Situace v Evropě 1945 - 1949 Dějiny Evropské unie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předválečné snahy o sjednocení Evropy
Advertisements

Evropská integrace Dějiny evropské unie.
Ukončení 1. světové války
Malé ohlédnutí do historie EU
Vývoj evropské spolupráce a integrace
OSN OSN= organizace spojených národů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
BUDOVÁNÍ EVROPY.
Mezinárodní integrace
NATO.
Svět Západu a vznik NATO
Evropská integrace 20. století
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Světové organizace.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Organizace spojených národů
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Poválečné Československo
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU (přednáška VŠERS v rámci předmětu Společné a koordinované.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc
Evropská integrace Dějiny EU.
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Postavení Evropy ve světě
Euroskepticismus Britský euroskepticismus. Společensko-politická situace Absence u první vlny integračního procesu Absence u první vlny integračního procesu.
DEKOLONIZACE.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Historický vývoj EU Petra Henychová.
Britský návrh zóny volného obchodu a Evropské hospodá ř ské spole č enství Aleš Mácha.
Dějiny evropské integrace
Politický systém Rakouska
Euroskepticismus Euroskepticismus a spolupráce na evropské rovině.
Evropské politické strany Zuzana Kasáková. Evropské politické strany Politické strany na evropské úrovni Vymezení Cíle.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Obsah přednášky: Hlavní tradice americké zahraniční politiky.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Evropské hospodářství
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Situace v Evropě 1945 - 1949 Dějiny Evropské unie

http://europarltv. europa. eu/en/player. aspx http://europarltv.europa.eu/en/player.aspx?pid=7304aa26-6fcc-471b-bdf5-abc0c20ae10f Building the European Union

Evropská hnutí za evropskou jednotu Střet dvou koncepcí evropské integrace – federální a mezivládní Federalisté Ideový základ – Spinelli, Rossi (Manifest z Ventotene) Evropská unie federalistů (1946, 1959 – Evropské federalistické hnutí) Decentralizace států na jedné straně, na druhé straně vznik evropské vlády, která by převzala část pravomocí národních vlád, došlo by tudíž k omezení suverenity členských států Hnutí pro socialistické spojené státy evropské (1947, od r. 1961 – Evropská levice) – jednota a socialismus Federalisté měli silné zázemí v Itálii a ve Francii, Belgii

Evropská hnutí za evropskou jednotu Mezivládní spolupráce (unionisté): Evropská jednota na bázi pouhé asociace při zachování plné suverenity členských států Silná podpora ve Velké Británii, skandinávských zemích United Europe Movement (1947 – impuls dal Churchill) Vytvořit něco na způsob evropského Commonwealthu (společenství národů) Mimo působí Evropská parlamentní unie (1947 – Coudenhove-Kalergi) Sdružení členů národních parlamentů ve jménu evropské jednoty

Kongres v Haagu (1948) První setkání evropských hnutí, čestný předseda W. Churchill Střet federální a mezivládní představy Federální představa měla podporu ve Francii, Itálii, Belgii, Nizozemsku, u odborů Unionistická ve Velké Británii Výsledkem bylo založení Evropského hnutí (1948), které mělo zastřešovat a koordinovat jednotlivá hnutí. Významnou roli hrál zeť W. Churchilla Duncan Sandys Mělo navrhnout řešení, která by vedla k evropské jednotě Mobilizovat veřejné mínění, aby bylo nakloněno jednotě Evropy Svolávalo kongresy a konference, kde se jednalo o otázkách evropské politiky Výsledkem aktivity Evropského hnutí bylo založení Rady Evropy (1949) Založena na mezivládní bázi, vítězství koncepce unionistů

