Prof. MVDr. Zdeňka Svobodová, DrSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na zahrádce s chemií.
Advertisements

PESTICIDY Vratislav Malý Kristýna Černá Tomáš Jarolín Andrea Mikešová.
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Abiotické podmínky života
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar.
P E S T I C I D Y prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Látkové složení lidského těla- prvky
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Spotřeba pesticidů v ČR
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Portál eVIM.
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Sloučeniny v organismech
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Heterocyklické sloučeniny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Vypracoval : Marek Voštinka
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Významné areny 1.
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní pojmy organické chemie
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Ochrana rostlin - složky
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Přírodní látky 1. Sacharidy.
rozbor vod kovy ve vodách
Škrob a výrobky ze škrobu
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Biopotraviny.
Chemické látky v ekosystémech
Škrob a výrobky ze škrobu
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Prof. MVDr. Zdeňka Svobodová, DrSc. Přednáška č. 5 Pesticidy Prof. MVDr. Zdeňka Svobodová, DrSc.

Toxikologie pesticidů Pesticidy jsou přípravky určené k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců, k ochraně rostlin, skladových zásob, zvířat, člověka. Používají se v zemědělství, v lesnictví, v potravinářských závodech a také ve veterinární sféře (jako léčiva). V celosvětovém měřítku je registrováno okolo 800 sloučenin účinných látek pesticidů

Historické údaje Starověk Číňané - soda a olivový olej na semena, během vegetace preparát obsahující arsen Řekové a Římané - zplodiny vznikající při hoření síry Látky proti hmyzím škůdcům (insekticidy) alkaloidy nikotin a anabasin obsažené v extraktech z listů a kořenů tabáku rostliny rodu Pyrethrum (z čeledi hvězdicovité) obsahující aktivní látky tzv. pyrethriny se silným insekticidním účinkem. významným přírodním insekticidem a akaricidem je rotenon , používaný dříve domorodci v Jižní Americe jako rybí jed (piscicid), prokázány i jeho účinky na hmyz a roztoče.

Použití chemických sloučenin k ochraně rostlin se datuje rokem 1867 - pařížská zeleň (arsenitan měďnatý) v roce 1886 byla objevena bordeauxská jícha – proti plísním na vinné révě a na bramborách 1913 zavedení organických sloučenin rtuti pro ochranu osiva (fenylrtuť) v 30. letech minulého století byly zavedeny dinitro-ortho-kresoly, thiokarbamáty, pentachlorfenol. Jedním z prvních insekticidů byl organofosfát tetraethylpyrofosfát. 1939 – DDT, Paul Miller objevil jeho insekticidní účinky, připraveno již v roce 1873

Rozdělení pesticidů podle účinku: fungicidy zoocidy (insekticidy, rodenticidy, akaricidy, nematocidy, moluskocidy, piscicidy) herbicidy – včetně desikantů regulátory růstu

Pesticidní přípravky obsahují účinnou látku + přídatné látky (rozpouštědla, plnidla, stabilizátory, tenzidy) číslo u přípravku znamená obsah účinné látky buď v % nebo v g na kg EC = emulgované koncentráty WP = smáčitelné prášky SL = rozpustné koncentráty SC = suspenzní koncentráty WG = ve vodě dispergovatelné granule

Degradace pesticidů v abiotickém prostředí Vlivem světla a tepla - fotolýza představuje jeden z nevýznamnějších procesů vedoucích k eliminaci z prostředí. Hydrolýza - obzvláště rychlá je při vysokém pH v biotickém prostředí 2 biotransformační fáze Fáze I zahrnuje změny katalyzované hydrolázami a oxidázami - zavedení polární funkční skupiny - pesticid X je přeměněn na polárnější metabolit X – OH, který se stává substrátem pro enzymy konjugační – Fáze II Ve fázi II dochází ke konjugaci (př. s kyselinou glukuronovou a glutathionem). Vznikající produkty jsou neaktivní a jsou vylučovány.

Transformace pesticidů převážně detoxikační charakter, ale mohou vznikat i toxičtější produkty např. u organofosfátů probíhá desulfurizace Žádný z dnes používaných pesticidů nebyl mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny klasifikován jako lidský karcinogen, spousta jich je ale potenciálně karcinogenních a mnohé jsou prokázané xenoestrogeny

Organochlorové pesticidy Používají se jako insekticidy. Jsou vysoce perzistentní, jsou lipofilní, kumulují se v tucích. V současné době zakázány (výjimka DDT v některých zemích s výskytem malárie k likvidaci komárů). Tyto pesticidy patří mezi POPs (perzistentní organické polutanty). Jsou zdrojem chronických (jsou zabudované v potravním řetězci) i akutních otrav (nespotřebované zbytky).

