Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma NANÁŠENÍ NÁTĚRŮ Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Nanášení nátěrů Témata: Povrchová ochrana Nátěry barvou
Bezpečnost práce Rozdělení nátěrových hmot Označování nátěrových hmot Nátěry potrubí Zasychání barev Barvy podle teploty

5 Povrchová ochrana Provádění povrchové úpravy výrobků má několik významů: 1.Ochranný – proti poškození před mechanickým nebo jiným zatížením. 2.Estetický – výrobek samotný je často bez povrchové úpravy nevzhledný. 3.Hygienický – ze zdravotních důvodů je to u některých výrobků přímo předepsané. U mnoha výrobků, které nemají správně provedenou ochranu povrchu, se snižuje jejich užitná hodnota nebo i životnost.

6 Nátěry barvou Nejlevnější a nejdostupnější je ochrana natřením barvou. Trvanlivost ochranného nátěru barvou závisí hlavně na důkladném odmaštění povrchu, správné hustotě barvy, tloušťce nátěru, volbě vhodné barvy, technice nanášení barvy na povrch kovu. Dobře provedený nátěr může prodloužit životnost kovových konstrukcí na dvojnásobek nebo i déle. Velké množství dnes vyráběných barev plní funkci jak základního nátěru, tak povrchové vrstvy. V současné době každý výrobce i prodejce má k dispozici paletu (vzorník) barev.

7 Bezpečnost práce Nátěry barvou patří k nejčastějšímu způsobu úpravy povrchu kovových nebo nekovových materiálů. Vzhledem k tomu, že mnohé nátěrové hmoty jsou látky zdraví škodlivé, je třeba dodržovat zásady bezpečnosti práce. Barvy se skládají z rozpouštědel, pojidel a pomocných látek (pigmentů). Více než polovinu laků tvoří rozpouštědla, která se po natření vypařují. Při nedostatečné výměně vzduchu v prostoru natírání může dojít k ohrožení zdraví pracujících. Lakovny mají předepsanou intenzitu výměny vzduchu.

8 Rozdělení nátěrových hmot
Základní rozdělení nátěrových hmot a jejich písmenné rozlišení: A – asfaltové B – bezrozpouštědlové (polyesterové) C – celulózové (nitrocelulózové) E – práškové H – chlorkaučukové K – silikonové N – pro povrchovou úpravu kovových pásů O – olejové P – pomocné přípravky S – syntetické U – polyuretanové V – vodové a emulzní

9 Označování nátěrových hmot
1000 – fermeže, laky, bezbarvá lepidla 2000 – barvy a y 3000 – pigmenty (pigmentové pasty) 4000 – nástřikové a vyrovnávací hmoty 5000 – tmely 6000 – ředidla 7000 – sušidla, tužidla, katalyzátory, lepidla 8000 – pomocné přípravky, brusné pasty 9000 – pryskyřice Při nákupu nátěrových hmot je na obalu výrobku uveden druh nátěrové hmoty nejen písmenem, ale také číslicí označující upřesnění nátěrové hmoty a barevný odstín.

10 Nátěry potrubí U instalatérů přichází v úvahu nejčastěji natírání potrubí nebo jiných ocelových výrobků a konstrukcí. Jde tedy o nátěry na nesavých podkladech. Nesavé materiály se nenapouštějí, ale přímo natírají základní antikorozní barvou. Pro rozvody vytápění a plynu se běžně používají ocelové trubky se zaručenou svařitelností. Obsahují max. 0,2 % uhlíku a jsou proto velmi náchylné na korozi. Trubky se natírají teprve tehdy, až je celý rozvod svařený a ze svarů jsou odstraněny okuje. Nejprve se trubky odmastí nitroředidlem nebo technickým benzínem. To se provádí na dobře větraném místě a pracovník musí mít na rukou ochranné rukavice. Ředidlo se nanáší textilií, která nepouští vlákna. Poté se materiál odrezí ocelovým kartáčem, pilníkem nebo brusným papírem. Na čistý materiál se nanáší vrstva základní syntetické barvy S 2000 Primer. Vyrábí se v červenohnědém nebo šedém odstínu. Základní nátěr se provádí co nejdříve po očištění kovu.

11 Zasychání barev Potrubí se natírá nejčastěji štětcem, velké plochy stříkací pistolí. Barva se ředí syntetickým ředidlem a po nánosu zasychá nejpozději do 24 hodin. Doba schnutí závisí na vlhkosti a teplotě okolního vzduchu. Volba další vrstvy nátěru závisí na teplotě, které bude výrobek dlouhodobě vystaven. Otopná tělesa, kotle, ohřívače vody, výměníky tepla a další instalatérská zařízení jsou často vystavena vyšším teplotám.

12 Barvy podle teploty Nátěrové hmoty se rozdělují do teplotních skupin 50 oC, 70 oC, 100 oC, 120 oC, 140 oC, 170 oC, 350 oC, a 500 oC. Nátěry se z hlediska tepelného namáhání rozdělují na tyto skupiny: - nátěry vystavené tepelnému namáhání do 80 oC, - nátěry ústředního vytápění, otopných těles a trubek do 100 oC, - nátěry výměníků tepla, kotlů a kouřovodů do 500 oC.

13 Kontrolní otázky: 1. Jaké jsou možnosti povrchové ochrany proti korozi? 2. Jako jsou nejčastější nátěry barvou proti korozi? 3. Co patří k bezpečnosti práce při natírání? 4. Jak se rozdělují a označují nátěrové hmoty? 5. Jak se provádějí nátěry potrubí? 6. Jak se rozdělují barvy podle teplotního namáhání?

14 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google