Vybrané výsledky výzkumu postojů akademických pracovníků veřejných vysokých škol Miroslav Pidra The Academic Career: Adapting to Change. úterý 23. září.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Advertisements

24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Průzkum reakcí publika ČRo 1 – Radiožurnál na změny ve vysílání od ledna souhrn.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Reflexe činnosti správních rad vysokých škol Vyhodnocení dotazníku pro rektory a předsedy správních rad Michaela Šmídová.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Pardubický kraj Ing. Jarmila Halouzková
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
Jak vybudovat úspěšnou zahraniční spolupráci II. Motto: Na ´družbu´ si již nehrajeme … Workshop IV.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Aplikovaný výzkum v ČR Inovace 2005 Praha,
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
Výzkum akademických pracovníků ČR Prezentace pro 7. zasedání sněmu Rady vysokých škol 17. února 2005 Návrh společného projektu Rady vysokých škol a Sociologického.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
patentový a známkový zástupce
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Tisková konference Hlavní výsledky výzkumu akademických pracovníků vysokých škol MŠMT
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Sociologický výzkum II.
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Transkript prezentace:

Vybrané výsledky výzkumu postojů akademických pracovníků veřejných vysokých škol Miroslav Pidra The Academic Career: Adapting to Change. úterý 23. září 2008

Respondenti a cíle Je výzkum reprezentativní? Charakteristiky Je výzkum reprezentativní? Charakteristiky datového souboru datového souboru Profil souboru akademických pracovníků Profil souboru akademických pracovníků Kvantifikace vědecké produkce Kvantifikace vědecké produkce Příjmy, jejich struktura a vnímání spravedlivosti příjmu Příjmy, jejich struktura a vnímání spravedlivosti příjmu Hodnocení soutěže o výzkumné záměry Hodnocení soutěže o výzkumné záměry Participace na inovačním procesu Participace na inovačním procesu

Charakteristiky souboru Osloveni byli všichni akademičtí pracovníci Osloveni byli všichni akademičtí pracovníci (19 116), dvě vlny v průběhu zimního semestru 2005 (19 116), dvě vlny v průběhu zimního semestru 2005 Odpovědělo dotázaných Odpovědělo dotázaných (návratnost 29 %) (návratnost 29 %) Úplná data: respondentů Úplná data: respondentů

Srovnání výběrového souboru s cílovou populací podle zařazení a pohlaví (v %)

Srovnání výběrového souboru s cílovou populací podle hrubého měsíčního příjmu

Věková struktura podle zařazení (v %)

Věková struktura podle skupin oborů (v %)

Kvantifikace vědecké produkce

Průměrné vědecké výsledky podle věku a zařazení

Pocit spravedlnosti příjmů Otázka: “Je Vaše mzda na této škole spravedlivá? Nejde o to, kolik byste rád(a) vydělával(a), ale zda je podle Vás Vaše mzda odpovídající vzhledem k Vaší kvalifikaci, schopnostem a úsilí. Řekl(a) byste, že jste zaplacen(a): 1. mnohem méně, než je spravedlivé, 1. mnohem méně, než je spravedlivé, 2. o něco méně, než je spravedlivé, 2. o něco méně, než je spravedlivé, 3. zhruba tolik, kolik je spravedlivé, 3. zhruba tolik, kolik je spravedlivé, 4. více, než je spravedlivé. 4. více, než je spravedlivé.

Pocit spravedlnosti příjmů

Hlavní zdroje příjmů

Analýza aktuálních a spravedlivých příjmů Pocitu příjmové spravedlnosti by bylo dosaženo Pocitu příjmové spravedlnosti by bylo dosaženo navýšením průměrného příjmu o 54 %, což by znamenalo dosažení průměrného měsíčního hrubého příjmu 38 tisíc korun. Rozdíly dané zařazením či věkem nejsou nijak Rozdíly dané zařazením či věkem nejsou nijak výrazné (ve věkové skupině do 40 let by mělo dojít k nárůstu o 50 %, u ostatních skupin v průměru o 57 %, u asistentů o 53 %, u docentů o 58 % a u profesorů o 56 %).

Analýza aktuálních a spravedlivých příjmů U vědecky nejméně výkonných pracovníků by U vědecky nejméně výkonných pracovníků by k dosažení pocitu příjmové spravedlnosti vedlo navýšení příjmů o zhruba 38 %, u vědecky nejvýkonnějších akademických pracovníků o 74% !!! Nastolení spravedlivého příjmu by vedlo Nastolení spravedlivého příjmu by vedlo k mnohem větší diferenciaci. Současný příjem má variační koeficient 49 %, spravedlivý příjem by měl variační koeficient 85 %.

Analýza aktuálních a spravedlivých příjmů Zatímco v diferenciaci skutečného příjmu se Zatímco v diferenciaci skutečného příjmu se prosazují převážně formální kritéria (tj. zařazení v akademické hierarchii), v případě spravedlivého příjmu diferenciaci příjmů jednoznačně dominuje vědecký výkon. K dosažení větší spravedlnosti příjmů K dosažení větší spravedlnosti příjmů akademických pracovníků nestačí jejich plošné navýšení, ale též výrazné zvětšení jejich diferenciace podle výkonu.

