GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_151.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_11 Datum vytvoření 29.8.2013 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 4.ročník VG Anotace Výklad o přírodních látkách – lipidech (klasifikace) Klíčová slova Lipidy, acylglyceroly, vosky, složené lipidy, reakce lipidů Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Přehled o rozdělení lipidů, vlastnostech, reakcích Zdroje a citace STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 382-84-98. MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-057-1.

Zdroje a citace dodatek: VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN 80-7235-108-7. Obr. 1: COMET, Renee. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_butter.jpg Obr. 2: SLASTIC. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ingredients_maonesa.jpg Obr. 3: VÍTEK, Antonín. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schema_zm%C3%BDdeln%C4%9Bn%C3%AD_tuk%C5%AF.PNG Obr. 4: BAUER, Scott. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bluebyrd_plum.jpg Obr. 5: ABALG. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Birth_of_black_bee_(Apis_mellifera_mellifera)1.jpg Obr. 6: RADEKLIBOWSKI. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klenov-ovce-na-uboci.jpg

Přírodní látky Lipidy - klasifikace

I. Jednoduché lipidy => jejich stavebními složkami jsou pouze vyšší mastné kyseliny a alkoholy => dělí se do dvou podskupin podle typy alkoholu: a) Acylglyceroly b) Vosky

Acylglyceroly = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu Glycerol díky svým třem hydroxyskupinám může vytvářet jednu až tři esterové vazby s mastnými kyselinami => vznikají tak mono-, di- nebo tri-acylglyceroly

Dělení acylglycerolů a) Tuky b) Oleje Obr. 1 a) Tuky => jsou za normálních podmínek tuhé => obsahují hlavně nasycené mastné kyseliny => jsou živočišného původu (př. sádlo, máslo, lůj) b) Oleje => jsou za normálních podmínek tekuté => obsahují hlavně nenasycené mastné kyseliny => jsou rostlinného původu (př. olivový, lněný, slunečnicový, řepkový, kokosový) Obr. 2

Reakce acylglycerolů Žluknutí => probíhá, jsou-li acylglyceroly vystaveny určitým podmínkám jako: teplo světlo vlhko vzduch => tím dochází k jejich oxidaci a vznikají látky s nepříjemným zápachem (aldehydy, ketony, nižší karboxylové kyseliny)

Reakce acylglycerolů 2. Ztužování => je proces hydrogenace tuků (adice vodíků na dvojné vazby) => kapalné oleje se mění na tuhé tuky => dochází tak ke zvýšení odolnosti tuků proti žluknutí

Reakce acylglycerolů 3. Alkalická hydrolýza (zmýdelnění) => jedná se o reakci acylglycerolu a zásady => vzniká glycerol a sůl vyšší mastné kyseliny (mýdlo) Obr. 3

Vosky = estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů Nejběžněji se vyskytují alkoholy: a) Cetylalkohol CH3(CH2)14CH2OH b) Stearylalkohol CH3(CH2)16CH2OH

Vosky Podle původu dělíme vosky na: a) rostlinné b) živočišné Obr. 4 Podle původu dělíme vosky na: a) rostlinné - kutikula na povrchu plodů a listů rostlin b) živočišné vorvaňovina včelí vosk lanolín Obr. 6 Obr. 5

II. Složené lipidy => v molekule mají kromě vyšší mastné kyseliny a alkoholu ještě další složku (např. kyselinu fosforečnou nebo sacharid) => nachází se ve všech rostlinných a živočišných buňkách, nejvíce v biologicky aktivních tkáních a orgánech – mozek, srdce, játra, ledviny => alkoholovou složkou je buď glycerol (trojsytný alkohol) nebo sfingosin (nenasycený aminoalkohol)

Složené lipidy Dělení složených lipidů: 1. fosfolipidy – obsahují esterově vázanou H3PO4 2. glykolipidy – obsahují sacharidovou složku (glukosa nebo galaktosa)

Opakování Do jaké skupiny vosků patří lanolín? Co se děje se skupenstvím tuků při hydrogenaci? Vyjmenujte 3 podmínky, které způsobují žluknutí tuků. Kolika uhlíky je tvořena molekula cetylalkoholu? Vysvětlete pojem „triacylglycerol“. Jaký jiný název se používá pro alkalickou hydrolýzu?

Zdroje STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 382-84-98. MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-057-1. VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN 80-7235-108-7. Obr. 1: COMET, Renee. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_butter.jpg Obr. 2: SLASTIC. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ingredients_maonesa.jpg Obr. 3: VÍTEK, Antonín. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schema_zm%C3%BDdeln%C4%9Bn%C3%AD_tuk%C5%AF.PNG Obr. 4: BAUER, Scott. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bluebyrd_plum.jpg Obr. 5: ABALG. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Birth_of_black_bee_(Apis_mellifera_mellifera)1.jpg Obr. 6: RADEKLIBOWSKI. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klenov-ovce-na-uboci.jpg