Ekonomická gramotnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Advertisements

PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Bydlení a DPH. Snížená sazba DPH 15 % platí pro poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb pro sociální bydlení nebo v souvislosti.
Firma a jejich cíle.
Majetek Formy vlastnictví
Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám.
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
ERD - příklad. Definice řešeného problému Vytvořte informační systém evidence nemovitostí a budov, podle následujícího zadání:
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.3
TÉMA: Daň z nemovitostí
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Občané za spokojené bydlení Srovnání privatizace v Praze Pracovní zasedání ZMČ
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
TVORBA NÁJEMNÉHO Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Můj domov.
BYDLENÍ Všechno má svého majitele FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
BYDLENÍ 2 Všechno má svého majitele FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Samostatné bydlení Co vše by měla obsahovat nájemní smlouva bytu Anna Křivánková.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_19 Název materiáluLeasing.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
Zpráva o činnosti představenstva, hospodaření družstva za rok 2014 a návrh hospodářsko-finančního plánu na rok 2015 Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 14 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 7. Vzdělávací.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Petr Smrček – náměstek ministryně Změny v oblasti bydlení po přijetí nové civilní úpravy.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Vítáme vás na prezentaci provozovatele
J b Mikro teaching Uvádí – Jan Bouček.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Bydlení pro seniory v Praze
Novela zákona o obcích.
Příklady dobré praxe Tvarožná Lhota
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství
Projekt zástavby řadovými rodinnými domky Louny – Hrnčířská ulice
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Bydlení a DPH.
Občanské výchova 7.ročník
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství
Hledá se nájemce tělocvičny
Členská schůze SVJ Náměstí přátelství 1518 konané dne
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Modelace úvěru BD Vánek
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Transkript prezentace:

Ekonomická gramotnost Bydlení

Vlastnictví nemovitosti parcely Kdo je vlastníkem nemovitosti nebo parcely (pozemku) lze zjistit u Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního www.cuzk.cz podle popisného nebo evidenčního čísla budovy nebo z katastrální mapy na uvedené www adrese. Nyní si zkusíme vyhledat nějakou nemovitost na www.cuzk.cz.

Vlastnictví domu a pozemku Soukromá osoba (vlastní dům, byt) Družstvo (obytný dům) Společenství vlastníků (obytný dům) Firma Stát (jiný stát)

Druhy bydlení Bydlení ve vlastním domě Družstevní bydlení – byty a domy patří družstvu, každý družstevník má podíl na družstvu, takže mu nepatří byt, v němž bydlí, ale příslušná část veškerého majetku družstva) Společenství vlastníků – každý vlastník bydlí ve vlastním bytě, ale byt je součástí domu, který vlastní společně vlastníci všech bytů v domě. Nájemní bydlení – bydlení v domě a bytě vlastněném někým jiným, nájemník platí nájemné pronajímateli.

Úkol – práce ve skupinách Třída se rozdělí na 3 skupiny. Určete výhody a nevýhody u různých druhů bydlení. Který z nich je nejlepší? skupina – bydlení ve vlastním domě skupina – družstvo, společenství vlastníků skupina – nájemní bydlení

Výhody a nevýhody různých typů bydlení

Bydlení ve vlastním domě Lze prodat, pronajmout, darovat, podléhá dědictví Lze využívat k podnikání Úplná volnost v otázkách zařízení, přestavby, výzdoby atd. Nutno nejprve získat do vlastnictví (nákup, dědictví) Nutno se o byt či dům starat (investovat do oprav) Platit daň z nemovitosti Zajištění včasných plateb za služby (plyn, voda, elektřina) Odpovědnost za škody způsobené jiným osobám

Družstvo, společenství vlastníků Nižší náklady na pořízení (není nutno kupovat celý dům, stačí jen podíl v družstvu nebo byt a příslušnou část společných prostor) Možnost rozložení nákladů na provoz a opravy domu mezi více vlastníků Nedostatek soukromí v domě Nutno získat souhlas všech spoluvlastníků při nakládání se společnými částmi

Nájemní bydlení K využívání není potřeba prvotní velká investice Uhrazení větších oprav lze požadovat po majiteli Není nutno platit daň z nemovitosti Vhodné řešení krátkodobé potřeby bydlet Nedostatek soukromí v domě (popřípadě i v bytě, když je více nájemníků v jednom bytě) Možnosti přestavovat zařízení je omezené Riziko ukončení nájemní smlouvy ze strany majitele Nutnost dohadovat se o výši nájemného, která by byla oboustranně přijatelná

Ceny bytů a domů Cena závisí na mnoha faktorech: Lokalita, v níž se byt či dům nabízí (město, vesnice, vzdálenost od možného zaměstnání, část obce u továrny, blízko gheta atd.) Druh vlastnictví (viz minulá hodina) Velikost bytu (m2) Počet místností (3+kk nebo 3+1) Příslušenství (balkon, sklep, půda, parkovací místo, garáž, terasa) Situovanost (v paneláku přízemí, nejvyšší patro, místo bez slunce v průběhu dne apod.)

Orientační ceny http://www.sreality.cz Cena Budeme porovnávat cenu bytu 3+1 (nebo 3+kk), 70-80 m2, Brno-Vinohrady, Slavkov, Bučovice Lokalita Počet místností Vlastnictví Stav Cena Brno-Vinohrady Slavkov Bučovice