Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Možnosti a limity kontroly obcí
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK VYBRANÝCH ORGANIZACÍ.
Plánování auditu 3. cvičení.
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Aktuálně k prováděcí vyhlášce o schvalování účetních závěrek
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Nová koncepce účetnictví veřejné správy po v praxi pro p.o.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Lektor: Ing. Ivana Schneiderová
Základy účetnictví změny rozvahových položek
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Právní úprava účetnictví
Předpisy účetnictví NO
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
Finanční řízení v NNO a účetnictví
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
Audit seminář CGI duben 2014.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Účetní uzávěrka a závěrka „23“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace.
Účetní reforma v druhém roce
Definice, význam, úkoly, funkce
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Úvod do účetnictví.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Základy účetnictví 1. přednáška.
6. tématický okruh Regulace účetnictví v ČR
Ing Jiří Krump, UOOU, náměstek předsedy pro ekonomiku a provoz
Přezkoumání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí Ing. Pavla Kvapilová
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek Štencel.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Návrh konsolidační vyhlášky a návrh novely technické vyhlášky.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
Inventarizace majetku a závazků
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část
Financování a účetnictví základních škol
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová
Právní úprava účetnictví
Účetní uzávěrka a závěrka
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
Výtah nálezů z kontrolních protokolů
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Inventarizace majetku a závazků
Anotace Charakteristika účtů ve 2. účtové třídě, členění účtů, oceňování.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.

Témata Postavení auditora ve vztahu k VÚJ Požadavky kladené na auditora z ověřovacích zakázek ve vztahu k reformovanému účetnictví Hlavní poznatky z kontrol MD a DAL reformy

Poslání externího auditora ve vztahu k VÚJ Ověřovací zakázky – 420/2004 přezkoumávání hospodaření ÚSC Hlavní předmět – Rozpočet – *320* – Nakládání s majetkem ÚSC - *zákonnost* – Účetnictví vedené územním celkem Hlavní hledisko – Dodržování zákonnosti – 320/2001 Prověrky hospodaření PO Hlavní předmět – Rozpočet; Majetek; Fondy – Účetní závěrka – inventarizace, metody, prezentace, HV Hlediska – VKS, rizika, dodržování zákonnosti

Poslání externího auditora ve vztahu k VÚJ Ověřovací zakázky – Role při procesu schvalování ÚZ Prověrkový charakter Proces vychází z ujištění Ale až audit účetní závěrky

Požadavky kladené na auditora z ověřovacích zakázek ve vztahu k reformovanému účetnictví vydání interní směrnice o oběhu účetních dokladů, platného účtového rozvrhu, podpisového řádu a podpisových vzorů oprávněných osob, interní směrnice o inventarizaci, o evidenci a zařazování majetku, o úhradě cestovních nákladů, o seznamu účetních knih a dalších interních normativních instrukcí upravujících hospodaření obce, vedení účetnictví v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví, vyhláškou č. 410/2010 Sb. a v souladu s ČÚS provázanost rozpočtu a účetnictví, účetní závěrka v rozsahu § 18 zákona č. 563/1991 Sb. (rozvaha, výkaz zisku a ztráty, příloha - komentář) a výkaz pro hodnocení plnění rozpočtu (vyhláška 449/2009 Sb.), zda účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace obce ve smyslu zákona č. 563/1991 Sb. zjišťuje se ne systematicky, ale pouze na základ vybraných operací

Hlavní poznatky z kontrol K účetním zásadám – Zásada věrného a poctivého zobrazení – Zásada objektivity účetních informací – Akruální princip – Zásada opatrnosti K účetním metodám – Odpisování – Ocenění reálnou hodnotou – Opravné položky k pohledávkám – Rezervy – Časové rozlišení

Hlavní poznatky z kontrol K účetní závěrce – Dodržení formálních náležitostí a úplnosti – Dodržení obsahu inventarizace – Prezentační vrstva – příloha účetní závěrky – Zásada opatrnosti

MD a DAL reformy Co nám dala? – Změnu – Sblížení systémů účetních POD x VÚJ – Masivní přenosy dat => rozvoj práce s daty – Prezentační vrstvu Co bychom měli reformě vrátit ? – Posilovat účetní principy – prezentace – Srozumitelnost x veřejnost – Zestručnění