VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vodní elektrárny Marek Mik.
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
ELEKTRÁRNY.
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
Rozvodná elektrická síť
2 Výroba elektrické energie
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
Sluneční elektrárna.
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Voda a energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
Větrné elektrárny.
Ch_109_Energie_Vodní energie
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
Vodní Elektrárna.
Větrná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
jsem váš průvodce prezentací –
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
VODNÍ ENERGIE.
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Vodní energie Aleš Sekal.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Fyzika Elektrárny.
Technologie.
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Ch_109_Energie_Vodní energie
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výroba elektrické energie
Vodní Elektrárny.
Tato prezentace byla vytvořena
Jak fungují vodní elektrárny
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
Vodní elektrárny.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VODNÍ MLÝN. Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález,
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotacePřehled.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Voda - zdroj energie Vypracoval: Radovan Rečka Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Vypracoval: Martin Půr
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název: Vodní díla, vodní turbíny Autor: Ing. Lenka Kurčíková
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Transkript prezentace:

VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8 VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8. A vyučující : Bc. Pavel Novák ZŠ nám. Svobody 3, Šternberk Olomoucký kraj

Co je to Voda ? Voda je nejdůležitější tekutina na celém světě Dá se využívat mnoha způsoby například : pití, koupání, zalévání a na vodní elektrárny

Vodní mlýn a jeho historie Vodní mlýn je starověký vynález známý už od 2. století před naším letopočtem. Do Evropy se Dostal z Orientu a přinesli ho mniši. Vodní mlýn je poháněn proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel pomocí vodního kola. Jsou 3 zákl. druhy mlýnů, které mají buď za prvé – horní náhon, za druhé – dolní náhon, nebo za třetí – střední náhon.

Vodní elektrárna Ve vodní elektrárně se proměňuje energie vody na elektrickou energii.

Jak fungují vodní elektrárny ? Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv. turbogenerátor. Mechanická energie proudící vody se tak mění na energii elektrickou. Ta se transformuje a odvádí do míst spotřeby. (Turbína – točivý mechanický stroj, který přeměňuje energii vody na mechanickou energii)

Výhody vodních elektráren energie vodních toků se počítá k obnovitelným zdrojům - nelze ji vyčerpat. Zároveň její provoz minimálně znečišťuje okolí. Vodní elektrárny vyžadují minimální obsluhu i údržbu a lze je ovládat na dálku. Malé vodní elektrárny nevytvářejí zaplavenou plochu a jsou velice levné na provoz. Přehradní hráz dokáže zabránit menším povodním, velké katastrofální povodně však ovlivňuje velmi málo.

Nevýhody vodních elektráren Závislost na stabilním průtoku vody přehradní hráze a vyšší jezy brání tahu ryb, je nutno vybudovat systém cest pro ryby riziko havárie

Déšť Déšť je hydrometeor, který řadíme mezi kapalné vertikální srážky, tedy srážky vypadávající z oblaků. Déšť je tvořen kapkami vody o průměru větším než 0,5 mm, popřípadě i menšími. Pokud jsou vypadávající srážky menší než 0,5 mm, mluvíme o mrholení. Takže se zem trochu zalije a nebude sucho.

Voda jako nepřítel Voda je sice užitečná, ale dokáže i velmi škodit.Může třeba vzniknout záplava! Záplavy vznikají tak, že hodně a dlouho prší nebo sněží. Například v roce 1997 zasáhla povodeň i moravskou metropoli Olomouc.

Lov ryb Možná si říkáte, jak lov ryb souvisí s energií. Tím, že ulovíme rybu a sníme ji, získáme svoji vlastní energii k vykonávání určité činnosti.

Voda Voda je důležitá jako taková pro všechen život na zemi.

Lidé by měli šetřit vodou, vážit si jí, zbytečně neplýtvat a uvědomit si, co by bylo, kdyby nebyla.