Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Potravinová politika.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Bezpečnost potravin v ČR
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Akreditační systém v ČR a v EU
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Celní správa České republiky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Dokumentace k zajištění BOZP
HACCP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Právní režim nakládání s odpady
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Nároky kontrolních orgánů státního dozoru (SZPI) na bezpečnost potravin Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ústřední inspektorát Státní zemědělská a potravinářská inspekce © SZPI

Strategie bezpečnosti potravin na jednotném trhu ES Česká republika se 1. května 2004 stala rovnoprávným členem Evropské unie. Vstup ČR do ES - rozhodnutí: stát se součástí jednotného evropského trhu přijmout pravidla ES respektovat veškeré závazky platných právních předpisů ES (acquis communautaire) Smlouva o založení Evropského společenství vymezuje jako základní podmínku pro fungování vnitřního trhu zabezpečení vysoké ochrany zdraví a posílení ochrany spotřebitele. © SZPI

Právní prostředí před vstupem do EU pouze národní předpisy vcelku jasný, konkrétní popis uložených povinností v zákonech rozvedení a specifikace prostřednictvím požadavků v prováděcích vyhláškách dostupnost právních předpisů – Sbírka zákonů © SZPI

Právní prostředí po vstupu do EU přímo použitelné předpisy ES (nařízení, rozhodnutí) směrnice – určeny k transpozici popis povinností často obecný s možností různých výkladů pracovní dokumenty, doporučení – nezávazné, pouze jako návod problematická dostupnost, jazykové bariéry http://europa.eu.int/index_cs.htm http://isap.vlada.cz - předpisy do vstupu, databáze revidovaných překladů přímo použitelné předpisy mají přednost před národními © SZPI

Právní prostředí celý systém právního prostředí potvrzuje a zvýrazňuje princip, že za bezpečnost potravin, včetně dalších stanovených povinností (označování, jakost, hygiena…) zodpovídá provozovatel potravinářského podniku systém právních předpisů směřuje k zvýšenému tlaku na preventivní prvky zajišťující bezpečnost potravin stále vyšší nároky na provozovatele potravinářského podniku © SZPI

Strategie bezpečnosti potravin 1/2 Základní principy: Bílá kniha 2000 nařízení (ES) č. 178/2002 kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin stanoví povinnosti jak provozovatelů potravinářských podniků, tak povinnosti dozorových orgánů nařízení (ES) č. 882/2004 o úředních kontrolách prováděných k zajištění souladu s požadavky právních předpisů o krmivech, potravinách a dobrém zacházení se zvířaty v principu stanoví postupy státu (orgánů dozoru) jak zajistit jednotný kontrolní systém přímý dopad na provozovatele potravinářských podniků prakticky není (kromě nákladů a poplatků při dodatečných kontrolách a dovozu ze třetích zemí (od 1.1.2007)) © SZPI

Strategie bezpečnosti potravin 2/2 Cíle: zajištění vysokého stupně ochrany zdraví a zájmů spotřebitele prostřednictvím bezpečných potravin zajištění volného pohybu zboží v rámci společného evropského trhu garance rovných podmínek na jednotném trhu ES © SZPI

Principy kontroly kontrola tuzemské produkce („každý by si měl zamést před vlastním prahem“) kontrola dovozových potravin (primárně dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR) bezpečnost potravin falšování potravin © SZPI

Nařízení (ES) č. 852/2005 o hygieně potravin v principu pro výrobce nic nového (viz. vyhl. č. 210/2004 Sb. o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu) řada obecných ustanovení pro obchodní sféru větší volnost, možnost výběru naplnění požadavku nařízení (prostřednictvím HACCP, zavedením i jiného systému zajišťujícího bezpečnost potravin – vlastní systém kontroly, správná výrobní praxe atd.) © SZPI

Analýza rizika nařízením (ES) č. 178/2002 je analýza rizika označena jako klíčový princip zajištění bezpečnosti potravin cílem analýzy je riziko minimalizovat Zahrnuje tři navzájem propojené prvky: hodnocení rizika – proces, jehož cílem je riziko podrobně popsat. řízení rizika – proces spočívající ve zvažování strategických možností komunikace o riziku – proces spočívající ve výměně informací a stanovisek o riziku © SZPI

Úřední kontrola potravin a krmiv v ČR Ministerstvo zemědělství ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR OOVZ: potraviny ve veřejném stravování SZPI: potraviny neživočišného původu ÚKZÚZ: krmiva SVS: potraviny živočišného původu © SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Dohled nad bezpečností potravin: zdravotní nezávadnost falšování potravin kontrola funkčnosti preventivních systémů provozovatelů potravinářských podniků při výrobě, přepravě a prodeji jakost odhalování klamavých praktik řádné označování a dokumentace a další Princip „od vidlí po vidličku“ © SZPI

Územní působnost jednotlivých inspektorátů Územní působnost vymezuje zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, ve znění pozdějších předpisů © SZPI

