Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma PROTIKOROZNÍ OCHRANA Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Protikorozní ochrana Témata: Volba jiného materiálu
Správný tvar a konstrukce Snížení agresivity korozního prostředí Povrchová ochrana materiálů

5 Protikorozní ochrana Proti korozi se uplatňují nejčastěji tato opatření: Volba jiného materiálu Správný tvar a konstrukce Snížení agresivity korozního prostředí Povrchová ochrana materiálů Všechna jsou účinná a používají se běžně v praxi.

6 Volba jiného materiálu
Zájmem je nahradit korodující materiály těmi, které nemohou zrezivět. Nerezivějících materiálů, které mohou rezivějící je mnoho. Záleží vždy na konkrétním výrobku, který materiál je vhodný vzhledem k namáhání a nutnosti dodržení určité doby používání. Nejčastější náhradou je použití plastů – musí však splňovat podmínky na pevnost a další mechanické a jiné vlastnosti. Plastové trubky nemohou nahradit rezivějící trubky ocelové např. u požárních rozvodů a rozvodů, které jsou namáhány tepelně či mechanicky.

7 Správná tvar a konstrukce
Méně budou výrobky rezivět pokud: - nemají ostré roky poloměry kulatých částí jsou velké mají hladký povrch Je úkolem konstruktéra, aby navrhoval výrobky, které budou co nejméně náchylné ke vzniku korozivních míst na výrobcích. Vzniklá koroze se pak lehce rozšiřuje. Dodržením 3 výše uvedených zásad lze významným způsobem omezit vznik koroze. Poklice na kola s velkými poloměry (nahoře) je méně náchylná ke korozi.

8 Snížení agresivity korozivního prostředí
Provádí se u vytápěcích soustav přidáním antikorozních chemickým přípravků, které se nalijí do vody. V drogerii prodávané, např. Inhikor apod. U vodovodních rozvodů se provádí změkčování vody – odstraňování minerálů, které mohou podporovat korozi.

9 Povrchová ochrana materiálů
Základní možnosti: - nanášení nátěrových hmot - ochranné povlaky - galvanické úpravy - smaltování

10 Chemická značka Napětí [V] Zlato Au 1,50 Stříbro Ag 0,80 Měď Cu 0,35
Vodík H Olovo Pb −0,12 Nikl Ni −0,22 Železo Fe −0,43 Zinek Zn −0,76 Hliník Al −1,70 Hořčík Mg −2,40 Tabulka ukazuje elektrický potenciál některých prvků. Materiály s kladným elektrickým napětím mají malou tendenci ke korozi. Všechny materiály se záporným elektrickým napětím na vlhku korodují, kovy rezivějí.

11 Kontrolní otázky: 1. Jakými způsoby lze předcházet korozi materiálů?
2. Jaké materiály nejčastěji nahrazují korodující materiály? 3. Které konstrukční zásady omezují vznik koroze? 4. Jaké jsou základní možnosti povrchové ochrany materiálů? 5. Jak souvisí elektrický potenciál materiálů s korozí?

12 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google