Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Veronika Kolompárová Vytvořeno: 26. února 2013 Ročník: 7., 8. a 9. Vzdělávací oblast: multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů Anotace: Prostřednictvím tohoto VM se žáci seznámí s pojmem „romská kinematografie. VM je zaměřen na představení několika filmů s romskou tematikou z prostředí českého, slovenského i světového.

3 Romská kinematografie
Pojem „romská kinematografie“ se dá považovat spíše za teoretický, tzn pokud mluvíme o romském filmu, mluvíme o všech snímcích s romskou tematikou a nezáleží na tom, zda-li je režíroval Rom. Snímků zabývajících se romskou tematikou máme v české i světové kinematografii desítky. Na následujících stránkách si uvedeme některé z nich:

4 České a slovenské filmy s romskou tematikou - hrané:
Černý slzy – film natočený v roce 2002, jehož tvůrce se nechal inspirovat dramatem Romeo a Julie. Kdo je autorem tohoto dramatu? William Shakespeare Marián – film režírovaný Petrem Václavem se zabývá tematikou romské kriminality. Hlavní hrdina prochází od dětství různými ústavy, ocitá se ve vězení. Příběh končí Mariánovou smrtí.

5 České a slovenské dokumentární filmy
Být Romem – snímek zachycuje autentický příběh (5 let) z života romského hudebníka a aktivisty Vojty Lavičky. Být Romkou – snímek zachycuje autentický příběh (5 let) z života romské dívky Jarmily Balážové. Obrázky z historie Romů - romský dějepis pro děti. Romové a hudba - o kořenech, vývoji a současném stavu romské hudební kultury.

6 Světová kinematografie a animovaný film
Je to jen vítr – příběh se odehrává v roce 2008 v Maďarsku, kdy se odehrává série otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu. Mire Bala Kale Hin - Romské pohádky – tento večerníček dává česká televize od 1. dubna 2004, byl věnován k Mezinárodnímu dni Romů, zachycuje příběhy z romských pověstí z celého světa.

7 Zdroje informací Dvorská, F.: Romové a film divadlo [online]. c2008, [cit ]. Dostupné z: Dvorská, F.: Černý slzy [online]. C2008, [cit ]. Dostupné z: Matoušková, V.: Mire Bala Kale Hin - Romské pohádky [online]. C2013, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google