Výzkumné záměry - otázky B15a. Nedávno provedené rozdělení prostředků na výzkumné záměry vyvolalo velkou diskusi. Byl podle Vás systém hodnocení nastaven správné, tak aby nejdůležitější kritéria měla největši váhu? Uveďte míru Vašeho souhlasu-nesouhlasu s tímto výrokem. Uveďte míru Vašeho souhlasu-nesouhlasu s tímto výrokem. rozhodně ano rozhodně ano spíše ano spíše ano spiše ne spiše ne rozhodně ne rozhodně ne nemohu to posoudit nemohu to posoudit B15b. Bylo podle Vás hodnocení provedeno objektivně a bez větších chyb? Uveďte míru Vašeho souhlasu-nesouhlasu s tímto výrokem. Uveďte míru Vašeho souhlasu-nesouhlasu s tímto výrokem. rozhodně ano rozhodně ano spiše ano spiše ano spiše ne spiše ne rozhodně ne rozhodně ne nemohu to posoudit nemohu to posoudit

Výzkumné záměry Otázky B15c. Pokud jde o Vaše pracoviště (fakultu), myslíte si. ze hodnocení výzkumného záměru bylo spravedlivé? Uveďte míru Vašeho souhlasu-nesouhlasu s tímto výrokem. rozhodně ano rozhodně ano spiše ano spiše ano spiše ne spiše ne rozhodně ne rozhodně ne nepodávali jsme výzkumný záměr nepodávali jsme výzkumný záměr B15e. Domníváte se, že v zájmu vetší transparentnosti měly být dodatečně zveřejněny důležité informace (posudky bez jmen posuzovatelů, bodová hodnocení, výsledné zařazení záměrů do kategorií, atd.) za všechny podané záměry, aby bylo možné posoudit systém hodnocení a práci komisí? Uveďte míru Vašeho souhlasu-nesouhlasu s tímto výrokem. rozhodně ano rozhodně ano spiše ano spiše ano spiše ne spiše ne rozhodně ne rozhodně ne

Systém byl správně nastaven

podle vědecké produkce

Hodnocení fakulty bylo spravedlivé

Zveřejnit více informací podle výsledného zařazení

Participace na inovačním procesu Hlavní ukazatele anglo-saského modelu VaV Využitelnost výsledků výzkumu v praxi Využitelnost výsledků výzkumu v praxi Čerpání finančních zdrojů (soukromé vs. a veřejné prostředky) Čerpání finančních zdrojů (soukromé vs. a veřejné prostředky) Zaměření výzkumné činnosti (aplikovaný, orientovaný, základní výzkum) Zaměření výzkumné činnosti (aplikovaný, orientovaný, základní výzkum) Institucionální klima (horizontální vs. hierarchický model) Institucionální klima (horizontální vs. hierarchický model)

Badatelsky a aplikovaný výzkum preference a realita

Vnímané překážky spolupráce se soukromou sférou Nejistá vládní podpora Nedostatečná praxe Nezájem o tuto formu Nezájem o tuto formu Spolupráce se soukromou spolupráci vysokých některých akademických spolupráce ze strany spolupráce a neveřejnou sférou íkol s průmyslem pracovníků v oblasti podnikatelské sféry z mé strany znamená omezení koordinace spolupráce akademické svobody se soukromou sférou

Vliv přítomnosti různých zdrojů financování na využití výsledků výzkumu v praxi Procenta a adjustovaná residua

Vliv intenzity vědecké produkce na využití výsledků výzkumu v praxi Procenta a adjustovaná residua

Institucionální klima

Závěry Věková struktura je velmi nepříznivá Věková struktura je velmi nepříznivá Příliš velký vliv věku na postavení v hierarchii Příliš velký vliv věku na postavení v hierarchii Nízký základ, od kterého se odvíjí diferenciace Nízký základ, od kterého se odvíjí diferenciace příjmů příjmů Pocit velké nespravedlnosti s příjmy Pocit velké nespravedlnosti s příjmy „Spravedlivé“ příjmy by byly mnohem „Spravedlivé“ příjmy by byly mnohem diferencovanější než aktuální diferencovanější než aktuální Ve spravedlivém příjmu by se více prosadila Ve spravedlivém příjmu by se více prosadila výkonnost nad formálními kritérii výkonnost nad formálními kritérii

Závěry Participace na inovačním procesu – Financování výzkumu ze soukromých zdrojů má pozitivní vliv na využitelnost výsledků v praxi. – Preference pro aplikovaný výzkum jsou větší než reálné zapojení. Bariéry ve spoluprací se soukromou sférou – Externí = nedostatečná vládní podpora a nezájem o tento druh spolupráce z podnikatelské sféry. – Interní = nedostatečná praxe v koordinaci výzkumných aktivit. Institucionální klima – Pozitivní: akademická svoboda – Problém: sklony k hierarchickému (autokratickému) modelu

Poděkování spoluautorům výzkumu prof. Petrovi Matějů a dr. Anně Vitáskové spoluautorům výzkumu prof. Petrovi Matějů a dr. Anně Vitáskové vedení Sociologického ústavu AV ČR za možnost využití speciálního SW pro sběr a vyhodnocení dat vedení Sociologického ústavu AV ČR za možnost využití speciálního SW pro sběr a vyhodnocení dat předsednictvu Rady vysokých škol za podporu a pomoc při realizaci projektu předsednictvu Rady vysokých škol za podporu a pomoc při realizaci projektu

Děkuji Vám za pozornost