Globální oteplování aneb cesta do otroctví? Vystoupení na konferenci pro Liberální institut, Praha, 31.května 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Advertisements

Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Vliv státních zásahů na mezinárodní obchod
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Proměny českého environmentálního hnutí v letech Bohuslav Binka, FSS MU.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Sociální politika a Welfare State
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Světová hospodářská krize
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
Kotler-Armstrong: Marketing. Grada 2004, s.783
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Ruská federace x WTO a OECD
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Hospodářská politika v ČR, jak dál? XI. EXPORTNÍ FÓRUM Trutnov listopad 2013 Jan Mládek poslanec Parlamentu ČR stínový ministr financí ČSSD předseda družstva.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř ČMeS, Praha
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Institut ochránce práv dětí
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Stát Definice, funkce, typy.
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Rozvoj inovací v EU.
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
Transkript prezentace:

Globální oteplování aneb cesta do otroctví? Vystoupení na konferenci pro Liberální institut, Praha, 31.května 2007

Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní obchod

Friedrich August Hayek: Cesta do otroctví (str. 137, Barrister and Principal, Brno 2004) „Zbavit velkou většinu lidí samostatného myšlení není obtížné. Je však zapotřebí umlčet i menšinu, která má nadále sklony ke kritice.“

Struktura vystoupení 1.Ekonomické odhady nereálných závazků 2.Co z toho pro EU plyne? 3.Co o tom všem vědí občané? 4.Co z toho plyne pro občany? 5.Proč to všechno EU dělá? 6.Co by EU mohla udělat pozitivního? 7.Návrhy řešení – zdravý rozum a ekonomický rozvoj 8.Posilování individuální odpovědnosti

Moje výchozí pozice Analyzuji svět ne podle toho, jaký bych si přál, aby byl, ale podle toho jaký ve skutečnosti je Pravdy, které obhajuji, jsou tak obyčejné a prosté, že na ně s lehkostí zapomínáme

Ekonomické odhady nereálných závazků ekologického summitu EU omezit emise skleníkových plynů do roku 2020 o 20 % bude stát členské státy EU 1.1 trilionu € (Wirtschaftswoche, ) Pro ČR znamená závazek 20 % podílu energií z obnovitelných zdrojů 400 mil. € neboli 11 mld. Kč ročně (vlastní výpočet dle zdroje

Co z toho pro EU plyne? Největší a nejdražší omyl EU Drastický dopad na růst ekonomik EU Drastický dopad na spotřebitelské ceny Snížení sociální úrovně Sociálně třaskavá situace v členských státech EU Ztráta dýchavičného kontaktu s globálním ekonomickým vývojem Nastolení ideologie „nového společenského řádu“ (ideologie jsou překonány, „boji o přežití civilizace“ je podřízeno vše)

Co o tom všem vědí občané? (jsou objektivně a nezávisle informováni?) Co vědí o IPCC? Nic Co vědí o okruhu vědců z panelu IPCC? Nic Jsou informováni, že jde pouze o jednu z hypotéz? Ne Je jim nabízen alternativní názor? Ne Mají dostatek informací k vlastní úvaze? Ne Mají tedy možnost vlastní volby? Ne

Co z toho plyne pro občany? Občané jsou plně v rukou části politiků Environmentalismus jako atraktivní prostředek k získání politické moci (Hans-Olaf Henkel, Mannheim) Environmentalismus jako nová ideologie antikapitalismu Nová generace eko-novinářů (podněcování ekologické paniky je jejich tlustě namazaným chlebem)

Proč to všechno EU dělá? Ochabující ekonomická síla v globální konkurenci Z toho plynoucí marná snaha stát se rozhodující globální politickou silou Touha stát se „předvojem a světlonošem světového vývoje“

Co by EU mohla udělat pozitivního? (1) Ukončit úvahy o „CO 2 kreditních kartách“ pro každého občana Ukončit miliardové dotace těžby uhlí Zrušit 30% cla na biopaliva z Brazílie Zrušit dovozní cla na dovoz jízdních kol Zrušit zemědělské dotace nutné k intenzifikaci produkce

