Use mouse or space bar to advance slides Možná se k Vám také dostala po internetu prezentace, jejímž obsahem je sdělení, že 27. srpna krátce po půlnoci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Měsíc a jeho vliv na Zemi
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Prezentace Foto z vesmíru Atlantis - 08:15:25 hod. !!!
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Měření času Jednotky času
Fáze Měsíce.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
Keplerovy zákony.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Mars Nebo také červená planeta, c hystá pro nás úchvatnou podívanou ! Use mouse or space bar to advance slides Proto nezapomeň v průběhu srpna sledovat.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
V E S M Í R.
Modrá planeta Země.
Planety sluneční soustavy
Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Země ve vesmíru.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Petra Rýznarová Martin Hovorka
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Komety.
Sluneční soustava.
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží Sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
Autoři : Tadeáš, Barča, Andrej, Patrik Název skupiny : JÁDROVCI.
Mars. Mars obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti mezi km. Doba jednoho oběhu kolem Slunce je 686,9601 pozemského dne. Kolem své osy se Mars otočí.
FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Jupiter Jupiter je znám už odpradávna, protože je na noční obloze viditelný pouhým okem. Je největší planetou Sluneční soustavy. V pořadí od Slunce.
Vesmír.
VESMÍR.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
Autoři: Štěpán,Luki.V. Lukáš.P.. Tak vypadá naše lod´
SLUNEČNÍ SOUSTAVA TTTTato prezentace Vám přiblíží všech devět planet (i s Plutem). SSSSnad se Vám bude líbit!
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Venuše
MĚSÍC.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Planetky – „malé planety“
Název školy: ZŠ Netvořice
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika – vesmír.
Sluneční soustava.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Transkript prezentace:

Use mouse or space bar to advance slides Možná se k Vám také dostala po internetu prezentace, jejímž obsahem je sdělení, že 27. srpna krátce po půlnoci bude vidět Mars ve velikosti Měsíce, takže to bude vypadat, jako by byly Měsíce dva. Tak nic takového nebude Vysvětlení hovadiny s Marsem Velikost Měsíce je 3476 km a jeho průměrná vzdálenost od Země je km (cca km až km), Mars měří 6794 km, jeho vzdálenost od Země je 55 až km. Kdyby někdy nastal případ, že Měsíc je v nejvzdálenější poloze, tzv. apogeu tj km a Mars nejblíže tj. 55,1mil. km, tak jejich relativní poměr (to co vidíme na obloze) by byl: *3476 : *6794 = 69,3:1 a plošně dokonce cca 4800 x větší než plocha Marsu (svítivost asi 9000 x větší) Shoda obou největších přiblížení Marsu i Měsíce je však velice vzácná, takže jejich poměr (spíše nepoměr) na obloze je mnohem výraznější Dne se Mars nepřiblíží na vzdálenost mil k Zemi,protože se v současné době od Země neustále vzdaluje a toho dne bude zhruba 384 milionů km od Země - vůbec nejvíce se od Země vzdálí na přelomu září a října 2008, kdy bude 390 milionů km od Země. (Mars byl letos k Zemi nejblíže 1. ledna ve vzdálenosti 116 milionů km.). Mars nikdy není k Zemi blíže než 55 milionů km. Za posledních 60 tisíc roků byl k Zemi nejblíže , kdy jeho vzdálenost od Země dosáhla necelých 56 milionů km - tehdy byl ovšem na obloze stále ještě více než desettisíckrát slabší než Měsíc v úplňku. a.. Navíc však v žádném případě nebude Mars na obloze vidět v 0:30 h v noci pouhým okem, protože ve skutečnosti nebude vidět vůbec. O dva dny později bude totiž Mars v tzv. konjunkci se Sluncem, bude se v ty dny nacházet v souhvězdí Panny, skrytý ve sluneční záři. Ze Země začne být pozorovatelný očima až během prosince 2006 za svítání na jihovýchodě jako¨snadno přehlédnutelný objekt.

Mars Nebo také červená planeta, c hystá pro nás úchvatnou podívanou ! Use mouse or space bar to advance slides Proto nezapomeň v průběhu srpna sledovat noční oblohu, ale zvláště … 27.srpna

Červená planeta

V tomto měsíci Země Mars budou tak blízko sebe, že se v celé historii lidstva ještě na takovou vzdálenost nepřiblížili. T ohle všechno zaviní přítažlivost Jupitera. H vězdáři tvrdí, že se k Zemi takto Mars nepřiblížil za posledních 5000 l et. Ještě blíž bude Mars v r. 2287!

27. Srpna však bude vzdálenost mezi Zemí a Marsem nejmenší, a to 34,649,589 míl. V tu noc bude na obloze Mars nejjasněji vidět a bude největší.

Při pozorování volným okem se bude zdát tak velký, jako Měsíc v úplňku !

Tím pádem se stane lehce identifikovatelnou planetou na noční obloze. Od začátku srpna se bude objevovat na východní obloze ve 22 hod. a ve 3 hod. ráno dosáhne azimutu.

Kolem 27. srpna bude pozorovatelný už po západu Slunce až do 24:30 Proto máš jedinečnou možnost pozorovat jev, který se stane poprvé v historii lidstva. Tak nezapomeň v průběhu srpna pozorovat, jak červená planeta narůstá.

… p rotože ani jediný člověk v současnosti tento jev ještě neměl možnost pozorovat ! Poděl se o tento zážitek se svými dětmi, vnuky …