Nejcitlivějšími organismy k těmto pesticidům jsou ryby Nejcitlivějšími organismy k těmto pesticidům jsou ryby. Velmi citlivé jsou včely. Ptáci jsou k akutnímu působení méně citliví, ale při dlouhodobém působení ovlivňuje např. DDT metabolismus vápníku a dochází k poruchám tvorby skořápky. Savci jsou k působení těchto pesticidů méně citliví. Mechanismus toxického účinku DDT - blokace Na+ kanálků nervových vláken – prodloužení depolarizace a vznik křečí. Mechanismus toxického účinku dalších chlorovaných pesticidů – chlorovaných cyklodienů (endrin, dieldrin, aldrin, endosulfan) - inhibice GABA systému

Organofosfáty Používají se jako insekticidy, jsou součástí léčiv – antiparazitik. Mechanismus toxického účinku - inhibice řady enzymů, především acetylcholinesterázy na nervových synapsích. Inhibice enzymu acetylcholinesterázy je ireverzibilní. Karbamáty Používají se jako insekticidy, herbicidy a fungicidy. Mechanismus účinku je stejný jako u organofosfátů, ale inhibice acetylcholinesterázy je reverzibilní. Do skupiny karbamátů patří i dithiokarbamáty – možnost vzniku tzv. disulfiramové reakce!

Pyrethroidy Látky s insekticidním účinkem, které se využívají hlavně jako antiparazitika. Předlohou pro jejich přípravu byly pyrethriny z kopretiny (Pyrethrum). V prostředí se velmi rychle rozkládají. Pyrethroidy se rozdělují do dvou skupin na základě chemické struktury a mechanismu toxického účinku: pyrethroidy T (tremor) – neobsahují α-kyano skupinu - reverzibilně blokují sodíkové kanály nervových vláken pyrethoidy CS (choreoatetóza, salivace) – obsahují α-kyano skupinu - reverzibilně blokují sodíkové kanály nervových vláken a navíc ovlivňují – inhibují - GABA receptory v nervových vláknech Pyrethroidy jsou vysoce toxické pro ryby Pro včely jsou pyrethroidy rovněž jedovaté. Toxicity pyrethroidů pro savce je nízká, ovšem kočky, psi a mláďata ostatních zvířat jsou citlivější.

Pesticidy na bázi fenoxyoctové kyseliny Používají se jako herbicidy. Mechanismus účinku – narušují proces oxidace a fosforylace - pokles tvorby ATP a kreatinfosfátu Hlavním představitelem je kyselina methylchlorfenoxyoctová (MCPA) a methylchlorfenoxybutanová (MCPB). Pro savce, pro ryby a včely jsou tyto látky málo toxické. V 70. létech minulého století - herbicidní přípravky na bázi 2,4,5-T(kyselina trichlorfenoxyoctová) a 2,4-D(kyselina dichlorfenoxyoctová). Při výrobě a používání těchto herbicidů docházelo k tvorbě a uvolňování dioxinu - Itálie - do ovzduší se dostalo kolem 0,5 kg dioxinu - úhyn drobných savců + velký výskyt abortů u gravidních žen - Vietnam – am. armáda prováděla defoliace za války (Agent Orange) – chronické otravy, malformace narozených dětí, zvýšený výskyt rakoviny

Pesticidy na bázi močoviny Herbicidy Mechanismus účinku -  inhibice fotosyntézy. Poškozují štítnou žlázu a mají lokální účinky na kůži a sliznice. Některé přípravky (např. linuron) vyvolávají v počátečních fázích methemoglobinemii. Pro ryby a včely jsou málo toxické.

Diazinové a triazinové pesticidy Herbicidy Diazinové přípravky méně toxické než triazinové Mechanismus účinku – triaziny jsou antimetabolity pyrimidinových bází jako součásti nukleových kyselin a kyseliny listové. Toxicita - pro ryby slabě jedovaté až jedovaté, pro včely relativně neškodný, pro savce hodnota LD50 je nad 1000 mg.kg-1 živé hmotnosti Vážným rizikem pesticidů na bázi triazinů je : - velmi nízká biodegradabilita a dlouhodobé přetrvávání ve vodním prostředí (hl. podzemních vodách) - možnost vzniku nitrosaminů z reziduí triazinů - atrazin má xenoestrogenní účinky Z  výše uvedených důvodů je v některých zemích používání triazinových herbicidů zakázáno (např. v Německu), v jiných zemích se jejich používání silně omezuje.

Pesticidy na bázi bipyridilů Herbicidy a desikanty Nejpoužívanější jsou účinné látky diquat a paraquat V půdě jsou rychle desaktivovány a nezanechávají rezidua, ale zanechávají rezidua v rostlinách (diquat 3 – 5 dnů, paraquat až 21 dnů) Toxický účinek je zprostředkován volnými kyslíkovými radikály a proteolytickými enzymy

Pesticidy na bázi kovů Využívány především jako fungicidy V minulosti bylo využíváno mnoho kovů : - sloučeniny arsenu (insekticidy a rodenticidy ) - fenylrtuť (fungicid) - tributylcín (fungicid) - sloučeniny thalia (rodenticidy) V současné době jsou využívány především sloučeniny mědi (síran měďnatý a oxichlorid mědi) - fungicidy, algicidy, moluskocidy. Sloučeniny mědi jsou toxické pro ryby.

Fipronyl Patří do skupiny fenylpyrazolů. Má insekticidní a antiparazitární účinek. Mechanismus toxického účinku spočívá v inhibici GABA. Fipronyl je látka silně toxická pro včely. Fipronyl je nervový jed s dlouhodobým působením (rezidua až 21 dnů). Způsobuje knock down (K. D.) efekt (tj. bezletnost, narušení pohyblivosti, křeče, vykloubení sosáku) a úhyn.