Kontrolní činnost SZPI Druhy kontrol: ústředně řízené akce kontrolní akce inspektorátů kontrola na základě podnětů průběžný monitoring Informace pro kontrolu: terén, výsledky laboratorních rozborů, vnitřní informační systém, systém rychlého varování RASFF, jiné úřady, spotřebitelé, sdělovací prostředky i reklamy © SZPI

Principy a předmět kontroly nezávislost objektivita efektivnost pravidelnost Předmět: výroba dovoz skladování velkoobchod přeprava maloobchod © SZPI

Problematika falšování potravin celosvětový trend výrazný nárůst zjišťování padělků celosvětově i v rámci EU trend je i u potravin úzká souvislost s bezpečností potravin nastavení nerovných konkurenčních podmínek zvýšení rizika ohrožení spotřebitelů neoprávněné „tahání peněz“ z kapes spotřebitelů © SZPI

Využívání laboratorních rozborů inspekce při plnění úkolů provádí nebo zajišťuje provedení rozborů výrobků, potravin nebo surovin anebo tabákových výrobků v laboratořích, které splňují podmínky pro provoz laboratoří stanovené v ČSN EN ISO/IEC 17025 fyzikálně-chemické rozbory ve 2 laboratořích: odbor zkušební laboratoře I SZPI v Praze a v Brně mikrobiologické rozbory v 1 laboratoři: odbor zkušební laboratoře I SZPI v Praze běžné využití tuzemských i zahraničních externích laboratoří (akreditace, audit, pověření) © SZPI

Laboratoř SZPI v Praze se specializuje zejména na následující rozbory: pesticidy mykotoxiny stanovení nepovolených barviv anabolických steroidů detekce ozářených potravin rozbory lihovin rozbory tabákových výrobků falšování potravin © SZPI

Laboratoř SZPI v Brně se specializuje zejména na následující rozbory: detekce geneticky modifikovaných organismů stanovení kovů stanovení polyaromatických uhlovodíků komplexní analýzy vína metody izotopových analýz © SZPI

Metody izotopových analýz potravin izotopové metody analýzy potravin jsou vysoce speciální laboratorní techniky založené na principu sledování poměrů izotopů biogenních prvků, především vodíku, uhlíku a kyslíku Laboratorní zařízení využívá následující techniky měření: SNIF-NMR sledující relativní přirozené zastoupení izotopu vodíku – deuteria (D) na specifických pozicích v molekule ethanolu metodou nukleární magnetické rezonance IRMS vyhodnocující relativní poměry hmotností izotopů uhlíku (13C/12C) a kyslíku (18O/16O) metodou hmotnostní spektrometrie využití např. pro stanovení exogenní vody, cukru, proteinu etanolu (víno, ovocné džusy, med, lihoviny) © SZPI

Nástroje SZPI k nápravě zjištěných nedostatků Opatření zákaz výroby nebo uvádění do oběhu zákaz používání obalů, přístrojů a zařízení zákaz užívání prostor pro výrobu a uvádění výrobků do oběhu zničení zdravotně závadných potravin uložení opatření k odstranění zjištěných nedostatků Pokuty Medializace © SZPI

Kontrola dovozu potravin ze třetích zemí po vstupu ČR do ES SZPI vykonává dozor nad dovozem potravin rostlinného původu ze třetích zemí v úzké spolupráci s orgány celní správy. Priority: Kontrola dovozu je zaměřena zejména na rizikové komodity z vybraných třetích, které dle bezprostředně závazných předpisů ES podléhají zvláštnímu režimu dovozu a při vstupu na zemi ES musí být podrobeny systematickým nebo náhodným kontrolám. Zaměření kontrol prováděných ve vstupních místech: Kontrola dokumentace (ověřování zdravotních certifikátů vystavených uznanými orgány třetích zemí) Kontroly zdravotní nezávadnosti, ověření splnění kvalitativních parametrů © SZPI

Zajištění fungování systému rychlého varování pro potraviny a krmiva od 1. května 2004 funguje SZPI také jako národní kontaktní místo pro systém rychlého varování pro potraviny a krmiva v rámci ES – RASFF (Rapid Alert System) Úkolem systému RASFF je: rychlá výměna informaci o potravinách a krmivech na společném trhu ES, které představují přímé nebo nepřímé riziko ohrožení lidského zdraví, zamezení uvedení do oběhu nebo jejich stažení sít rychlého varování zahrnuje Evropskou komisi, členské státy EU a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) © SZPI

Certifikace ISO 9001:2000 efektivnější fungování úřadu SZPI je od 27. září 2005 držitelem certifikátu ISO 9001:2000 efektivnější fungování úřadu zvýšení odborné způsobilosti jednotný přístup větší transparentnost © SZPI

Webové stránky SZPI www.szpi.gov.cz

Děkuji za pozornost © SZPI