Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna."— Transkript prezentace:

1

2

3 Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna přenášet jen omezené množství kyslíku krev je tak schopna přenášet jen omezené množství kyslíku buňky mají méně energie k vykonávání svých běžných funkcí (zpomalují se) buňky mají méně energie k vykonávání svých běžných funkcí (zpomalují se) na člověka dopadá únava a vyčerpanost na člověka dopadá únava a vyčerpanost a) + b) Anémie je úbytek červených krvinek. Anémie - chudokrevnost

4 Příčiny: nedostatek železa potřebného k tvorbě hemoglobinu nedostatek železa potřebného k tvorbě hemoglobinu následek chronických zánětů, operací, žaludečních vředů, infekcí následek chronických zánětů, operací, žaludečních vředů, infekcí provází poruchy štítné žlázy a onemocnění provází poruchy štítné žlázy a onemocnění kostní dřeně, dědičnost Příznaky: ztráta chuti k jídlu, zácpa, bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu, zácpa, bolesti hlavy, podrážděnost, nesoustředěnost podrážděnost, nesoustředěnost slabost, únava, chladné okrajové části těla, deprese, zmatenost, bledost, bolesti v ústech, u žen oslabením menstruace slabost, únava, chladné okrajové části těla, deprese, zmatenost, bledost, bolesti v ústech, u žen oslabením menstruace může být prvním příznakem jiného vážného onemocnění, např. zánětu kloubů nebo rakoviny. může být prvním příznakem jiného vážného onemocnění, např. zánětu kloubů nebo rakoviny.

5 Anémie - chudokrevnost Léčba: vyvážená strava s dostatkem železa a všech minerálů, vitaminů a stopových prvků a nutné zvýšení pohybové aktivity na čerstvém vzduchu vyvážená strava s dostatkem železa a všech minerálů, vitaminů a stopových prvků a nutné zvýšení pohybové aktivity na čerstvém vzduchu Tam, kde se začnou hromadit odumřelé erytrocyty, se mohou objevovat záněty a otoky.

6 Leukémie - bělokrevnost Co je to leukémie? nádorové zmnožení bílých krvinek v kostní dřeni a krvi nádorové zmnožení bílých krvinek v kostní dřeni a krvi nemoc zhoubné povahy, míra zhoubnosti se u různých typů leukémií liší nemoc zhoubné povahy, míra zhoubnosti se u různých typů leukémií liší zmnožené „špatné“ bílé krvinky nevykonávají obrannou funkci = utlačují zdravé krvetvorné i jiné buňky v lidském těle zmnožené „špatné“ bílé krvinky nevykonávají obrannou funkci = utlačují zdravé krvetvorné i jiné buňky v lidském těleTypy: akutní - většinou probíhají rychle a mohou nemocného zahubit během několika dnů nebo týdnů od svého vzniku akutní - většinou probíhají rychle a mohou nemocného zahubit během několika dnů nebo týdnů od svého vzniku chronické - probíhají pomaleji a někdy dokonce měsíce i roky nevyžadují žádnou léčbu chronické - probíhají pomaleji a někdy dokonce měsíce i roky nevyžadují žádnou léčbu podle druhu bílých krvinek, z kterých vznikají podle druhu bílých krvinek, z kterých vznikají

7 Leukémie - bělokrevnost Příznaky: Příznaky: nemají žádný zcela typický příznak nemají žádný zcela typický příznak zmnožené krvinky se mohou hromadit v různých orgánech, které se zvětšují, např. lymfatické uzliny, slezina, játra – probíhá pomalu zmnožené krvinky se mohou hromadit v různých orgánech, které se zvětšují, např. lymfatické uzliny, slezina, játra – probíhá pomalu horečka, pocení, úbytek hmotnosti, slabost, únava, dušnost, bledost, bušení srdce, hučení v uších, bolesti na hrudi horečka, pocení, úbytek hmotnosti, slabost, únava, dušnost, bledost, bušení srdce, hučení v uších, bolesti na hrudi

8 Leukémie - bělokrevnost Vyšetření: krevní obraz (laboratorní rozbor vzorku krve) krevní obraz (laboratorní rozbor vzorku krve) vyšetření kostní dřeně (odebírá se vzorek kostní dřeně z kosti kyčelní nebo se nasává dřeňová krev z hrudní kosti = sternální punkce) vyšetření kostní dřeně (odebírá se vzorek kostní dřeně z kosti kyčelní nebo se nasává dřeňová krev z hrudní kosti = sternální punkce) ultrazvukové vyšetření dutiny břišní (pro posouzení stavu jater, sleziny, uzlinových oblastí atd) ultrazvukové vyšetření dutiny břišní (pro posouzení stavu jater, sleziny, uzlinových oblastí atd) počítačová tomografie (vyšetření hrudníku, břicha a pánve) počítačová tomografie (vyšetření hrudníku, břicha a pánve) na doporučení lékaře se ještě provádí vyšetření srdce, plic, atd. na doporučení lékaře se ještě provádí vyšetření srdce, plic, atd.

