Vzdělávací oblast: Člověk a příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Skot Matematik a Fyzik Maxwellova rovnice a první barevná fotografie Zemřel na rakovinu ve věku 48 let.
Elektromagnetické kmity a vlnění
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Elektromagnetické záření
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Elektromagnetické vlny - úlohy na doma - © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
Elektromagnetické záření 1. část
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Elektromagnetické vlny a záření
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Elektormagnetické vlnění
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnetické záření a vlnění
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektromagnetické vlny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Významné osobnosti fyziky a chemie
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_375 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Název materiálu: ŘAZENÍ SPOTŘEBIČŮ – výklad učiva.
Elektromagnetické záření
17. Elektromagnetické vlnění a kmitání
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F13/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Síla Autor: Bc. Jana Slabá.
Elektromagnetické vlnění
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F19/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Magnetismus Autor: Bc. Jana.
vznik kmitů, rezonance © 2012 VY_32_INOVACE_6C-14
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Aneb Vlastnosti elektromagnetického záření o vln. délce 1 mm až 1 m Jaroslav Jarina, Jiří Mužík, Václav Vondrášek.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Elektromagnetické vlnění
Elektromagnetické záření 2. část
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Periodické děje a jejich grafické znázornění
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Vysoké frekvence a mikrovlny
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
dvouvodičovém vedení © 2012 VY_32_INOVACE_6C-13
Elektromagnetické kmity a vlny © Petr Špína 2012
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
Mechanické kmitání, vlnění
Elektromagnetické vlnění
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vznik a šíření elektromagnetického vlnění
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Mechanické kmitání, vlnění
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název šablony: Inovace ve fyzice 52/F07/9.11.2012,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Elektromagnetické vlny Autor: Bc. Jana Slabá Janoutová Předmět: Fyzika Třída: IX. Tématický okruh: Elektrodynamika Téma: Elektromagnetické vlny Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT:interaktivní tabule,interaktivita Didaktické ,metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): Začátek prezentace je věnován zopakování elmag. kmitům. Výklad žáky seznámí s pojmy elektromagnetické pole a elektromagnetické vlny. Uvědomí si každodenního používání elektromagnetických vln. Mobilní telefon nebude pro žáky už jen komunikační prostředek. Budou znát, kdo odstartoval cestu k vývoji bezdrátového spojení. Prezentace na téma Elektromagnetické vlny zakončena shrnutím formou interaktivity. Téma navazuje na učebnici Fyzika pro 9. ročník, FRAUS 2007, str.35 – 38. Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/James_Clerk_Maxwell http://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Rudolf_Hertz www.vernier.cz/experimenty/pazdera/7.27/7.27_vlastnosti_elmag_vlneni…

Elektromagnetické vlny

Elektromagnetické kmity tlumené zopakování tlumené elektrické kmity vznikají v kmitavém obvodu LC Co to je kmitavý obvod LC? paralelní zapojení kondenzátoru a cívky Proč vznikají tlumené elektrické kmity? přepínáním vypínače v LC obvodu do dvou poloh – kondenzátor se nabíjí a vybíjí za vzniku tlumených elektrických kmitů

Elektromagnetické kmity netlumené zopakování netlumené elektrické kmity vzniknou, když do kmitavého obvodu LC periodicky dodáváme potřebnou energii Jak se říká takovému elektrickému obvodu? Oscilátor. Oscilátory jsou součástí ? Televizních přijímačů, počítačů, elektronických hodinek, mikrovlnné trouby, … .

Elektromagnetické pole – kreslíme na interakt. tabuli Magnetické pole se znázorňuje pomocí indukčních čar Elektrické pole se popisuje pomocí siločar Vzájemná souvislost elektrického a magnetického pole zavádí pojem elektromagnetické pole

James Clerk Maxwell narodil se 13.6. 1831 v Edinburghu zemřel 5.11.1879 v Cambridge byl všestranný fyzik jeho nejvýznamnějším objevem je obecný matematický popis elektromagnetického pole známý jako Maxwelovy rovnice, popsané v roce 1865

Elektromagnetická vlna elektromagnetickou vlnou nazýváme děj, při němž se prostorem šíří příčné vlnění elektrického a magnetického pole.

Elektromagnetické vlny jsou příčné šíří se i ve vakuu šíří se rychlostí světla přenášejí signály rozhlasu, televize, mobilních telefonů atd. i světlo je elektromagnetické vlnění (záření)

Heinrich Rudolf Hertz nar. 22.2.1857 v Hamburku Zemřel 1.1.1894 v Bonnu německý fyzik, který experimentálně ověřil Maxwelovy a Faradayovy teoretické předpoklady o šíření elektromagnetických vln, a tím odstartoval cestu k vývoji bezdrátového spojení. je po něm pojmenována jednotka pro frekvenci – Hz

Hertzovi se podařilo zjistit, že elektromagnetické vlny se šíří rychlosti světla c = λ.f c …. rychlost světla c= 300 000 000 m/s f …. frekvence v Hz λ …. vlnová délka v m Vyjádři ze vzorce vlnovou délku: λ = c/f

Elektromagnetické vlny přenášejí: Signály rozhlasu Signály televize Signály mobilních telefonů VYUŽITÍ ELEKTROMAGNETICKÝCH VLN dálkové ovládání autíček,…. . při hledání kovových předmětů GPS – šíření elmg.vln mezi družicemi a navigačním přístrojem Radary – vyzařují elmg. vlny, které se odrážejí od vodivých předmětů – zjištění vzdálenosti letadla na desítky kilometrů

Světlo Spojuj pojmy Elektromagnetické vlny šíří se rychlostí světla přenáší signály rozhlasu, televize, mobilních telefonů atd. elektromagnetické vlnění šíří se rychlostí světla využívají se u dálkového ovládání, hledání kovových předmět, GPS, radarů jsou příčné a šíří se i ve vakuu Světlo Elektromagnetické vlny

Použitý materiál http://cs.wikipedia.org/wiki/James_Clerk_Maxwell http://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Rudolf_Hertz www.vernier.cz/experimenty/pazdera/7.27/7.27_vlastnosti_elmag_vlneni…