Estonsko v kontextu vstupu do eurozóny a implikace pro ČR Ing. Josef Abrhám, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Evropská hospodářská a měnová unie
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nástroj změny v místním prostředí
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
EVSE 2013 Šárka Horáková. Historie jednotné měny Kolaps Bretton-Woodského systému (1971),nadále však potřeba fixace směnných kursů Evropský měnový systém.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Michaela Nečasová Dějiny Evropské unie –
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

Estonsko v kontextu vstupu do eurozóny a implikace pro ČR Ing. Josef Abrhám, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze

Cíle a nástroje HMU

Fiskální koordinace

Maastrichtská konvergenční kritéria cenová stabilitaprůměrná míra inflace rok před hodnocením max. 1,5 % bodu nad průměrem tří zemí s nejlepším výsledkem dlouhodobé úrokové sazbyrok před hodnocením max. 2 % body nad průměrem tří zemí s nejlepším výsledkem v oblasti cenové stability veřejné financedeficit veřejných rozpočtů nesmí být vyšší než 3 % HDP veřejný dluh60 % HDP, postačuje pozitivní vývoj, přibližování k této hranici směnný kurzMinimálně dvouletá účast v systému ERM II

Očekávané pozitivní efekty přistoupení k eurozóně  eliminace kursového rizika & vyšší cenová transparentnost  pozitivní dopady na domácí HP (stabilita veřejných financí a strukturální reformy podporující udržitelný růst)  stabilizace dlouhodobých úrokových sazeb na nízké úrovni  podíl na společné měnové a kursové politice  přístup firem a domácností na kapitálové trhy eurozóny  zvýšení stability finančního sektoru a snížení rizik vzniku měnových turbulencí  vytváření stabilnějšího prostředí pro podnikání, efektivnější alokaci zdrojů a potenciál pro vyšší růst ekonomiky

Možná rizika přistoupení k eurozóně  Směnný kurs a úrokové sazby nebude možné používat jako nástroj obchodní a měnové politiky  Nesladěnost ekonomických cyklů a strukturální odlišnosti stabilizující fiskální politiky  Podmínkou přechodu na euro je dosažení udržitelné konvergence ekonomiky a makroekonomických i mikroekonomických politik  Náklady spojené s přechodem na euro (technologické systémy)  Riziko spojené s nekalým jednáním obchodníků v době přijetí eura  Riziko nárůstu cenové hladiny

Důležité dokumenty v oblasti plnění konvergenčních kritérií Pakt stability a růstu Konvergenční zprávy

Pakt stability a růstu Nástroj k udržení fiskální rovnováhy i po spuštění měnové unie Schválen na zasedání ER v Dublinu %, 60 %, střednědobě vyrovnanost nebo přebytky veřejných rozpočtů Kdy neplatí – pokles ekonomiky 2 % nebo 0,75 – 2 % Nefunguje automaticky Výsledky ???? Revize v roce 2005, zachování pravidel, ale větší míra flexibility a značné množství podmínek, které umožňují překračování, spíše prevence než sankce

Perspektivy fiskální konsolidace v EU Nutnost posílení fiskální disciplíny !!! Reforma Paktu stability a růstu Státy překračující 3 % a 60 % kritérium Systém poloautomatických sankcí 0,2 % HDP, 3 fáze (1. čerpá úroky, 2. úroky propadají dalším členským státům, 3. depozitum propadá EU) Státům mimo eurozónu hrozí omezení dotací z fondů EU

Deficity veřejných rozpočtů v EU (v % k HDP), zdroj: EUROSTAT Lucembursko3,46,2 2,30,5-1,1-1,5 Irsko2,64,40,9-0,40,21,3-0,6 Rakousko-2,3-1,50,3-0,2-1,1-1,3-2,0 Švédsko2,55,02,5-0,30,21,40,8 Dánsko3,32,63,21,71,22,82,1 Belgie-0,40,20,60,10,40,1-0,2 Nizozemsko0,72,2-0,1-1,9-3,2-2,5-2,0 Finsko2,27,15,24,32,52,11,7 Francie-1,8-1,4-1,5-3,2-4,2-3,7-3,0 V.Británie1,03,80,7-1,7-3,3-3,1-3,0 Německo -1,51,3-2,8-3,7-3,8-3,7-3,3 Itálie -1,7-0,63,0-2,6-3,1 -3,6 Španělsko -1,2-0,9-0,5-0,30,3-0,30,0 Řecko -3,4-4,1-3,6-4,1-5,2-6,1-4,5 Portugalsko -2,8-2,9-4,4-2,9 -6,2

Estonsko v kontextu rozšiřování eurozóny po roce 2004

Konvergenční zpráva – květen 2006 Slovinsko – ano Litva – ne

Plnění konvergenčních kritérií podle konvergenčních zpráv EK a ECB zveřejněných v květnu (Litva a Slovinsko) a prosinci 2006 ZeměCenová stabilita (HICP), v % Veřejné finance k HDP, v % Veřejný dluh k HDP, v % Stabilita kurzu - ERM II Dlouhodobá úroková míra ČR2,2-3,530,9NeNe3,8 Estonsko4,32,54,0Anonehodnoceno Kypr2,3-1,964,8Ne ( )4,1 Lotyšsko6,7-1,011,1Ne ( )3,9 Litva2,7-0,518,7Ano3,7 Maďarsko3,5-10,167,6Ne7,1 Malta3,1-2,969,6Ne ( )4,3 Polsko1,2-2,242,4Ne5,2 Slovinsko2,3-1,829,1Ano3,8 Slovensko4,3-3,433,0Ne ( )4,3 Referenční hodnota 2,8 ; 2, roky v ERM II6,2 ; 5,9

