jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
JAN HUS.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Jan hus.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Husitství v kostce.
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Myslitel, reformátor a kazatel
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D7_20 Sada DUMDějepis 7 PředmětDějepis Název materiáluKdo jsem? Anotace Prezentace formou soutěže prověří.
Mistr Jan Hus.
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Mistr Jan Hus Rozhodni, co o něm platí.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Jméno autora Zdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Česká společnost v předhusitské době
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA MISTRA JANA HUSA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
7. ročník Pozdní středověk
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Husova ulice - Benešov Webová stránka: [cit. 2007–9-15] Fotografie: Lubor Brázda.
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
JAN HUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět Vlastivěda/D pořadové číslo DUM 19

Anotace Prezentace je určena k  procvičení daného učiva pro žáky 4. ročníku. Zaměření na život Jana Husa. Součástí prezentace jsou doplňující úlohy pro žáky. Autor Mgr. Lenka Čechová Očekávaný výstup Osvojení si znalostí o životě Mistra Jana Husa v kontextu s historickými událostmi doby. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina 9 – 10 let

Mistr Jan Hus 1371 - 6. Července 1415

Místo narození Norimberk Praha Kostnice Husinec Litomyšl Nelahozeves

Místo narození: Husinec u Prachatic

Rodný dům v Husinci

Pověst Asi 0,5km od obce Husinec je tzv. Husova skála, u níž podle pověstí Jan Hus odpočíval při cestách ze školy z Prachatic: Mimo rodný domek Husův jest ještě jedno místo v Husinci, k němuž se pojí živá tradice o Husovi. V mládí svém navštěvoval, jak známo, Jan Hus učení v nedalekých Prachaticích. ...Když sestoupí chodec, jdoucí z Prachatic do Husince, z lesa do údolí Blanice , přijde po drahách k výběžku skály, ležící na pravé straně, která dosud se nazývá v ústech lidu skalou „Husovou“. Tam prý odpočíval a četl mladý žák Jan, kdykoliv se z Prachatic v létě domů ubíral a jak míval opřenu hlavu o skálu - vypravuje se pověst - otiskla se do kamene podoba jeho hlavy. Až donedávna se to staleté znamení ukazovalo, vyskytl se však nějaký horlivý Husův ctitel nebo zuřivý Husův nepřítel a zkazil úplně dřívější podobu ve skále. Celé to místo je nyní černé kouřem z ohňů, stráží při plavbě dříví po řece Blanici tu pálených.Také jiná pověst se ještě udržela mezi pamětníky: „Za jedné velké bouře odpočíval Jan Hus, jda z Prachatic ze školy, pod touto skalou, když blesk právě do jalovcového keře naproti skále udeřil a tento se vzňal. Janovo matka, majíc obavu, aby se při bouři nic nestalo, šla mu naproti a zastala jej, jak sedí pod zmíněnou skalou zamyšlen a dívá se na hořící keř. Na otázku: proč nepospíchá domů, poukázal mladý Jan na hořící keř, řka: Vidíš, tak jak tento keř, tak já ohněm z toho světa sejdu.“

Studia Ekonomická fakulta Střední průmyslová škola v Liberci v Olomouci Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Karlova univerzita v Praze Gymnázium v České Lípě Masarykova univerzita v Brně

Univerzita Karlova v Praze

Kdo byl Jan Hus? Kněz a papež. Kněz a profesor. Učitel národů. Kníže a voják. Mistr a král. Křižák a král.

Kněz a profesor

Kde kázal? Kostel Panny Marie Sněžné v Praze Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje Chrám Sv.. Barbory v Kutné Hoře Pod širým nebem Betlémská kaple na Starém městě v Praze Nekázal nikde.

Kaple Betlémská

Kaple Betlémská - současnost

Pod širým nebem.

Jan Hus kritizuje majetek a chování církve. Kláštery a fary vybíraly poplatky za církevní služby (krty, svatby, pohřby, zpovědi) i za vyzvánění kostelních zvonů. Vyšší církevní hodnostáři i mnozí kněží nedbali na boží přikázání, žili v přepychu a bohatství. Starali se pouze o hromadění svého majetku. Velké pobouření vyvolal prodej odpustku. Církev slibovala, že za peníze každému odpustí jeho zlé skutky. Proti tomuto hříšnému životu se postavil i Jan Hus a začal proti odpustkům kázat.

Odpustkový lístek

Panovník, který nejprve Jana Husa podporoval a chránil Panovník, který nejprve Jana Husa podporoval a chránil. Pomohl mu prosadit změny na univerzitě. Vydáním Dekretu kutnohorského obdrželi Češi tri hlasy v univerzitní radě místo dosavadního jednoho, a tak je cizinci nemohli přehlasovat. Změna v hlasování vedla k odchodu německých studentů i učitelů do Lipska, kde si založili svou univerzitu. Tento panovník přestal Jana Husa chránit, protože se papežovi nelíbily Husovy požadavky na nápravu církve A výnosy z prodeje odpustků putovaly do královské pokladny.

Který panovník v Čechách vládl? Karel IV . Zikmund Václav II. Václav I. Václav IV. Václav IV. Václav III. Tajenka je za obrazem.

Jan Hus byl měl obhájit své učení. Kde? Husinec Praha Řím Karlštejn Hoštice Kostnice

Mistr Jan Hus - kacířem Do německé Kostnice byl svolán velký církevní sněm, který měl v církevních záležitostech udělat pořádek. Na něj byl povolán i Mistr Jan Hus. Zrazen německým králem Zikmundem, který mu slíbil, svobodné slyšení, byl Jan Hus uvězněn.

Upálení Jana Husa Církevní představitelé ho ale neposlouchali, okřikovali ho a spílali mu. Vyzvali ho, aby své názory odvolal. Mistr Jan Hus to odmítl. Proto byl odsouzen k smrti a hned příští den předán světské spravedlnosti a jako kacíř upálen na hranici. Jeho popel byl vhozen do Bodamského jezera, aby po něm na světě nezůstala žádná stopa.

Urči správný datum upálení Jana Husa. 7. 6. 1415 7. 6. 1514 6. 7. 415 6. 7. 1415 6. 7. 1514 6. 7. 514

6. červenec 1415

Použité zdroje www.husinec.cz www. wikipedie.cz Cr.ic./tisk/husiti/ www.panovnici.cz