PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.Význam kosmetického účinku šamponu
Advertisements

Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?
Výživa člověka.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Potravinářská chemie.
Potravinářství.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Aditivní látky v potravinách
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Znečištění půdy a potravin
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
„EU peníze středním školám“
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
KOSMETIKA.
Cizorodé látky v potravinách
Chemie v potravinářství
Významné soli kyslíkatých kyselin
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Koření.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Víme co jíme? „Éčka“, Biopotraviny,Fair Trade…. Odložte svačiny(pro jistotu), začínáme… Teorie.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podstatná jména látková. Látková podstatná jména mají zpravidla jen tvary jednotného čísla a označují se jimi jak část, tak i celek, tedy látku samu bez.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa – čaj
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/03.0032 PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH ;

Co jsou přídatné látky v potravinách, jinak také potravinová aditiva či „éčka“? Přírodní či uměle vyrobené látky, které se záměrně přidávají do potravin, aby nějakým způsobem zlepšily jejich vlastnosti

Proč název éčka Jelikož se každá přídatná látka označuje speciálním kódem, který se skládá z velkého tiskacího písmene „E“ a trojmístného nebo čtyřmístného čísla, např. „E200“,  říká se přídatným látkám  lidově „éčka“

Proč se „éčka“ do potravin přidávají? Éčka“ by měla být do potravin přidávána jen tehdy, když je to z výrobního hlediska nutné Do potravin se tyto látky přidávají proto, aby prodloužily jejich trvanlivost, zvýraznily, změnily nebo zlepšily jejich chuť, barvu, vůni, usnadnily zpracování potraviny

Druhy adivit a jejich význam Barviva - dodávají očekávanou barvu Konzervační látky - zamezují rozvoji nežádoucích mikroorganizmů a prodlužují trvanlivost Antioxidanty - zabraňují  žluknutí Zahušťovadla  - zvyšují viskozitu Emulgátory - mísí těžko mísitelné složky Kyseliny a zásady - mění nebo udržují kyselost či alkalitu Látky chuťové - dodávají výraznější chuť Náhradní sladidla - nahrazují cukr, snižují energetickou hodnotu

Druhy adivit a jejich čísla E100 - E199 barviva E200 - E299 konzervanty E300 - E399 antioxidanty, regulátory kyselosti E400 - E499 emulgátory, zahušťovadla,stabilizátory E500 - E599 protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla E600 - E699 látky zvýrazňující chuť a vůni E900 - E999 lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty E1000 - E1999 další látky

Jak se přídatné látky získávají? Některá „éčka“ se vyrábějí uměle (chemicky) jiná se získávají z přírodních zdrojů, kterými může být třeba ovoce či zelenina (například „E160c“ je paprikový extrakt)

Jsou „éčka“ bezpečná? Bezpečnost „éček“ se ověřuje mnoha testy Pro každou přídatnou látku je stanoveno „nejvyšší povolené množství“, které se může do konkrétní potraviny přidat I když potravina obsahuje toto nejvyšší povolené množství, je pro lidské zdraví bezpečná Žádný výrobce potravin nesmí  nejvyšší povolené množství použitých „éček“ překročit

Negativní účinky na zdraví Je lepší nekonzumovat zbytečně velké množství potravin, do kterých se „éčka“ běžně přidávají, zejména by se jim měly vyhnout malé děti V některých případech mohou „éčka“ u citlivých osob vyvolat alergickou reakci či nesnášenlivost potravin

Pár příkladů éček v seznamu možných alergenů E102 tartrazin E104 chinolinová žluť E107 žluť 2G E120 košenila, kyselina karmínová, karmíny E122 azorubin (carmoisin) E123 amarant (viktoriarubín 0) E124 ponceau 4R E127 erythrosin E128 červeň 2G E131 patentní modř V E132 indigotin (indigocarmin) E133 brilantní modř FCF E142 zeleň S E152 čerň 7984

Co všechno nám škodí

Pozitivní účinky na zdraví Mezi přídatnými látkami se vyskytují i látky přírodního charakteru (např. včelí vosk E901), které jsou zdraví normálně neškodné (i na ně však můžou být citliví jedinci alergičtí) Mezi aditiva však také patří látky zdraví obecně prospěšné, např. E101 (vitamin B2), E160 (vitamin A), E300-304 (vitamin C), E306-309 (tokoferoly, vitamin E), E322 (lecitin), E375 (niacin, vitamin B3), E440 (pektin).

Mohou se „éčka“ přidávat do všech potravin? Ne, „éčka“ se nesmí přidávat například do základních potravin jako je med, olej, mléko, máslo, mouka, nebalený chléb, bílý jogurt, balené vody  a samozřejmě také do biopotravin.. Většina „éček“ se nesmí přidávat ani do potravin určených pro výživu kojenců a malých dětí.

Jak se pozná, že potravina obsahuje „éčka“? Všechna „éčka“, která byla do potraviny během výroby dodána, musí být uvedena (jako název nebo číselný kód E) na jejím obalu v odstavci „Složení“ Jsou seřazena za sebou podle obsahu v potravině od největšího množství k nejmenšímu.

Kdo provádí kontrolu množství „éček“ v potravinách? Kontrolu množství „éček“ v potravinách provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)