Hepatitida C Jiří Smetánka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Virová hepatitida typu C, epidemiologie, genetická heterogenita a její využití při šetření zdroje Hana Tkadlecová, KHS ZK se sídlem ve Zlíně, Vratislav.
Léky jako nejjednodušší východisko
Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
VIROVÁ HEPATITIS C (VHC)
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
Spolupráce hepatologa a psychiatra u drogově závislých pacientů
Nemoci oběhové soustavy
Klinická propedeutika
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
VIRY.
Návykové látky, závislosti
Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce
Hepatitida (žloutenka).
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Virová hepatitída typu E
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_628_VADY A ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY Téma:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Alkoholismus.
Nemoc AIDS v Africe.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
[1] Léčiva.
Hepatitis B Kristýna Beránková, 2.A
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
Tetanus a Trachom.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Klíště Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
Protiinfekční imunita 2
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Využití radiotechnologie v onkologii
Hepatitis A Olga Bürgerová.
Tropické nemoci Vaverková Eva.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
vypracoval-Martin Vítů
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Doporučený postup léčby naivních pacientů s HCV Petr Husa Klinika infekčních chorob LF MU a FN Brno Praha,
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
Virové hepatitidy - léčba
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Charakteristiky vybraných nemocí
Daniel Štěpka, Petr Novák
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Drogy – nebezpečí návykových látek
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Hepatitida C Jiří Smetánka

Co je hepatitida C? Onemocnění virového původu Objevená v roce 1989 – do té doby pouze A nebo B popřípadě non-A, non-B Existuje v řadě mutací a podle toho se dělí do tzv. genotypů (1-6) Dále se k číslu přidává ještě písmenko označující podtyp genotypu V ČR je nejrozšířenější genotyp 1b

Důsledky působení viru Neprojevuje se typickými příznaky Přítomnost viru HCV se zjistí buď náhodou a nebo v již velmi pokročilém stádiu na základě silného poškození jater Virus způsobuje zánět jater se kterým se tělo vyrovnává 10 – 20 let (někdy i více) bez zjevných příznaků Později se projevuje problémy se zažíváním nebo zvýšenou únavou

Postupně dochází ke zjizvení jaterní tkáně tzv Postupně dochází ke zjizvení jaterní tkáně tzv. fibróze (dochází k nahrazování jaterních buněk vazivem) Neléčená fibróza přechází v cirhózu (ztvrdnutí jater) Cirózu je možné zpomalit a někdy i zastavit, v opačném případě dochází k selhání jater nebo k rakovině jater (někdy i kombinace obojího)

Zánět Cirhóza Fibróza Selhání jater Rakovina jater

Léčba Nepít alkohol, neužívat drogy a všechny léky které pacient užívá konzultovat s lékařem Léčí se interferonen (podkožní injekce 1x týdně) a ribavirinem (2x denně 1 tableta) Interferon má poměrně velké a nepříjemné vedlejší účinky např. horečka, příznaky chřipky (bolest hlavy, svalů, kloubů atd.) nechutenství, úbytek hmotnosti a někdy i deprese a agresivita

Výsledek léčby je nejistý – u genotypu 2 a 3- 80%, u genotypu 1 (nejrozšířenější) asi 55% Délka léčby se pohybuje od 6 do 12 měsíců kdy nejpozději do 6 měsíců po ukončení léčby je prokazatelná úspěšnost Při užíváni ribavirinu dochází k chudokrevnosti a může dojít k vážnému poškození plodu Pokud není možné léčbu zahájit, je možné po selhání jater transplantovat nová a tím pacientovi prodloužit život i o více než 10 let

Zdroje www.hepc.cz www.google.cz www.wikipedia.cz