Globální svět.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Přelidnění planety.
Problém hladu a podvýživy
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Téma hodiny: Problémy Afriky
Sociální problematika světa
Přírodní a civilizační rizika
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ON Anotace: Seznámit žáky s problematikou Ročník:
Vietnam.
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Vytvořila Šárka Houdková
Ekologické problémy Společenské problémy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Ekologické problémy Společenské problémy
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Globalizace a její vliv na životní prostředí
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Studijní info.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Krajina a životní prostředí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Islám, ropa, oblast napětí
Společenské a hospodářské prostředí
EVROPA Martin VRZALA.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Globální problémy.
OCEÁNY.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Globální problémy soudobého světa Mgr. Marie Mikulcová.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK019 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Environmentální problémy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

Globální svět

Obsah globalizace globální problémy

Globalizace Dokážeš vysvětlit pojem globalizace ? V jaké souvislosti jsi se s nim setkal(a)? Globalizace – můžeme ji chápat jako srůstání světa, jako změnu integrace společnosti na celosvětové úrovni, odráží se v mnoha oblastech, ale nejvíce ji zaznamenáváme v oblasti ekonomiky a kultury

Globalizace klady globalizace zápory globalizace zvyšování životní úrovně zmírňování chudoby v rozvojových zemích stírání kulturních rozdílů zápory globalizace růst nezaměstnanosti velká zadluženost zejména rozvojových států ekologické dopady – znečištění životního prostředí

Globální problémy Globální = celosvětový, souhrnný Dokážeš jmenovat problémy, které trápí současný svět?

Základní globální problémy znečištění životního prostředí přelidnění hlad a podvýživa negramotnost civilizační nemoci AIDS, toxikomanie národní, náboženské a sociální konflikty

Znečištění životního prostředí Narušení klimatu - oteplování, skleníkový efekt, tání ledovců Znečištění atmosféry – kyselé deště, ozónová díra, smog znečištění půdy – dopad kyselých dešťů, průmyslové zplodiny,havárie s únikem jedovatých látek do půdy Znečištění vody – odpadní zplodiny z továren, havárie s únikem jedovatých látek do vody, havárie ropných tankerů – moře a oceány

Přelidnění Naše planeta není osídlena rovnoměrně – důvodem jsou zejména přírodní podmínky, ale v současné době je počet obyvatel světa ovlivněn i životními podmínkami Od 18. století prudce stoupá počet obyvatel Země – v současné době 6 miliard lidí V Evropě dochází k populačnímu poklesu (klesá počet obyvatel - z důvodu nižší porodnosti) Asie, Afrika, Latinská Amerika – populační růst Důležitý ukazatel kvality života = naděje na dožití se určitého věku

Hlad a podvýživa Na světě se ročně vyprodukuje o 10% potravin více, než je potřeba pro nasycení všech obyvatel Země Paradox: Každý sedmý člověk trpí hladem a podvýživou – z toho každé třetí dítě – 850 milionů lidí 40 milionu lidí umírá ročně na následky hladu a podvýživy Nejhorší situace – Asie, Afrika Situace v Africe: http://aktualne.centrum.cz/zahranici/afrika/clanek.phtml?id=110645#mapa

Negramotnost Jedná se o problém rozvojových zemí – chybí peníze na vzdělávací programy, nedostatek učitelů Nejhorší situace v Asii (351 milionů negramotných), Africe (143 milionů) a Latinské Americe (24 milionů) Pomoc zemím v této oblasti zajišťuje UNESCO http://www.mzv.cz/wwwo/default.asp?id=33728&ido=1984&idj=1&amb=118&ParentIDO=1984

Civilizační nemoci Oběhové choroby Srdeční a cévní onemocnění – kornatění tepen, infarkty Nádorové onemocnění Důvod – nesprávná výživa, nedostatek pohybu, znečištěné životní prostředí, stres

Národnostní, náboženské a sociální konflikty Stále ve světě dochází ke konfliktům a střetům. Ty mají v současné době důvody zejména národnostní, náboženské a sociální. Často dochází k prolínání důvodů Národnostní konflikty – ohniska v současné době – oblast Palestiny, balkánský poloostrov.. Náboženské konflikty – stoupenci různých směrů islámu v Iránu a Iráku, muslimové a křesťané na Balkáně, konflikty v oblasti Palestiny, různá náboženství v Indii a v Africe Sociální konflikty – vyplývají z problémů v dané zemi (např. nedávno ve Francii v souvislosti s novým zákoníkem práce, Maďarsko…)

ÚKOL: Vyjmenuj hlavní světová náboženství Jak by se daly řešit náboženské konflikty – navrhni řešení S čím souvisí národnostní problémy – jak by se daly řešit? Jak lze předcházet civilizačním nemocem? Jakou úlohu plní organizace UNESCO, UNICEF, WHO?

ÚKOL Vyjmenuj globální problémy typické pro Afriku: Jaké globální problémy trápí Evropu? Které problémy mají společné Asie a Latinská Amerika?