Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Materiály používané v modelovně a sádrovně
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Technická kontrola a evidence.
Tupování BARVOU.
Od návrhu k výrobku.
PRAVÝ LEPT.
Pálení porcelánových výrobků.
VADY DEKORACE.
Suroviny pro výrobu glazur Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název.
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
OCELOTISK.
Glazování.
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
Keramický výrobek.
DEKORACE TISKEM.
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
MOČOVINO-FORMALDEHYDOVÉ PRYSKYŘICE
FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
PODGLAZUROVÁ DEKORACE
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
VY_32_INOVACE_ZB04_2164 Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.
Materiál používaný při dekorování keramiky
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
 Razítkování je tisknutí motivu vyrobeného z pryže na výrobek.  Dekor je používán v různých seskupeních a kombinacích.  Může být použito jako samostatný.
VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
PEROKRESBA.
DEKORACE EM.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
Technologie moření Plocha musí být obroušena, namočena a znovu obroušena. Z povrchu odstranit pryskyřici, plochy které se zesvětlují nutno předem vybělit.
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
NAPODOBENÝ LEPT.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Základní Raku techniky
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Zdravotnická keramika
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_ZB03_1364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
LASEROVÉ TISKÁRNY.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Keramika.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Povrchové úpravy.
Transkript prezentace:

Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru

Známe dekoraci : naglazurovou – nanáší se na glazovaný ostře pálený výrobek podglazurovou – nanáší se na přežahnutý, nebo syrový, neglazovaný výrobek vtavnou – nanáší na glazovaný výrobek

1. Naglazurová dekorace Vypalovací teplota je 750-850°C. Tato dekorace se provádí na ostře vypálený glazovaný výrobek. Vypalovací teplota je 750-850°C. Nevýhodou naglazurové dekorace je celkem nízká odolnost proti mechanickým a chemickým vlivům.

Barva používaná v této dekoraci Naglazurové barvy jsou směsí barvítek s tavivy a odstiňujícími složkami. Tavivo způsobuje dobrý lesk barvy po výpalu. Barevná škála je velmi široká od světlých až po tmavé odstíny.

Vypálený vzorník barev pro běžnou dekoraci

Vypálený vzorník barev pro ruční malbu

Používané drahé kovy Drahé kovy- jsou preparáty zlata a platiny. Dodávají se v tekuté, práškové nebo pastózní podobě. Zlato i platina můžou být lesklé a matné .

Lesklé zlato

Listry Jsou to pryskyřičná mýdla kovů- rozpouštějí se v oleji . Po výpalu mají kovový nádech a různé barvy. Nejznámější je iris-listr, má duhový nádech

Vzorky listru Listr barevný Iris-listr

Emaily Jsou vyrobeny z naglazur. barev s přídavkem viskózního taviva. Používají se buď samostatně, nebo se přezlacují. Mají plastický efekt.

Zdobení emailem Dozdobení ruč. malby emailem Detail plastického nánosu

Email čistý

Ukázky naglazurové dekorace Tisk doplněný zlatem

2. Podglazurová dekorace Tato dekorace se provádí pod glazuru, na suchý nevypálený střep, nebo na přežahnutý střep. Vypalovací teplota je 1250 – 1410°C, podle použité glazury. Výhodou této dekorace je odolnost proti oděru.

Barva používaná v této dekoraci Pro dekoraci na suchý střep se barva rozdělává pouze s vodou. Pojidlo by mohlo způsobit svinování glazury. Pro dekoraci na přežahnutý střep se může do barvy přidat pojidlo- roztok arabské gumy, dextrinu, glycerínu. Pro svou vysokou vypalovací teplotu je barevná škála velmi malá.

Kobaltová barva Známe jako- kobaltovou modř. Pro dekoraci pod glazuru se kobalt utře s vodou. Může se přidat i malé množství pojiva. Po nanesení podgl. barvy a kobaltu je dobré střep před glazováním přežahnout na 700-900°C.

Vzorky podglazurové dekorace Kobalt

Soli Jsou to vodní roztoky. Připravují se z dusičnanů, nebo chloridů barvících kovů. Můžou se nanášet štětcem, stříkáním, tupováním, nebo perem. Soli se před glazováním stabilizují přežahem na 900-950°C, nebo čpavkováním.

Vzorky dekorace solemi

3. Vtavná dekorace Dekorace je prováděna na glazovaný ostře vypálený střep. Jde o nejmladší používanou dekoraci.U nás započata asi v 70tých letech. Z počátku byla barevná škála velmi malá, v současnosti je barevnost rozsáhlá. Vypalovací teplota je 1 200-1 300°C Výhodou této dekorace je stálost barvy.

Ukázka dekorace vtavnými barvami

Vtavný kobalt Před výpalem Po výpalu

Drahé kovy Ve vtavné dekoraci je možné použít i drahé kovy. Vtavné zlato- pálí se na 1 220-1 240°C Vtavná platina- pálí se na 1 240-1 260°C

Bezpečnost práce Při práci se všemi dekoracemi je nutné dodržovat základní hygienické návyky a bezpečnostní předpisy. Rovněž je nutné dodržovat předpisy pro požární ochranu.

KONTROLNÍ OTÁZKY

1. Otázka Vyjmenujte druhy dekorace podle nanášení na střep.

Odpověď Známe dekoraci : naglazurovou podglazurovou vtavnou

2. Otázka Na kolik stupňů se pálí naglazurová dekorace a jaká je barevná škála.

Odpověď Tato dekorace se pálí na 750-850°C a má velmi širokou barevnou škálu.

3. Otázka Co musíme udělat s barvami nanesenými na přežahnutý střep před naglazováním.

Odpověď Nanesené barvy musíme před glazováním přežahnout, nebo čpavkovat- vystavit výparům čpavku.

4. Otázka Jaké jsou výhody podglazurové a vtavné dekorace oproti naglazurové.

Odpověď Výhody podgl. a vtavné dekorace jsou prakticky stálé barvy, bez možného mechanického poškození.