Postoje národních vlád ke sjednocení Evropy Sjednocování Evropy se stává zahraničně politickým cílem západoevropských vlád, odlišnost, jak Evropu sjednotit Postoj britské vlády: Velká Británie - člen Velké trojky vedle USA a SSSR, pocit výjimečnosti a vize, že se z VB stane další světová velmoc, prioritní vazby na Commonwealth a USA proti federalizaci Evropy, VB se nemá zapojovat do jakýchkoli struktur, které by omezily její suverenitu britské vlády se soustředí na domácí problémy a reorganizaci Commonwealthu ministr zahraničí Ernest Bevin – neangažování v Evropě, proti zapojení do jakýchkoli federálních struktur, státy by měly mezi sebou jen konzultovat, mezivládní princip labouristická strana je absolutně proti zapojení VB v Evropě Churchill – podporuje účast Velké Británie na projektech sjednocování Evropy (Evropské hnutí), ale v žádném případě nemá dojít k omezení suverenity států

Postoje národních vlád ke sjednocení Evropy Postoje kontinentálních vlád Jiné postavení než VB, zničené válkou, prošly okupací, politická nestabilita, hospodářské problémy, Německo fakticky neexistuje Italové, Němci – sjednocená Evropa s nimi znamená „návrat do Evropy“ a konsolidaci demokracie, podpora zejména u křesťanské-demokracie Benelux – nakloněny hlubší integraci, ale obavy z dominance velkých států Skandinávie – významnější vazba na VB Francie – na jedné straně usilovala o zachování vlastního velmocenského postavení, na druhé straně vidí nutnost jednoty Evropy, od let 1947-48 posun ve prospěch evropské integrace: (1) realita oslabeného postavení ve světě, sjednocená Evropa by umožnila hrát Francii významnější roli v MV, (2) panuje velká obava z obnoveného Německa. Německo je chápáno jako potenciální nebezpečí, a je proto nutné ho zakotvit v evropských strukturách Většina francouzských politiků ale odmítala budování Evropy na federální bázi, obavy z omezení suverenity, na druhé straně pouhá asociace byla chápána jako nedostatečná

První evropské organizace Organizace evropské hospodářské spolupráce, OEEC organizace pro rozdělování pomoci z Marshallova plánu Tlak USA na sjednocování evropských států Francie a Itálie podpořily založení hospodářské organizace a vytvoření celní unie x Velká Británie Benelux podpořil celní unii, ale nechtěl do ní vstoupit bez Velké Británie Velká Británie odmítá celní unii, odmítá i vznik organizace, která se věnovala čistě rozdělování pomoci, protože se domnívá, že se jí dostane zvláštního zacházení ze strany USA Plány na celní unii ztroskotaly, místo toho vznik OEEC (1948), a to dle britských představ (mezivládní princip) 1961 – transformace v OECD (Organizace pro evropskou spolupráci a rozvoj)

První evropské organizace Severoatlantická aliance (1949) Důvody: angažovat USA v obraně zemí západní Evropy. USA ale požadovaly, aby samy evropské státy vyvinuly spolupráci na poli obrany Impulsem se stal komunistický převrat v ČSR Západní unie – 1948 (Bruselský pakt) - spolupráce především ve vojenské oblasti, ale i hospodářské a kulturní, mělo dojít ke koordinaci vojenských systémů, Velká Británie, Francie, Benelux, kooperace evropských států 4. dubna 1949 - Washingtonská dohoda

První evropské organizace Rada Evropy (1949) Kongres v Haagu Francie – podporovala vytvoření Parlamentního shromáždění a vznik celní unie v rámci Pětky Velká Británie – proti francouzským plánům, obavy z omezení národní suverenity, prosazuje koncepci asociace evropských států Evropské hnutí představilo kompromis Rada Evropy – vznik Poradního shromáždění (delegovaní zástupci parlamentů) a Rady ministrů, která by hrála by dominantní roli Mezivládní princip Soustředí se na otázky demokracie a lidských práv – hlavním výsledkem je přijetí Evropské úmluvy o ochraně základních lidských práv a svobod a založení Evropského soudu pro lidská práva Sjednocení Evropy na bázi Rady Evropy nebylo možné, neměla k tomu příslušné kompetence, nemohla vynucovat závazky, její efektivita byla slabá