracování řady technik (filtrace, destilace…) zavedení nových aparátů (pícek, chladičů…) nové řemeslné výroby (metalurgie, sklářství, barvířství …)

Historie chemických věd Chemie jako vědní disciplína (18. stol.) Chemie je přírodní, experimentální věda o látkách, jejich struktuře, vlastnostech a jejich reakcích vedoucích k látkám jiným. Úzce spojená s fyzikou,biologií,geologií,matematikou, …

Obory chemie: Anorganická chemie – studuje vlastnosti prvků a jejich sloučenin s výjimkou většiny sloučenin uhlíku. Je spjata se studiem přírodnin – geologie Organická chemie - studuje sloučeniny uhlíku v živých přírodninách. Úzce souvisí s biologií, zoologií, botanikou. Biochemie – studuje látky a chemické děje v živých organismech Makromolekulární chemie - obor o vysokomolekulárních látkách, které lze synteticky vyrobit (plasty)

Obory chemie: Analytická chemie – zabývá se rozborem (analýzou) látek. Rozlišujeme kvalitativní analytickou chemii – dokazuje, které látky jsou ve vzorku přítomny a kvantitativní analytickou chemii – určuje množství chemické látky ve vzorku Chemická technologie – studuje výrobní postupy některých produktů – potravinářská chemie, hutnická chemie, petrochemie, chemie silikátů, výbušnin… Fyzikální chemie – studuje strukturu látek a zákonitosti průběhu chemických reakcí Aplikovaná chemie (užitá chemie) – agrochemie, farmaceutická chemie, jaderná chemie, potravinářská chemie aj.

Chemie x Životní prostředí Otázka: Pracuje dnes člověk vědomě a vědecky na zániku světa? Závěr: Znečištění planety převyšuje ekologické snahy!