Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Soutěžní právo.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Problémy českého a evropského trhu s energiemi Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Svatomartinská konference ENERGETIKA Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Soudní reorganizace, sanační konkurs a jejich právní limity Tomáš Richter 14. března 2010 Clifford Chance LLP / IES FSV UK.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále

Obsah Úvod Nedávné případy Současné problémové oblasti Co lze očekávat 2 Energetika a hospodářská soutěž

Úvod Liberalizace a vytvoření celoevropského trhu, problematika „uvízlých nákladů“ Bezpečnost dodávek Státní podpora konvenčních a obnovitelných zdrojů Emisní povolenky Hospodářská krize  nízké ceny energetických komodit 3 Energetika a hospodářská soutěž

Nedávné případy Dominance Komise EU – velmi aktivní –již devět významných případů od sektorového šetření EU (elektřina, plyn) –ENI (září 2010): účelově nedostatečné investice do plynovodů a LNG terminálů –EDF (březen 2010): dlouhodobé smlouvy na dodávky elektřiny –E.ON (květen 2010): dlouhodobé rezervace vlastních rozvodů a vstupních bodů –RWE (březen 2009): omezení přístupu do přepravní sítě a uplatňování margin squeeze Národní úřady – rovněž nezahálí –UOHS: RWE (2009): podezření u dlouhodobých rezervací skladovací kapacity a neumožnění přístupu k těmto kapacitám (avšak malá aktivita UOHS v oblasti elektřiny) –BKA (2009): sektorová šetření (elektřina, plyn, teplo) –BKA: Köthen Energie, skupina MVV (červenec 2010): zákaz dalšího prodeje ve spojení s take-or-pay Kartely Komise EU: E.ON / GDF - rozdělení trhu od roku 1975 BKA: RWE, Vattenfall, E.ON a EnBW – šetření o údajné koluzi při cenotvorbě na EEX 4 Energetika a hospodářská soutěž

Nedávné případy Spojování soutěžitelů EDP/GDP/ENI: spojení zakázáno DONG / ELSAM / ENERGI E2: rozsáhlá aukce plynu Státní podpora CP 249/2008 – Romania - státní záruky pro nové jaderné bloky C 41/2005, C 43/2005 – PPA v Maďarsku a Polsku: státní podpora výrobců elektřiny prostřednictvím garantovaných odběrů a výkupních cen od TSO Sektorová úprava Výjimky z přístupu třetích stran (TPA) – Gazella (Nordstream), atd. Judikatura ESD k 1. a 2. energetickému balíčku - např. VEMW and others (C-17/03): zákaz prioritní přidělování přístupu k přenosové soustavě elektřiny dle smluv před liberalizací 5 Energetika a hospodářská soutěž

Současné problémové oblasti Oblasti naznačené v sektorovém šetření EU stále „v kurzu“ vertikální uzavření trhu (dlouhodobé smlouvy, apod.) přístup k "essential facility" Podinvestování Koluze na částečně oligopolních trzích Střet postupující liberalizace s historickými ujednáními bývalých monopolů (které historicky investovaly) Veřejná podpora 6 Energetika a hospodářská soutěž

Co lze očekávat? Pokračující reorganizace energetického trhu v ČR Přístup k „essential facility“ (solár) a omezeným statkům (energetické aukce) Konflikt nových hráčů vůči historickým monopolům Přezkum dlouhodobých smluv a rezervací u nových projektů, přezkum veřejné podpory Zvýšení rizika rozdílného postoje UOHS a ERU po novele EnergZ Komplexní balancování rozličných veřejných zájmů Snaha řešit případy narovnáním 7 Energetika a hospodářská soutěž

Soutěžní orgány poměrně aktivní Komplexní škála problémových oblastí Energetika zůstane v primárním hledáčku Závěr Energetika a hospodářská soutěž 8

Clifford Chance, Jungmannova Plaza, Jungmannova 24, Prague 1, Czech Republic © Clifford Chance LLP Sdružení Advokátů 2010 PRAGUE v1A