P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI
Revize Nového přístupu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Zkušebnictví a kontrola jakosti
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb
Elektronický podpis.
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Nástroje územního plánování
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Akreditace klinických laboratoří Ing.Květa Pelinková VFN ÚKBLD.
Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Úvod do systémů řízení. Co to je Systém managementu jakosti Stanovení souboru zásad a pravidel pro koordinování všech vzájemně souvisejících činností.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
Měření vybraných technických parametrů v uzlových bodech Karel Šefčík, Český metrologický institut (moderátor) Ladislav Pospíchal, MEgA Měřicí Enegetické.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
Akreditační systém v ČR
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
CMI web presentation, May 2003 PŘIDRUŽENÉ LABORATOŘE ČMI krátká prezentace 2003 V prezentaci jsou uvedeny přidružené laboratoře: Laboratoř státního etalonu.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
ŘÍZENÍ PROCESŮ MĚŘENÍ P6.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tato prezentace byla vytvořena
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
IAF MD 18:2015 Aplikace ISO/IEC 17021:2011 v oblasti řízení služeb (ISO/IEC )
„AUTORIZACE METROLOGICKÝCH STŘEDISEK K OVĚŘOVÁNÍ TACHOGRAFŮ – SPOLUPRÁCE ÚNMZ A ČKS“ Ing. Jiří Kuba Úřad pro technickou normalizaci, metrologii.
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Systém managementu jakosti
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
přehled některých jeho ustanovení
Ing. Martin DVOŘÁK,Ph.D Praha
Akreditace je za námi, co s volným časem?
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající.
Transkript prezentace:

P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví

P5b2 Akreditace Akreditace je postup, při kterém oprávněný orgán vydává oficiální uznání, že subjekt nebo osoba jsou způsobilé vykonávat určité činnosti. Používá se v souvislosti akreditace laboratoře, kdy akreditační orgán, Český institut pro akreditaci (ČIA) vydává oficiální uznání, že laboratoř je schopna provádět stanovené zkoušky

P5b3 Akreditace nebo stanovené druhy zkoušek. Termín akreditace může znamenat uznání technické schopnosti i nezávislosti zkušební laboratoře nebo jenom uznání technické způsobilosti. Akreditace je obvykle udělována na základě jejího úspěšného ohodnocení a je provázena přiměřeným dozorem. Vysoké školy jsou akreditovány MŠMT pro výuku určitých oborů.

P5b4 Certifikace Certifikace je postup, při kterém obvykle třetí strana poskytuje písemné ujištění, že výrobek, postup nebo služba je ve shodě se stanovenými požadavky. Používá se ve spojitosti s certifikací způsobilosti pracovníků v metrologii. Je to objektivní posuzování jejich schopností plnit požadované úkoly. Posuzuje se teoretická a odborná připravenost i schopnost praktické metrologické činnosti.

P5b5 Autorizace Autorizace je zvláštní pověření, kterým je organizace státem pověřena pro výkon určitých služeb pro státní správu. Jedná se o ověřování měřidel nebo úřední měření. Dnes již jen na základě akreditace.

P5b6 Metrologická konfirmace Metrologická konfirmace je soubor činností požadovaných ke zjištění, zda měřicí zařízení, nebo jeho část, vyhovuje zamýšlenému používání. Je to pojem velmi široký, zahrnuje mimo jiné kalibraci, jakékoliv seřizování, justování nebo opravu, rekalibraci, stejně jako požadované plombování a opatření štítkem. Tento pojem zahrnuje komplexní

P5b7 Metrologická konfirmace péči o měřicí přístroje. Účelem konfirmačního systému je zajistit, aby riziko, že měřicí zařízení bude vykazovat výsledky s nepřijatelnými chybami zůstalo v přijatelných mezích.

P5b8 Audit (prověrka) Audit (prověrka) je nezávislé posouzení schopnosti podniku nebo organizace třetí stranou plnit nabízené služby nebo vyrábět nabízené výrobky. Základním dokumentem pro posouzení této schopnosti je příručka jakosti.