Jak správně interpretovat ukazatele způsobilosti a výkonnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Histogram představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat hranice.
Advertisements

Riziko zbytečného signálu v regulačním diagramu
s aplikací statistických metod
Statistické testy z náhodného výběru vyvozuji závěry ohledně základního souboru často potřebuji porovnat dva výběry mezi sebou, porovnat průměr náhodného.
Analýza experimentu pro robustní návrh
UKAZATELE ZPŮSOBILOSTI A VÝKONNOSTI
Národní informační středisko
Testování parametrických hypotéz
Statistické řízení procesů
Testování neparametrických hypotéz
Testování statistických hypotéz
Statistické metody v ochraně kulturního dědictví
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
EDA pro časové řady.
Hodnocení způsobilosti procesů
Odhady parametrů základního souboru
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Národní informační středisko pro podporu kvality.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Národní informační středisko pro podporu kvality.
Tloušťková struktura porostu
Národní informační středisko
také Gaussovo rozdělení (normal or Gaussian distribution)
SPC v případě autokorelovaných dat
Národní informační středisko
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Odhady parametrů základního souboru
Toolbox analýzy a modelování stochastických systémů b Ústav teorie informace a automatizace, AVČR b Oddělení stochastické informatiky b Ing. Petr Salaba.
5. přednáška Process capability.
Statistická analýza únavových zkoušek
1 Nedodržení předpokladu normality v regulačním diagramu.
Matematické metody v ekonomice a řízení II 4. Metoda PERT
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Lineární regrese.
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Statistické výpočty v MATLABu
Popisná statistika III
Opakování.
Odhad metodou maximální věrohodnost
AKD VII.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Základy ekonometrie 4EK211
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
8. Kontingenční tabulky a χ2 test
Normální rozdělení a ověření normality dat
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
Analýza variance (ANOVA). ANOVA slouží k porovnávání středních hodnot 2 a více náhodných proměnných. Tam, kde se používal dvouvýběrový t-test, je možno.
IV..
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Testování hypotéz Otestujte,… Ověřte,… Prokažte,… že střední věk (tj.  ) …činí 40 let (= 40) …je alespoň 40 let (≥ 40)
Statistické testování – základní pojmy
Základy statistické indukce
TESTOVÁNÍ STATISTICKÝCH HYPOTÉZ
8. Modelová rozdělení pravděpodobnosti, popisné statistiky
8. Modelová rozdělení pravděpodobnosti, popisné statistiky
Odhady parametrů základního souboru
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Normální rozdělení a ověření normality dat Modelová rozdělení
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Úvod do statistického testování
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Jak správně interpretovat ukazatele způsobilosti a výkonnosti RNDr. Jiří Michálek, CSc CQR při ÚTIA AVČR

UKAZATELE ZPŮSOBILOSTI A VÝKONNOSTI

UKAZATELE ZPŮSOBILOSTI Předpokládá se :  normální rozdělení N( , ) sledovaného znaku jakosti;  k podskupin stejného rozsahu n jednotek ( k*n = N ). Průměrná směrodatná odchylka s charakterizuje variabilitu uvnitř k podskupin stejného rozsahu n . Rozptyl pro j = 1, 2, ..., k je rozptylem j-té podskupiny a je průměrná směrodatná odchylka v k podskupinách.

Odhad inherentní variability závisí na použité statistice, rozsahu podskupiny a počtu podskupin v případě rozsahu podskupiny alespoň 2

Odhad inherentní variability závisí na použité statistice, rozsahu podskupiny a počtu podskupin V případě individuálních hodnot v podskupinách se směrodatná odchylka inherentní variability odhaduje nejčastěji od průměrného klouzavého rozpětí

OVĚŘOVÁNÍ PŘEDPOKLADU NORMALITY 1

Používané metody statistické testy: grafické metody: Chí-kvadrát test dobré shody Kolmogorov - Smirnov Shapiro - Wilks Anderson - Darling Ryan - Joiner grafické metody: Histogram Pravděpodobnostní graf Q - Q graf P - P graf 2

Jak se vyrovnat s nenormálním rozdělením? Jiný model – Weibull, lognormal, překlopené normální 2. Transformace dat – Box-Cox Johnsonovy transformace Směsi normálních rozdělení stratifikace dat

Příklad na nerespektování normality Pokud není předpoklad normality ověřen, odhady ukazatelů způsobilosti mohou vyjadřovat jak horší stav procesu, tak i lepší stav nežli je skutečnost

Analýza způsobilosti Předpokládejme USL = 9 a LSL = 0.Analýza způsobilosti provedená nesprávně za předpokladu normálního rozdělení pozorovaných dat, který není evidentně splněn

Analýza způsobilosti provedená správně s použitím transformovaných dat Analýza způsobilosti provedená správně s použitím transformovaných dat. Rozdílné hodnoty ukazatelů Cp. .

ČEHO JSME SCHOPNI DOSÁHNOUT ČEHO JSME SKUTEČNĚ DOSÁHLI UKAZATEL ZPŮSOBILOSTI Cp nepřihlíží k otázce centrování procesu. Charakterizuje pouze ČEHO JSME SCHOPNI DOSÁHNOUT UKAZATEL ZPŮSOBILOSTI Cpk přihlíží k dosaženému stupni centrování procesu. Charakterizuje ČEHO JSME SKUTEČNĚ DOSÁHLI

UKAZATELE VÝKONNOSTI Předpokládá se :  normální rozdělení N( , ) sledovaného znaku jakosti;  jeden náhodný výběr rozsahu N . Celková směrodatná odchylka stot charakterizuje celkovou variabilitu ve výběru N pozorování (pokud je výběr rozdělen do k podskupin stejného rozsahu n je N = k*n).

Příklad proti používání Pp Data – směs dvou normálních rozdělení α*100% z N(μ1,σ2) a (1-α)*100% z N(μ2,σ2) E(směsi) = α μ1 + (1-α) μ2 D(směsi) = σ2 + α2 μ12 + (1- α)2 μ22 - (E(směsi))2

Příklad proti používání Pp Hodnota ukazatele Pp Pp = (USL – LSL)/ 6√D(směsi) Aby odhad totální směrodatné odchylky konvergoval ke správné hodnotě Pp, musí náhodný výběr být složen z α*100% hodnot z 1. složky směsi a (1-α)*100% ze druhé složky směsi – tento poměr nemusí být vždy zachován při odběru dat

Kdy má smysl používat ukazatele Pp? Jedině tehdy, když lze odebraná data bez respektování podskupin vysvětlit nějakým typem rozdělení pravděpodobnosti, které je ale stabilní v čase (např. normálním rozdělením). To ale znamená, udržet proces ve stabilním stavu, aby byl predikovatelný, tj. mít ho pod kontrolou.