Co by EU mohla udělat pozitivního? (2) Rezignovat na politiku monopolu „jediného správného názoru“ Upustit od směšných akcí typu „Dočasný výbor pro změnu klimatu“ (B6-0158/2007) Ukončit politiku regulací a obchodních bariér Liberalizovat obchod s „vnějším“ světem a dovolit chudším bohatnout (lze po rozvojovém světě chtít, aby dodržoval standardy „bohatých“ a nedovolit jim svobodný obchod?)

Návrh řešení: nejprve zdravý rozum „Konec“ světa jako důsledek lidské prostopášnosti je přítomný ve všech obdobích vývoje lidstva Výsledky IPCC jsou pouze jednou z hypotéz: ukvapená akce by mohla být plýtváním peněz GO není jediným problémem světa, jsou tu tisíce důležitějších problémů, které fatálněji ohrožují stabilitu civilizací (podvýživa, AIDS, sanitární podmínky)

Návrh řešení: ekonomický rozvoj, ne boj s dopady klimatických změn Hospodářský růst nedrancuje životní prostředí, ale kultivuje jej Hospodářský rozvoj pomáhá lidem ke zvládnutí současných problémů

Návrh řešení: ekonomický rozvoj, ne boj s dopady klimatických změn Graf 1: emise tuhých látek vs. růst HDP (ČR) Zdroj: ČHÚ

Návrh řešení: ekonomický rozvoj, ne boj s dopady klimatických změn Graf 2: emise oxidu síry vs. růst HDP v ČR Zdroj: ČHÚ

Návrh řešení: ekonomický rozvoj, ne boj s dopady klimatických změn Graf 3: emise oxidu dusíku vs. růst HDP v ČR Zdroj: ČHÚ

Návrh řešení: ekonomický rozvoj, ne boj s dopady klimatických změn Graf 4: emise oxidu uhelnatého vs. růst HDP v ČR Zdroj: ČHÚ

Návrh řešení: bohatší = zdravější Graf 5: Střední délka života v ČR – muži vs. HDP Zdroj: ČSÚ

Návrh řešení: bohatší = zdravější Graf 6: Střední délka života ve světě vs. HDP Zdroj: United States Statistical Sources

Návrh řešení: posilování individuální odpovědnosti Oprášit právo na soukromé vlastnictví Posílit vládu práva Více konkurence, méně harmonizace (inovace, nové technologie, vyšší produktivita) Méně byrokracie (pružnější podnikatelské prostředí) Praktikování výkonu politické moci na co nejnižším stupni (srozumitelnost, kontrolovatelnost)

Staré zboží v novém (envi)přebalu „Nejúčinnějším způsobem, jak lidi přesvědčit o platnosti hodnot, jimž mají sloužit, je vnutit jim představu, že jde ve skutečnosti o stejné hodnoty, v něž přinejmenším ti nejlepší z nich odjakživa věřili….a nejefektivnější metodou, jak tohoto cíle dosáhnout, je používat stará slova v pozměněném významu“ F.A. Hayek

Použité zdroje Fiala, P. : Evropský poločas (Barrister and Principal, Brno 2007) Hayek,F.A. : Cesta do otroctví (Barrister and Principal, Brno 2004) Johnson, P. : Nepřátelé společnosti (Rozmluvy, Praha, 1999 ) Johnson, P. : Dějiny 20. století (Rozmluvy, Praha, 1991) Klaus, V. : Modrá, nikoliv zelená planeta (Dokořán, 2007) Klaus, V. : Environmentalism and Other Challenges of the Current Era (CATO, Washington, 2007, Lomborg, B. : Global Warming – Are We Doing Right Thing? (Lomborg Warning, Aarhus, 2007) Urbanová, T. : Tržní přístup k ochraně životního prostředí (Lib. Inst., 2002) (United States Statistical Sources) (Český statistický úřad)

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST