Www.ceskatelevize.cz Dramatika pro děti Workshop ARAS Strana 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připravenost České televize na vysílání v HD
Advertisements

 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
(Literární výchova - 7. ročník)
Vypracovala: Konzultant: Aneta Pernicová Mgr. Věra Chlupová
Dětská tvorba České televize
Nový dětský okruh České televize
Zdraví Vás KRTEČEK.
LIGHTHOUSE ENGLISH LIBRARY. CO V ANGLICKÉ KNIHOVNĚ NAJDETE? Čeká na vás už přes 40 knížek různých žánrů (dobrodružné, krimi, napínavé, pohádky, sci-fi).
(X/Y)něconěcoHT1. Televizní studio Ostrava První televizní studio na Moravě a ve Slezku Počátek historie od r (výstavba vysílače) Ostravské a pražské.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Zdeněk Smetana.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Jaké to je? Je to jako číst knihu, ale v každém jednom okamžiku mít možnost rozhodnout o čemkoliv, co některá z postav v knize dělá. Je to nejen o vyprávění.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Kudy kráčí kriminálka O vývoji žánru ve světě i u nás Seminář ARAS,
Teaser – trailer VY_32_INOVACE_Mul4r0106Mgr. Jakub Němec.
Emoce (city).
Karel Poláček jeho život a tvorba.
Pojmy a interpretace.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Titulek Tvorba titulků a mezititulků. Význam titulků Podstatný prvek struktury textu – slouží k orientaci Utváří první dojem z textu Obsahuje klíčová.
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Pohádka Zpracovala: Mgr
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Sloupek.
Média a my v dnešním světě Tony Duong, 8.B Projektový den 8. dubna 2009.
Zpracovaly:Lucie Geciová Marie Slezáčková
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Programová koncepce ČT :D
Návrh vizuální identity StreamTV Strana | 2 Východiska projektu Představit pomoci logotypu nový zábavný internetový portál StreamTV.cz, který.
1 třída – 1 kolo Názvy knih 10 Názvy knih 20 Názvy knih 30 Názvy knih
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Expertní panel pro GS JPD Propagace rovnosti šancí mužů a žen prostřednictvím médií - prezentace - Šance pro společnost, občanské sdružení.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Spisovatelé dětské literatury
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
REKLAMA Návykové chování a závislost Zpracovali: Markéta Ráčková, Ondřej Otava.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Specifika dětské literatury. Žánrová a tematická struktura LPDM
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: 3/II Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Zdeňka Smetany Anotace: Seznámení s ilustracemi Zdeňka Smetany Autor: Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_10_ZDENEK_SMETANA Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Mapování stavu oboru animace v ČR
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Martina Drijverová ( ).
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Rodičovství biologické a pěstounské
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace;
Transkript prezentace:

Dramatika pro děti Workshop ARAS Strana 1

2 Obecná specifika tvorby pro děti Dramatická tvorba pro děti (zejména pro menší) jako součást bezpečného prostoru, který dítě baví, rozumí mu a cítí se v něm dobře Posláním je pobavit, zaujmout, ale také předat určitou zprávu, etické poselství Věkové rozčlenění a rodinné pořady jako specifický programový typ

3 Animované pořady (především Večerníček, ale i jiné) Večerníček jako fenomén, jeho smysl a význam -harmonizační pohádka pro nejmenší před usnutím, důsledně česká provenience Klíčová pravidla – absence nevkusu, agresivity, nekvality, dobře srozumitelné poselství a svébytná poetika Bohatá historie ve Večerníčku -Rumcajs, Křemílek a Vochomůrka, Maxipes Fík aj. -tituly, které se vracejí (Štaflík a Špagetka, Krteček) -současná nová vlna (Krysáci, Tarbíci, Nejmenší slon na světě, Žížaláci aj.)  Je hledání hrdiny věčný problém Večerníčku?  Nápady, nápady, nápady (jak v literární, tak výtvarné složce), to je klíč k novým seriálům pro Večerníček

4 Seriály Současné seriály pro děti -musí počítat s mnohem zkušenějším divákem, který se velmi brzy pohybuje i ve světě seriálů pro dospělé a je náročný Žánrová pestrost -v podstatě opět kopíruje seriály pro dospělé - krimi seriály, dobrodružné seriály, fantazy, vztahové seriály, sitkomy… Současné trendy -moderní způsob vyprávění, moderní jazyk a hrdinové s uvažováním, které je dětem blízké - bezbřehá fantazie spojená s humorem a nadsázkou Srovnání civilního a fantazijního seriálu, příklady různých seriálů z produkce ČT posledních let, jejich přednosti a úskalí (např. Špačkovi, Mazalové, Maharal aj.)

5 Pohádky Místo pohádky v televizi pro děti -často první styk s fabulovaným příběhem, podíl na schopnosti rozlišit dobro a zlo -pohádka jako rodinný harmonizační faktor Vývoj televizní pohádky jako žánru - cesta od polohraných a vyprávěných pohádek, přes studiové produkce až k pohádce v podstatě filmové, příklady pohádek z minulosti

6 Pohádky Čím se vyznačuje současná úspěšná pohádka - co v první řadě rozhoduje při posouzení námětu, resp. scénáře (dramatický příběh, humor, zajímavé charaktery, nikoli černobílé vidění, etický přesah, prvky tajemství, překvapení, nadsázky) Příklady z posledních let - Anděl Páně, Micimutr a další Podžánrová typologie televizní pohádky - moderní pohádka, adaptace klasické předlohy, muzikál, lidová pohádka, pohádka s prvky fantazy a další

7 Shrnutí Dokážeme pojmenovat současné trendy a cesty, umíme říct, co bychom v programu rádi viděli, ale ve výsledku stejně rozhoduje neotřelý nápad, námět, který okouzlí a zazáří, a může být třeba z opačného konce spektra a vytyčeným trendům se vymykat, jinými slovy: být geniální je přece tolik jednoduché, jenom objednat se to nedá…

Děkujeme za pozornost Strana 8