9 Leukémie - bělokrevnost Léčba: chemoterapie (podávání cytostatik) chemoterapie (podávání cytostatik) transplantace kostní dřeně - standardní metodou jen u některých druhů leukémií (víceméně ojedinělá) transplantace kostní dřeně - standardní metodou jen u některých druhů leukémií (víceméně ojedinělá) Chronické leukémie se léčí několika postupy: kurativní (chceme-li nemoc vyléčit) kurativní (chceme-li nemoc vyléčit) paliativní (léčíme nemoc, aby pacientovi nedělala potíže, ale nesnažíme se jí vyléčit) paliativní (léčíme nemoc, aby pacientovi nedělala potíže, ale nesnažíme se jí vyléčit) symptomatické (lečí se jen příznaky nemoci). symptomatické (lečí se jen příznaky nemoci).

10 Leukémie - bělokrevnost 1) Akutní lymfatická leukémie 2) Leukémie je nádorové onemocnění krvetvorby vyznačující se zmnožením bílých krvinek (na obrázku jsou modré), které jsou nezralé a neplní svou normální funkci. 1. 2.

11 Poruchy srážlivosti krve – hemofilie Co to je? hemofilie je porucha srážlivosti, která způsobuje krvácivé stavy hemofilie je porucha srážlivosti, která způsobuje krvácivé stavy krvácivé stavy se projevují krvácením, které je neúměrné podnětu, který jej vyvolal krvácivé stavy se projevují krvácením, které je neúměrné podnětu, který jej vyvolal poruchy srážlivosti jsou často dědičných poruchy srážlivosti jsou často dědičných riziko vzniku této choroby u muže s výskytem tohoto onemocnění v rodině je pro něj až 50% riziko vzniku této choroby u muže s výskytem tohoto onemocnění v rodině je pro něj až 50%Příčiny: nedostatek krevních destiček, proto se krev špatně sráží nedostatek krevních destiček, proto se krev špatně sráží příčinou je snížená tvorba nebo zvýšený zánik trombocytů příčinou je snížená tvorba nebo zvýšený zánik trombocytů nepřímo je příčinou nedostatek vitaminu K (např. při podávání antibiotik) nepřímo je příčinou nedostatek vitaminu K (např. při podávání antibiotik)

12 Poruchy srážlivosti krve – hemofilie Příznaky: projevuje se drobnými modřinkami na kůži, které se začnou objevovat bez zjevné příčiny projevuje se drobnými modřinkami na kůži, které se začnou objevovat bez zjevné příčiny krvácení z nosu, dásní, do spojivek, trávicího traktu či jiných vnitřních orgánů krvácení z nosu, dásní, do spojivek, trávicího traktu či jiných vnitřních orgánů krvácení bývá zpravidla okamžité, může k němu dojít např. při operaci - většinou se stlačením postiženého místa podaří jej zastavit krvácení bývá zpravidla okamžité, může k němu dojít např. při operaci - většinou se stlačením postiženého místa podaří jej zastavit

13 Poruchy srážlivosti krve – hemofilie První pomoc: je potřeba aplikovat koncentrát srážecího faktoru pomalu do žíly - právě ten hemofilikovi chybí je potřeba aplikovat koncentrát srážecího faktoru pomalu do žíly - právě ten hemofilikovi chybí stlačení postiženého místa a co nejrychlejší transport stlačení postiženého místa a co nejrychlejší transport Jste-li pacient postižený poruchou srážlivosti: předcházejte úrazům předcházejte úrazům z pohybových aktivit je vhodné plavání, turistika, z pohybových aktivit je vhodné plavání, turistika, nevhodné je např. sjezdové lyžování, rizikem je i jízda na kole nevhodné je např. sjezdové lyžování, rizikem je i jízda na kole

14 Poruchy srážlivosti krve – hemofilie 1) Častý projev hemofilie A je krvácivost do kloubů a opakované těžké záněty vedoucí k ochrnutí. 2) Dalším příznakem hemofilie jsou krvavé modřiny. 1. 2.

15 Literatura: Lidské tělo – srozumitelný a zevrubný průvodce (vydav. Gemini) Lidské tělo – encyklopedie pro mládež (nakl. Svojtka a Vašut) Internet: http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=5921 http://www.cardion.cz/article.asp?nDepartmentID=245&nArticleID=372&nLanguageID=1 http://www.homolka.cz/cz/kardiochirurgie/?p=1851 http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana http://www.petrlik.cz/krz.htm http://www.kzw.cz/zpravodaj/CZ/zun2001/9.htm http://www.fitlife.cz/kategorie.php?page=co-nas-trapi&pg=4


Stáhnout ppt "Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna."

Podobné prezentace


Reklamy Google