Nároky kontrolních orgánů státního dozoru (SZPI) na bezpečnost potravin Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ústřední inspektorát Státní zemědělská a potravinářská inspekce © SZPI
Strategie bezpečnosti potravin na jednotném trhu ES Česká republika se 1. května 2004 stala rovnoprávným členem Evropské unie. Vstup ČR do ES - rozhodnutí: stát se součástí jednotného evropského trhu přijmout pravidla ES respektovat veškeré závazky platných právních předpisů ES (acquis communautaire) Smlouva o založení Evropského společenství vymezuje jako základní podmínku pro fungování vnitřního trhu zabezpečení vysoké ochrany zdraví a posílení ochrany spotřebitele. © SZPI
Právní prostředí před vstupem do EU pouze národní předpisy vcelku jasný, konkrétní popis uložených povinností v zákonech rozvedení a specifikace prostřednictvím požadavků v prováděcích vyhláškách dostupnost právních předpisů – Sbírka zákonů © SZPI
Právní prostředí po vstupu do EU přímo použitelné předpisy ES (nařízení, rozhodnutí) směrnice – určeny k transpozici popis povinností často obecný s možností různých výkladů pracovní dokumenty, doporučení – nezávazné, pouze jako návod problematická dostupnost, jazykové bariéry http://europa.eu.int/index_cs.htm http://isap.vlada.cz - předpisy do vstupu, databáze revidovaných překladů přímo použitelné předpisy mají přednost před národními © SZPI
Právní prostředí celý systém právního prostředí potvrzuje a zvýrazňuje princip, že za bezpečnost potravin, včetně dalších stanovených povinností (označování, jakost, hygiena…) zodpovídá provozovatel potravinářského podniku systém právních předpisů směřuje k zvýšenému tlaku na preventivní prvky zajišťující bezpečnost potravin stále vyšší nároky na provozovatele potravinářského podniku © SZPI
Strategie bezpečnosti potravin 1/2 Základní principy: Bílá kniha 2000 nařízení (ES) č. 178/2002 kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin stanoví povinnosti jak provozovatelů potravinářských podniků, tak povinnosti dozorových orgánů nařízení (ES) č. 882/2004 o úředních kontrolách prováděných k zajištění souladu s požadavky právních předpisů o krmivech, potravinách a dobrém zacházení se zvířaty v principu stanoví postupy státu (orgánů dozoru) jak zajistit jednotný kontrolní systém přímý dopad na provozovatele potravinářských podniků prakticky není (kromě nákladů a poplatků při dodatečných kontrolách a dovozu ze třetích zemí (od 1.1.2007)) © SZPI
Strategie bezpečnosti potravin 2/2 Cíle: zajištění vysokého stupně ochrany zdraví a zájmů spotřebitele prostřednictvím bezpečných potravin zajištění volného pohybu zboží v rámci společného evropského trhu garance rovných podmínek na jednotném trhu ES © SZPI
Principy kontroly kontrola tuzemské produkce („každý by si měl zamést před vlastním prahem“) kontrola dovozových potravin (primárně dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR) bezpečnost potravin falšování potravin © SZPI
Nařízení (ES) č. 852/2005 o hygieně potravin v principu pro výrobce nic nového (viz. vyhl. č. 210/2004 Sb. o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin živočišného původu) řada obecných ustanovení pro obchodní sféru větší volnost, možnost výběru naplnění požadavku nařízení (prostřednictvím HACCP, zavedením i jiného systému zajišťujícího bezpečnost potravin – vlastní systém kontroly, správná výrobní praxe atd.) © SZPI
Analýza rizika nařízením (ES) č. 178/2002 je analýza rizika označena jako klíčový princip zajištění bezpečnosti potravin cílem analýzy je riziko minimalizovat Zahrnuje tři navzájem propojené prvky: hodnocení rizika – proces, jehož cílem je riziko podrobně popsat. řízení rizika – proces spočívající ve zvažování strategických možností komunikace o riziku – proces spočívající ve výměně informací a stanovisek o riziku © SZPI
Úřední kontrola potravin a krmiv v ČR Ministerstvo zemědělství ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR OOVZ: potraviny ve veřejném stravování SZPI: potraviny neživočišného původu ÚKZÚZ: krmiva SVS: potraviny živočišného původu © SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce Dohled nad bezpečností potravin: zdravotní nezávadnost falšování potravin kontrola funkčnosti preventivních systémů provozovatelů potravinářských podniků při výrobě, přepravě a prodeji jakost odhalování klamavých praktik řádné označování a dokumentace a další Princip „od vidlí po vidličku“ © SZPI
Územní působnost jednotlivých inspektorátů Územní působnost vymezuje zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, ve znění pozdějších předpisů © SZPI
Kontrolní činnost SZPI Druhy kontrol: ústředně řízené akce kontrolní akce inspektorátů kontrola na základě podnětů průběžný monitoring Informace pro kontrolu: terén, výsledky laboratorních rozborů, vnitřní informační systém, systém rychlého varování RASFF, jiné úřady, spotřebitelé, sdělovací prostředky i reklamy © SZPI
Principy a předmět kontroly nezávislost objektivita efektivnost pravidelnost Předmět: výroba dovoz skladování velkoobchod přeprava maloobchod © SZPI
Problematika falšování potravin celosvětový trend výrazný nárůst zjišťování padělků celosvětově i v rámci EU trend je i u potravin úzká souvislost s bezpečností potravin nastavení nerovných konkurenčních podmínek zvýšení rizika ohrožení spotřebitelů neoprávněné „tahání peněz“ z kapes spotřebitelů © SZPI
Využívání laboratorních rozborů inspekce při plnění úkolů provádí nebo zajišťuje provedení rozborů výrobků, potravin nebo surovin anebo tabákových výrobků v laboratořích, které splňují podmínky pro provoz laboratoří stanovené v ČSN EN ISO/IEC 17025 fyzikálně-chemické rozbory ve 2 laboratořích: odbor zkušební laboratoře I SZPI v Praze a v Brně mikrobiologické rozbory v 1 laboratoři: odbor zkušební laboratoře I SZPI v Praze běžné využití tuzemských i zahraničních externích laboratoří (akreditace, audit, pověření) © SZPI
Laboratoř SZPI v Praze se specializuje zejména na následující rozbory: pesticidy mykotoxiny stanovení nepovolených barviv anabolických steroidů detekce ozářených potravin rozbory lihovin rozbory tabákových výrobků falšování potravin © SZPI
Laboratoř SZPI v Brně se specializuje zejména na následující rozbory: detekce geneticky modifikovaných organismů stanovení kovů stanovení polyaromatických uhlovodíků komplexní analýzy vína metody izotopových analýz © SZPI
Metody izotopových analýz potravin izotopové metody analýzy potravin jsou vysoce speciální laboratorní techniky založené na principu sledování poměrů izotopů biogenních prvků, především vodíku, uhlíku a kyslíku Laboratorní zařízení využívá následující techniky měření: SNIF-NMR sledující relativní přirozené zastoupení izotopu vodíku – deuteria (D) na specifických pozicích v molekule ethanolu metodou nukleární magnetické rezonance IRMS vyhodnocující relativní poměry hmotností izotopů uhlíku (13C/12C) a kyslíku (18O/16O) metodou hmotnostní spektrometrie využití např. pro stanovení exogenní vody, cukru, proteinu etanolu (víno, ovocné džusy, med, lihoviny) © SZPI
Nástroje SZPI k nápravě zjištěných nedostatků Opatření zákaz výroby nebo uvádění do oběhu zákaz používání obalů, přístrojů a zařízení zákaz užívání prostor pro výrobu a uvádění výrobků do oběhu zničení zdravotně závadných potravin uložení opatření k odstranění zjištěných nedostatků Pokuty Medializace © SZPI
Kontrola dovozu potravin ze třetích zemí po vstupu ČR do ES SZPI vykonává dozor nad dovozem potravin rostlinného původu ze třetích zemí v úzké spolupráci s orgány celní správy. Priority: Kontrola dovozu je zaměřena zejména na rizikové komodity z vybraných třetích, které dle bezprostředně závazných předpisů ES podléhají zvláštnímu režimu dovozu a při vstupu na zemi ES musí být podrobeny systematickým nebo náhodným kontrolám. Zaměření kontrol prováděných ve vstupních místech: Kontrola dokumentace (ověřování zdravotních certifikátů vystavených uznanými orgány třetích zemí) Kontroly zdravotní nezávadnosti, ověření splnění kvalitativních parametrů © SZPI
Zajištění fungování systému rychlého varování pro potraviny a krmiva od 1. května 2004 funguje SZPI také jako národní kontaktní místo pro systém rychlého varování pro potraviny a krmiva v rámci ES – RASFF (Rapid Alert System) Úkolem systému RASFF je: rychlá výměna informaci o potravinách a krmivech na společném trhu ES, které představují přímé nebo nepřímé riziko ohrožení lidského zdraví, zamezení uvedení do oběhu nebo jejich stažení sít rychlého varování zahrnuje Evropskou komisi, členské státy EU a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) © SZPI
Certifikace ISO 9001:2000 efektivnější fungování úřadu SZPI je od 27. září 2005 držitelem certifikátu ISO 9001:2000 efektivnější fungování úřadu zvýšení odborné způsobilosti jednotný přístup větší transparentnost © SZPI
Webové stránky SZPI www.szpi.gov.cz
Děkuji za pozornost © SZPI