O tom, kterak v roce 1972 jedna škála na svět přišla Lukáš Matuška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analytické metody výzkumu ISS KRYSTALIZACE POLITICKÉHO SPEKTRA A FAKTORY PŮSOBÍCÍ NA VOLEBNÍHO ROZHODOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Kateřina Luň á kov.
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Chemické reakce III. díl
Testování statistických hypotéz
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Klíma školy (PaedDr. Kinga Horváthová, PhD.)
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Kvalitativní výzkum.
Analytické metody výzkumu
Testování hypotéz (ordinální data)
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
TEMPLATE DESIGN © Proenvironmentální postoje učitelů středních odborných škol jako předpoklad pro biofilní orientaci vzdělávání.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Analýza dat.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
Vlastnosti motorických testů a baterií
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky
Postoje Měření postojů.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Lineární regresní analýza
Makrozoobentos a klasifikace toků Jarkovský J. 2,3, Kubošová K. 2,3, Zahrádková S. 1, Brabec K. 1, Kokeš J. 4, Klapka R. 2,3 1) Ústav botaniky a zoologie,
POLITOLOGIE TEST 12.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni.
Strachy v období rané adolescence
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Biostatistika 8. přednáška
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Politické strany ČR NěmeckoFrancie Velká BritánieSpojené státy ODS ČSSD KDU – ČSL KSČM SZ CDU – CSU SPD FDP Zelení PDS RPR – Sdružení pro republiku UDF.
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Osobnostní vlastnosti a výkonová motivace PhDr. Mgr. Štefan Medzihorský Vysoká škola aplikované psychologie Aktuální trendy aplikované psychologie práce.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Opakování – přehled metod
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Volební geografie USA POL
Popisná statistika: přehled
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Induktivní statistika
Standardy pro základní vzdělávání
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Neparametrické testy pro porovnání polohy
Katedra sociální práce
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
Co říká česká veřejnost?
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

O tom, kterak v roce 1972 jedna škála na svět přišla Lukáš Matuška

Lukáš Matuška Proč a jak? V roce 1950 Adorno a kol.: F-škála testující nakolik je respondentova osobnost autoritářská Kritika F-škály např: Tendence k response-setu Orientována pouze na pravicový extremismus Myšlenka vytvořit novou Autoritářsko- rebelantskou škálu (ARS) vzniklou vyvážením původní F-škály Vyvážení se docílí doplněním nových výroků, které se dají označit jako extrémně levicové a které jsou opačné původním výrokům. Nemělo by být možné souhlasit s původním i opačným výrokem najednou

Lukáš Matuška Vybrané původní (originals) a opačné výroky (reversals) Poslušnost je matka úspěchu. USA jsou předurčeny k tomu, vést svět. Lidé se dělí na dvě odlišné třídy – na slabé a silné. Poslušnost je matka otroctví. USA nemohou morálně vést ostatní země, dokud se nezřeknou svých prohnilých materiálních hodnot. Lidé nejsou dědičně slabí nebo silní. Jedná se pouze o zvýhodněné a znevýhodněné členy nespravedlivé společnosti.

Lukáš Matuška

Lukáš Matuška Metoda skórování Každá položka škály od rozhodného nesouhlasu: 1 až po rozhodný souhlas: 6 ARS skóre = ½ * (průměrné skóre za všechny originals + 7 – průměrné skóre za všechny reversals) Takže ARS skóre nabývá celkově hodnot 1 (rebel) až 6 (autoritářská osobnost)

Lukáš Matuška Výběr výroků Opaky ke všem 26 původním výrokům F- škály. Po expertní diskusi vybráno 19 párů 107 respondentů – analýza – pouze 10 párů splnilo kritéria (dostatečně silné korelace navzájem a s celkovým ARS skóre) Rozšíření o 11 doplňujících výroků k F- škále (autor Pflaum 1964) a jejich opaků 197 respondentů – z původních párů bylo 9+6=15 přijato jako vyhovující a splňující kritéria

Lukáš Matuška Testy reliability Přijaté výroky Mediánová item-whole korelace mezi originals = 0,46 Mediánová item-whole korelace mezi reversals = 0,39 Celková korelace mezi originals a reversals = -0,42 Originals – celkové ARS skóre = 0,35 Reversals – celkové ARS skóre = -0,36

Lukáš Matuška Testování vlastností škály a jejího vztahu k jiným vybraným charakteristikám Škála testována na dalších dvou souborech (N = 58 a 64) a navíc na členech studentských politických spolků N=58 a členové politických spolků též vyplnili i názorovou škálu (Opinionatin Scale) zjišťující levicové či pravicové postoje

Lukáš Matuška Reliabilita – dobrá podle Vzájemných korelací Odd-even Spearman-Brown corrected reliabilities (vychází z korelací mezi sudými a lichými položkami škály) Relativně nízký výskyt double agreement, který indikuje náchylnost k „acquiscence response setu“ – tzn. se vším souhlasit (opakem je „dissentience response set“ - nesouhlasný)

Lukáš Matuška Souvislost s levo-pravicovou orientací Korelace Pravicová orientace – originals = 0,64 Levicová orientace – reversals = 0,59 Studentské politické spolky Trotskysti, Noví demokraté - antiautoritářští a rebel. Liberálové, Konzervativci – uprostřed členové Společnosti Edmunda Burka – autoritářští a antirebel.

Lukáš Matuška Souvislost s sociodemografickými a jinými charakteristikami studentů Vliv nemělo například pohlaví či rodinný příjem Mladší studenti – vyšší skóry Náboženství – ateisté, buddhisté a spol. nižší ARS než katolíci, židé a zejména protestanti Permisivní vztah k drogám a kouření marihuany – nízké ARS skóre

Lukáš Matuška Faktorová analýza – faktory po kolmé rotaci 5 faktorů – celkem 52 % vyčerpané variance 1. faktor - rebeliousness (rebelanství, vzpurnost, odbojnost, nepoddajnost) 26 % variance, silné zátěže (kolem 0,7) u všech reversals 2. faktor – pravicového autoritářství, 9,3 % variance, výrazné zátěže (kolem 0,6) u většiny originals

Lukáš Matuška Faktorová analýza 2 Další faktory od 6 do 4% variance 3. autoritářský cynismus (víra v astrologii, dojem, že společnost se rozkládá, víra v autoritu a zákon) 4. a 5. obtížně interpretovatelné Korelace mezi faktory po šikmé rotaci byly velmi nízké´- představují na sobě relativně nezávislé dimenze (nejvyšší r=0,28 mezi 2. a 3.; mezi 1. a 2 r=0,06)

Lukáš Matuška Závěry a diskuze Relativně reliabilní Měří dobře jak rebelantskou tak autoritářskou dimenzi Koresponduje dobře i s levo-pravou názorovou orientací Odráží i řadu názorových orientací např. vztah k drogám a náboženské vyznání

Lukáš Matuška Háček Překvapivě slabý vztah mezi originals a reversals a tedy i 1. a 2. faktorem v testovaných skupinách kromě členů politických spolků Vysvětlení: Ideologická konzistence autoritářských a rebelantských postojů není studentské severoamerické populaci vlastní, ovšem až na výjimky tvořené politicky aktivními a vyhraněnými jedinci

Lukáš Matuška Výhoda škály Schopnost podchytit autoritářské i rebelantské osobnostní rysy ať už jsou tyto dvě dimenze ve zkoumané populaci na sobě závislé či nezávislé