Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 29. 3. 2012. Nový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
Poválečný vývoj a komunistický režim
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sametová revoluce.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Normalizace a 80. léta Nástup normalizace
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
Vývoj české ústavnosti
Sametová revoluce
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Okupace Československa
Okupace ČSR Michal Kolář.
Číslo v digitálním archivu školy
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Rok 1989 – sametová revoluce
Únor převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Alexandr Dubček Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Československo na cestě destalinizace
Sametová revoluce uč
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Na rozcestí.
VY_32_INOVACE_2B16 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Rok 1968.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
Československo v letech
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_12_ROK 1968 TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_ 19_SAMETOVÁ REVOLUCE
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Totalitní vláda komunistické strany
Obnovení demokracie v Československu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
OD „PRAŽSKÉHO“ JARA PO „SAMETOVOU REVOLUCI“
Od totality k demokracii
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 29. 3. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 10 název Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát anotace Žáci znají události související s letopočty. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – znát průběh a důsledky 2. světové války a nový politický a hospodářský vývoj v Evropě - chápat význam událostí v roce 1989 a vítězství demokracie v naší vlasti druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

Ohrožená demokracie S blížícím se rokem 1948 ostatní strany pochopily, že KSČ chce převzít veškerou moc ve státě, protože všechna důležitá místa byla postupně obsazena komunisty oddaných Gottwaldovi. Komunisté využili nepokojů proti ostatním politickým stranám a přesvědčily většinu lidí, že když se stát zbaví továrníků a statkářů, bude se jim žít lépe. Uvěřili heslu: „Když bude vše patřit dělníkům a rolníkům, nebude bída.“

Únor 1948 Prezident Beneš ustoupil tlaku komunistů, aby zabránil krveprolití, a 25. února 1948 přijal demisi nekomunistických ministrů. Tak byla v Československu nastolena TOTALITA = nedemokratická moc Demise = odstoupení ze svého úřadu

Rok 1968 - sovětský vliv Sovětský svaz neustále kontroloval „uvolňování“ u nás, důrazně napomínal Alexandra Dubčeka i prezidenta generála Ludvíka Svobodu, aby zabraňovali dalšímu šíření přílišné demokracii. Když napomínání nepomáhalo, rozhodl se Leonid Brežněv (vedoucí představitel SSSR) zakročit.

Okupace Československa V noci na 21. srpna 1968 vtrhly na naše území sovětské tanky společně s jednotkami dalších států (Maďarsko, Polsko, Bulharsko, NDR), aby zabránily rozmachu svobody v zemi. Občané se bránili i holýma rukama, zapálili několik tanků, které proti nim střílely. Okupační vojska obsadila vládní budovu, redakce novin, budovu rozhlasu a televize. Sovětští důstojníci odvlekli A. Dubčeka a jeho spolupracovníky do Moskvy.

= nedemokratické státní zřízení – např. fašistické nebo komunistické Totalitní režim Lidé bouřlivě protestovali proti okupantům, ti však už v zemi zůstali dalších 20 let. Byla obnovena cenzura tisku a médií a byl nastolen totalitní režim, lidé pomalu ztráceli svobodu. Totalitní režim = nedemokratické státní zřízení – např. fašistické nebo komunistické

Protest studentů JAN PALACH a JAN ZAJÍC Občané ztráceli své svobody, proto se někteří studenti rozhodli za svobodu položit veřejně svůj život. Studenti JAN PALACH a JAN ZAJÍC se na protest proti režimu upálili (1969). Chtěli tím vyburcovat národ k protestům a demonstracím proti totalitě.

Pád komunistického režimu V červnu 1989 Václav Havel a jeho přátelé zorganizovali petici Několik vět, kde požadovali svobodu a demokracii. Podepsalo ji 40 tisíc lidí. V srpnu 1989 proběhly demonstrace k 21. výročí okupace, komunisté si již s odporem občanů nevěděli rady. Tvrdě zasáhli proti studentské manifestaci k výročí úmrtí Jana Opletala (v roce 1939 byl postřelen nacisty) dne 17. listopadu 1989.

Sametová revoluce Vzpomínkové shromáždění 17. listopadu přerostlo v mohutnou demonstraci proti komunistickému režimu. 18. listopadu se spojili pražští vysokoškoláci s herci a vyhlásili protestní stávku. Denně se konaly demonstrace na Václavském náměstí, k lidem promlouvalo mnoho řečníků, jako Václav Havel, Alexandr Dubček aj.

Občanské fórum OBČANSKÉ FÓRUM (OF) V Praze bylo ustanoveno v čele s Václavem Havlem. Jejich cílem bylo svržení komunistického režimu v Československu a nastolení demokracie.

Konec komunismu „sametová“ nebo „něžná“ revoluce Vláda komunistů byla u konce, protestní akce přerostly ve státní převrat, který byl nazván „sametová“ nebo „něžná“ revoluce pro svůj nenásilný průběh.

Politické změny 21. listopadu 1989 byla zahájena jednání OF s tehdejší vládou. 7. prosince musela vláda podat demisi. Prezident Gustáv Husák odstoupil a na jeho místo byl 29. prosince zvolen doma i v zahraničí uznávaný Václav Havel. Předsedou FS se stal Alexandr Dubček.

ZEMĚ PO 20 LETECH OPĚT VYKROČILA NA CESTU SVOBODY

Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2010. ISBN 9788073201241. s. 44 – 46, 54 – 55, 60 - 62. KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN 8073460653. s. 226 – 231, 235 – 237, 242 - 244.