ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Energetický management budov
_________________________________________
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Efektivnost.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Klasifikace investic v podniku
7. Hodnocení investic.
Nauka o podniku Seminář 9.
Podniková ekonomika Financování podniku.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
Ekonomika investic.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Časová hodnota peněz ..
Cash Flow Jiří Uhman.
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
ZÁKLADNÍ STRATEGICKÉ CÍLE PROJEKTU
Investiční činnost.
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
MPO 2009 ANALÝZA NÁVRATNOSTI INVESTIC/AKVIZIC KLADY A ZÁPORY JEDNOTLIVÝCH VARIANT Lucie Hejbalová.
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Nauka o podniku Investice.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Řízení a hodnocení banky
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Nauka o podniku Rentabilita.
Finanční výkazy obchodních společností
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
Investiční rozhodování
Investice a financování
Oceňování ložisek a cena (podle různých zdrojů a materiálů M.Holuba)
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Podnikové finance II Ing. Stanislava Čížková. Dluhopisy Pokladniční poukázky /ČNB, stát/ Komerční dluhopisy /stát, banky, obce, fy/ Depozitní certifikáty.
Kritéria efektivnosti podnikatelských záměrů nejen v elektronických komunikacích.
Základy firemních financí
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Kam s penězi, aby nezahálely
Investiční rozhodování.
Základy firemních financí
Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Vyhodnocení stavební zakázky
Realizace staveb, podnikání a finance Studie proveditelnosti, stanovení vstupních dat pro výpočet ukazatelů ekonomické efektivnosti doc. Ing. Jana Korytárová,
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU JAKO SOUČÁST STUDIE PROVEDITELNOSTI
Transkript prezentace:

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku

Ekonomické hodnocení podniku Bc. Tereza Kodejšová

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Struktura 1) Základní pojmy 2) Příklady 3) Jak používat softwarový nástroj

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku 1) Ekonomické hodnocení Ekonomická analýza se zabývá vyhodnocením energetických, stavebních a organizačních opatření na úsporu energie v objektu. Cílem ekonomické analýzy je zjistit vhodnost realizace jednotlivých opatření z ekonomického hlediska. Vstupní údaje - na jedné straně příjmové položky (obvykle v podobě úspory za energie) a na druhé straně výdajové položky (v podobě nákladů vynaložených na realizaci opatření).

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku 1) Ekonomické hodnocení Úspory jsou chápány jako rozdíl výdajů za energie v případě, že k realizaci navrhovaných opatření nedojde a v případě, že opatření realizována budou. Jako základ pro výpočet úspor tedy slouží současný stav a příslušné provozní výdaje, tak jak je uvedeno v korigovaných energetických bilancí jednotlivých variant.

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku 1) Diskontní míra Pro ocenění hodnoty prostředků vydaných nebo přijatých v budoucnu se často pracuje s převodem na současnou hodnotu. Diskontní míra je prostředek, který tento převod umožňuje. Jde o určitou formu vyjádření meziroční hodnotové změny úrokové míry a dalších faktorů.

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Doba porovnání Doba porovnání se obvykle stanovuje na základě životnosti zařízení. Vzhledem k tomu, že u navrhovaných opatření na úsporu energie se v průběhu minimálně xy let nepředpokládají významné dodatečné investice, byla jako vhodná doba porovnání pro ekonomické vyhodnocení zvolena právě xy let.

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Prostá doba návratnosti investice kde: IN investiční výdaje projektu CFroční přínosy projektu (cash flow, změna peněžních toků pro realizaci projektu)

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Reálná doba návratnosti Reálná doba návratnosti, doba splacení investice při uvažování diskontní sazby T sd se vypočte z této podmínky,kde: CF t roční přínosy projektu (změna peněžních toků pro realizaci projektu) rdiskont (1 + r) - t odúročitel

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Čistá současná hodnota NPV = net present value Je to porovnání kapitálových výdajů a příjmů z investice, ale v jejich současné hodnotě (přepočítáno diskontem na úroveň hodnoty peněz v roce pořízení investice) NPV v absolutním čísle udává, kolik peněz nad investovanou částku dostane podnik navíc, tj. o kolik vzroste hodnota podniku. Čím vyšší NPV, tím lépe. Investici je možné přijmout, pokud je NPV>0. Pokud je NPV < 0, nikdy nedojde k vrácení kapitálu. T ž doba životnosti (hodnocení) projektu

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Vnitřní výnosové procento IRR = internal rate of return Je to relativní výnos (rentabilita), kterou projekt poskytuje během svého života, číselně pak představuje takovou diskontní sazbu, při které je NPV = 0. Čím vyšší má investice IRR, tím lepší je její relativní výhodnost, která srovnává budoucí příjmy z investice s počátečními kapitálovými výdaji.

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Index ziskovosti PI = profitability index Relativní měřítko, je to poměr přínosů (vyjádřených v současné hodnotě prognózovaných toků hotovosti a počátečních kapitálových výdajů. Čím vyšší PI, tím více je projekt ekonomicky výhodnější.

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Příklady - 1 Investice AInvestice B NPV Kč Kč IRR18%7%

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Příklady - 2 Investice AInvestice B NPV Kč Kč IRR17%6%

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Příklady - 3 Varianta financovaná pouze vlastním kapitálem vychází hůř, než varianta s úvěrem. Jedná se o efekt daňového štítu, kdy úrok, jakožto součást nákladů snižuje zisk, ze kterého se platí daň a díky tomu máme nižší daňový základ a snižujeme tím daňové zatížení podniku.

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Softwarový nástroj

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Varianta A

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Varianta B

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Varianta C

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku Děkuji za pozornost Kontakt: