Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář energetiků Jelenovská
Advertisements

XXIII. seminář energetiků, Jelenovská, 24. ledna 2013
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Nová pravidla veřejné podpory
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
XXII. Seminář energetiků
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22. – 24. ledna 2013 XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Energetický regulační úřad CZ / Sekce kontroly / Odbor REMIT
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Obchodování s emisními povolenkami v roce 2006 a stav emisního trhu v EU Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. Asociace Energetických Manažerů12.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Transkript prezentace:

Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu

Rok 2013 – začínáme! 2013 Kjóto (2) EU ETS (3) 2020

KP II

Co přináší Kjóto 2? - Období na 8 let (1. leden 2013 – 31. prosinec 2020) -Závazky předložily členské státy EU, Norsko, Island, Chorvatsko, Švýcarsko, Ukrajina, Bělorusko, Kazachstán a Austrálie -EU cíl 20% redukce oproti Zachování mechanismů obchodování (CDM, JI, IET) a přístupu k nim -Vyřešena otázka omezení přebytku AAU -Zahrnuje pouze cca 15% celosvětových emisí -Přispěje k nové dohodě pro 99% ve 2015?

Jak rychle se mění svět?

Jak dál? Scénáře WEO do 2035

Jak dál?

EU ETS III

Základní rozdíly

Základní principy alokace

Změny ve využitelnosti ERU

Změny ve využitelnosti CER

Novinky v rámci ČR - Od je účinný nový zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ( zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=6283), který nahradil zákon č. 695/2004 Sbhttp://aplikace.mvcr.cz/sbirka- zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=6283 -Bezplatná alokace (10a) - je každému zařízení vypočítána na základě referenčních úrovní (benchmarků) na každý rok Od všech provozovatelů jsme obdrželi data potřebná pro výpočet a předali návrh EK - ta je posoudí/ schválí. Definitivní alokaci však budou provozovatelé znát, teprve až EK stanoví celoevropský redukční faktor, kterým se alokace sníží – bude stanoven až na základě dat všech ČS. Bude následovat rozhodnutí MŽP a alokace OTE.

Novinky v rámci ČR -Alokace pro výrobce elektřiny - dne EK schválila žádost ČR podle čl. 10c. MŽP nyní kontroluje zprávy o provedených investicích a na jejich základě vydá provozovatelům rozhodnutí o alokaci. -Od roku 2013 platí podrobná pravidla pro změnu alokace. Týká se to rozsáhlé změny kapacity (zvýšení/snížení alespoň o 10 %) a částečného ukončení provozu (MP č. 7). -Monitorovací plány - v souvislosti s novým nařízením č. 601/2012, o monitorování a vykazování, je třeba pro každé zařízení vypracovat nový monitorovací plán, podle kterého budou provozovatelé zjišťovat a vykazovat emise a úrovně činnosti (výrobu) od roku 2013.

Rozdělení povolenek z pohledu ČR (mil.)

Další pokles ceny povolenky

Možné zásahy v rámci EU ETS - Změna aukčního profilu (backloading) -Trvalé odebrání části přebytku (set-aside) - Přechod na vyšší 30%redukční cíl -Změna lineární trajektorie -Omezení offsetů (CDM, JI..) -Zavedené “price floor“ = “cenové podlahy“ -Rozšíření o další sektory

Scénáře vývoje ceny EUA do 2020

Výnosy z aukcí (mld. Kč) v případě ČR

 Výhody  Náklady firem v EU ETS na nákup povolenek v aukcích jsou výrazně nižší  Stimuluje nízkou cenu elektřiny a tím přispívá k nižším provozním nákladům  Výrazně méně zatěžuje teplárenství a podílí se na růstu nákladů a ceny tepla  Nižší tlak na nutnou ochranu před ‘’carbon leakage’’ Výhody/nevýhody nízké ceny EUA  Nevýhody  Vyšší emise CO2 (uhlí vs. plyn)  Výrazně nižší příjmy ČS (snížená možnost redistribuce)  Ztráty firem držící přebytky EUA z fáze 2  (Ne)realizace některých projektů, nižší tech. standard - investiční nejistota – riziko “high-carbon lock-in”  “Hledání třetích cest” – ohrožení a prodražení dlouhodobých cílů

Co nás čeká v roce 2013? - Dořešení důležitých detailů v EU ETS - Evropská komise zveřejní Green Paper k novému klimaticko-energetickému rámci do roku Zavedené daně z CO 2 mimo EU ETS -Start Nové zelené úsporám - Co dál s trhem elektřinou a růstem podílu OZE?

DĚKUJI ZA POZORNOST