Výsledky konvergenční zprávy za Maltu a Kypr z roku 2007 ZeměMaltaKyprReferenční hodnota Míra inflace2,22,03,0 Podíl deficitu veřejných rozpočtů na HDP -2,1-1,5-3,0 Veřejný dluh (podíl na HDP)66,7 (59 v roce 2009) 63,2 (61,5 – 2007) 60,0 (klesající trend) Úrokové sazby4,34,26,4 Stabilita měnyano 2 roky členství v ERM

Deficity veřejných rozpočtů v EU (v % k HDP), zdroj: EUROSTAT Lucembursko3,46,2 2,30,5-1,1-1,5 Irsko2,64,40,9-0,40,21,3-0,6 Rakousko-2,3-1,50,3-0,2-1,1-1,3-2,0 Švédsko2,55,02,5-0,30,21,40,8 Dánsko3,32,63,21,71,22,82,1 Belgie-0,40,20,60,10,40,1-0,2 Nizozemsko0,72,2-0,1-1,9-3,2-2,5-2,0 Finsko2,27,15,24,32,52,11,7 Francie-1,8-1,4-1,5-3,2-4,2-3,7-3,0 V.Británie1,03,80,7-1,7-3,3-3,1-3,0 Německo -1,51,3-2,8-3,7-3,8-3,7-3,3 Itálie -1,7-0,63,0-2,6-3,1 -3,6 Španělsko -1,2-0,9-0,5-0,30,3-0,30,0 Řecko -3,4-4,1-3,6-4,1-5,2-6,1-4,5 Portugalsko -2,8-2,9-4,4-2,9 -6,2

Veřejný dluh (v % na HDP), 1995, 2000, 2005 Belgie Dánsko Německo Řecko Španělsko Francie Irsko Itálie Lucembursko6,75,67,8 Nizozemsko Rakousko Portugalsko Finsko5744 Švédsko UK514241

Rozšiřování eurozóny po roce 2004

Konvergenční zpráva – květen 2006 Slovinsko – ano Litva – ne

Plnění konvergenčních kritérií podle konvergenčních zpráv EK a ECB zveřejněných v květnu (Litva a Slovinsko) a prosinci 2006 ZeměCenová stabilita (HICP), v % Veřejné finance k HDP, v % Veřejný dluh k HDP, v % Stabilita kurzu - ERM II Dlouhodobá úroková míra ČR2,2-3,530,9NeNe3,8 Estonsko4,32,54,0Anonehodnoceno Kypr2,3-1,964,8Ne ( )4,1 Lotyšsko6,7-1,011,1Ne ( )3,9 Litva2,7-0,518,7Ano3,7 Maďarsko3,5-10,167,6Ne7,1 Malta3,1-2,969,6Ne ( )4,3 Polsko1,2-2,242,4Ne5,2 Slovinsko2,3-1,829,1Ano3,8 Slovensko4,3-3,433,0Ne ( )4,3 Referenční hodnota 2,8 ; 2, roky v ERM II6,2 ; 5,9

Konvergenční zpráva 2007 ZeměMaltaKyprReferenční hodnota Míra inflace2,22,03,0 Podíl deficitu veřejných rozpočtů na HDP -2,1-1,5-3,0 Veřejný dluh (podíl na HDP)66,7 (59 v roce 2009) 63,2 (61,5 – 2007) 60,0 (klesající trend) Úrokové sazby4,34,26,4 Stabilita měnyano 2 roky členství v ERM

Konvergenční zpráva Estonsko

Ekonomika Estonska

Estonská ekonomika v posledním desetiletí Dynamický růst Převis domácí poptávky Nerovnováhy v ekonomice Inflační prostředí Obrat v letech Pokles HDP Nárůst nezaměstnanosti Pokles mezd a cen Vyrovnání běžného účtu platební bilance

Vybrané makroekonomické ukazatele Estonska (pramen: Eurostat) Rok HDP na obyvatele (EU_27=100) Náklady na hodinu práce (EU_27=100) HDP na zaměstnanou osobu (EU_27=100)

Index ekonomické svobody, sestavený Heritage Foundation 1) podnikání, 2) obchodní politika, 3) fiskální politika, 4) velikost vlády, 5) měnová politika, 6) investiční prostředí, 7) bankovnictví a finance, 8) vlastnická práva, 9) korupce a 10) regulace trhu práce.

Perspektivy estonské ekonomiky v eurozóně Malá, otevřená ekonomika – možný pozitivní dopad Ekonomická úroveň výrazně podprůměrná (63 % EU-27) – předpoklad reálné konvergence Inflace – riziko číslo jedna Stabilní makroekonomická politika základ úspěchu Konkurenceschopnost, strukturální reformy

Implikace pro ČR Ekonomické odlišnosti – kursový režim, situace v oblasti veřejných financí, odlišný stupeň reálné konvergence Podobné charakteristiky – orientace na evropský trh, reálně konvergující ekonomika Euro je nejen ekonomické, ale i politické rozhodnutí – největší rozdíl mezi sledovanými zeměmi