T-exkurze podzim 2011. …  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová chemie: reakce zblízka
Advertisements

Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Úvod do studia biochemie
Digitální učební materiál
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VODA Praha – město našeho života
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Biologie buňky chemické složení.
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Vodíkové vazby (vodíkové můstky)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Chemická stavba bílkovin
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny a bílkoviny
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Mezimolekulové síly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_203.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.r.
Stavební kameny a stavební zákony
CZ.1.07/1.1.10/
Proteinové interakce Proteinové komplexy interaktom
Proteinové databáze.
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
PROTEINY Řec. „proteios“=prvořadý Sloučeniny polypeptidového charakteru, které se nalézají ve tkáních všech živých organizmů syntéza: Rostliny + některé.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – STRUKTURA, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
α- aminokyseliny a bílkoviny
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Molekulární základy genetiky
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
Stavební kameny a stavební zákony
Mezimolekulové síly.
Bílkoviny.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

T-exkurze podzim 2011

…  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že existuje relativně nový obor – chemoinformatika, protože kloubí moje dva velmi oblíbené předměty.

Co mě vedlo k přihlášení se do t-exkurze, téma Počítačová chemie?  Chtěla jsem se dozvědět, co vůbec znamená spojení chemie a počítačů v praxi, poněvadž moje dosavadní poznatky nebyly dostačující.  Věděla jsem, že je to nějaké,,tvoření molekul proteinů za účelem objevování léků“, ale nic víc ne.

Co jsem se v t-exkurzi naučila? Že základním stavebním kamenem proteinů jsou AMINOKYSELINY (vyskytuje se jich 20). Že proteiny jsou BIOMOLEKULY spolu s nukleovými kyselinami, lipidy a sacharidy. Že z BIOMOLEKUL jsou vystaveny VŠECHNY ŽIVÉ ORGANISMY.

Jaká je struktura biomolekul?

Aminokyseliny jsou navzájem propojeny PEPTIDOVÝMI VAZBAMI - tímto spojením vznikají POLYMERY.

Primární struktura aminokyselin je držena pohromadě pouze KOVALENTNÍMI VAZBAMI.

Sekundární struktura aminokyselin = primární struktury uspořádané do pravidelně se opakujícího motivu tvořícího buď ŠROUBOVICI (alfa-helix) a nebo STRUKTURU TZV. BETA SKLÁDANÉHO LISTU (beta-sheet). Interakce je VODÍKOVÁ.

Terciální struktura = libovolné opakování alfa-helixů nebo beta-listů. Hlavní interakce je VODÍKOVÝ MŮSTEK a orientace hydrofilních a hydrofobních postranních řetězců aminokyselin.

Existuje i kvartérní struktura, která je tvořena vzájemnou interakcí proteinových řetězců. Tvoří OLIGOMERNÍ STRUKTURY.

A co dál?  Dozvěděla jsem se, kde a jak stáhnout program na prohlížení různých proteinů.  Program se jmenuje VDM.  Funguje tak, že si na stránce s databází proteinů ( stáhnete strukturu vámi vybraného proteinu (na dalším sledu je alanin) a,,hrajete si s ním“.

Jak vypadá VDM?

 Další prožitky a poznatky už říct nemůžu, protože jsem se kvůli nemoci nemohla zúčastnit praktické části.  I přes to jsem se však o tomto tématu dozvěděla zase o něco více a jsem za to velice ráda.

Na závěr…  T-exkurze mi přijde jako výborný nápad, protože dovoluje studentům, kteří,,chtějí něco víc“, se opravdu něco víc dozvědět.  Anna Popková, Gymnázium Boskovice