Prezentace k veřejné obhajobě projektu spolupráce PNK, Praha 26. 9. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt rozvoje sítě měst v regionu Weinviertel – jižní Morava Projekt zur Entwicklung eines Städtenetzwerkes Weinviertel - Südmähren MĚSTA ZAPOJENÁ DO.
Advertisements

Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
S nordic walking holí, vydej se do okolí Prezentace projektů spolupráce IV kolo PRV Ob č anské sdru ž ení MAS St ř ední Vsetínsko.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Společně a každý zvlášť po stezkách Ing. Lenka Klimková MAS – Partnerství Moštěnka, o. s.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Školení členské základny MAS a dalších partnerů
Prezentace turistické oblasti
Místní akční skupiny Prezentace pro seminář: Podpora a možnosti využití dotací pro podnikatele na venkově Rusava,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Projekt spolupráce v Programu rozvoje venkova, osa IV. LEADER VENKOVSKÉ.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Základní informace o projektu ANALÝZA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT V ČR Mgr. Markéta Pěchoučková MPSV, Řídicí orgán Operačního programu Zaměstnanost Závěrečná.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce.
„MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Leader – metoda pro rozvoj venkovských oblastí
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Závěrečná konference projektu
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

Prezentace k veřejné obhajobě projektu spolupráce PNK, Praha

Příběhy našich kronik

1) Projekty spolupráce

PRV IV.2.1. Projekty spolupráce PřehledMAS-PM KPO – Kraj pod Hostýnem ožívá P: MAS Podhostýnska … PFS - Po formanských stezkách – křížem krážem Moštěnkou a Hříběcími horami P: MAS Hříběcí Hory … SPS – Společně a každý zvlášť po stezkách P: MAS Společná cesta, MAS Nízký Jeseník MOS – Moravské a slezské ovocné stezky P: celkem 7 MAS … KNK – Kroje našich krajů P: Moravská cesta, Podhostýnska, Malohont (SK) NEREZ – Nová energie pro regionální značku P: Moravská cesta, Uničovsko, Prostějov venkov STUVE – Studente neváhej – venkovu pomáhej VKS – Venkovská komunitní centra Nově připravovaný: Příběhy našich kronik (PNK)

PRV III.3.1. Vzdělávání MAS OK: PMARV Žadatel / PartneřiNázevDotace Krajské sdružení Národní sítě MAS v ČR v Olomouckém kraji Propojování místních akcí rozvoje venkova v Olomouckém kraji 7 seminářů + exkurzí Infolisty a publikace MAS Kč PRV III.1.3. Vzdělávání a informace 7 MAS v OK: Part. Moštěnka Horní Pomoraví Moravská cesta Záhoří-Bečva RPR Hranicko Prostějov venkov Šumper. venkov Interlinking the rural development local actions in the Olomouc region 7 seminars + excursions Infosheets and publications Podáno v 8. kole Realizace

OP LZZ: MAS OK: MPZ Žadatel / PartneřiNázevDotace Krajské sdružení NS MAS v ČR v Olomouckém kraji Místní partnerství zaměstnanosti -sociální problematika -příprava na čerpání ESF OP LZZ 5.1. Mezinárodní spolupráce Celkový rozpočet: Kč Rozpočet KS MAS: Kč Rozpočet jednotlivých MAS: 386 až 419 tis. Kč 7 MAS v OK: -Part. Moštěnka -Horní Pomoraví -Šumperský venkov -Jesenicko -Na cestě k prosperitě -Uničovsko - využití potenciálu MAS k řešení nezaměstnanosti či sociálně vyloučených lokalit - příprava MAS na čerpání finančních prostředků z ESF po roce ověření zahraniční praxe MPZ v nejproblematičtějších mikroregionech Olomouckého kraje - podnícení užší spolupráce MAS s pobočkami Úřadu práce ČR

2) Příběhy našich kronik

Příběhy našich kronik

Zmapování nejzajímavějších příběhů z obecních kronik. Interaktivní akce s dílnami budou doplněny zajímavým výkladem o prvních kronikách, o důvodech vzniku, autorech, psaní inkoustem. Lidé si vyzkoušejí vlastnoručně, jak funguje knihtisk i výrobu ručního papíru. PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Anotace /1

Z kronik se bude v obcích předčítat - v knihovnách, klubovnách, školách či jiných prostorách Přednášky se vždy přizpůsobí počtu, věku i složení publika. Publikace zmapují všechny zastoupené obce v jednotlivých regionech a jejich příběhy z kronik - budou vhodné a čtivé i pro žáky škol, studenty Obce budou mít bohatší kulturní život, publikace shrne zajímavosti ze všech obcí - vznikne propojení mezi obcemi i regiony. PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Anotace /2

Kronika obce je letopisecké dílo, které zachycuje zprávy o důležitých a pamětihodných událostech pro informaci i poučení budoucím generacím. Podle zákona má obec povinnost dopsané díly kronik starší deseti let předat do místně příslušného archivu. Stát je totiž povinen se starat o naše kulturní dědictví. Obce mají ovšem možnost si kroniku zapůjčit pro případné výstavní účely. PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výchozí stav /1

Právě na tento stav, kdy obce již nemají denně k dispozici své kroniky, chce navázat projekt. Obce pomalu začínají postrádat své „příběhy“, které se vztahují k různým místům. Také učitelé ve školách mají velký problém zajistit podklady, když mají dětem něco o obcích a jejich „příbězích vázaných k místům“ vyprávět. PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výchozí stav /2

Díky příběhům z kronik navštíví děti, učitelé i ostatní zájemci místa, o kterých se v publikaci bude psát, lépe poznají region, upevní si vztah k místu, kde žijí, poznají nová zajímavá místa dalších obcí regionů MAS - např. výlety PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výchozí stav /3

Příběhy našich kronik (PNK)

Cílem projektu je zvýšit atraktivitu a povědomí o jednotlivých obcích regionů MAS, což pomůže upevnit vztah k místům. To se může podařit díky zajímavým příběhům z kronik, které se zveřejní v publikaci nazvané „Příběhy našich kronik“. Příběhy budou vybírat přímo obce, bude se tedy jednat o iniciativu zdola, kdy se zapojí do autorského kolektivu veřejnost (místopisci, zájemci o lokální historii, starostové či učitelé). PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výstupy /1

Každý příběh – fotografie a mapa místa. Kapitoly s příběhy budou mít vždy stejnou koncepci, grafiku, budou napsané čtivou a srozumitelnou formou. V každé kronice pro region budou také upoutávky na kroniky z partnerských regionů. Doporučení na zajímavá místa mohou využívat školy jako tipy na školní výlety do partnerské MAS. PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výstupy /2

Další část projektu se uskuteční zábavnou a interaktivní formou, doplněnou dílnami s knihtiskem, vazbou knih, děti uvidí ražbu mincí a dozví se další zajímavosti z historie. Publikace budou velmi vhodným dárkem pro děti ve školách, pro mimořádné návštěvy v obcích, bude k dispozici především v knihovnách. Vydání publikací bude předcházet informativní leták, jenž bude obsahovat harmonogram akcí, které se v rámci projektu uskuteční. PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výstupy /3

PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Místa realizace

Předmětem projektu je aktivní poznání lokální či regionální historie, jejíž výuka je na základních školách opomíjena. Předpokladem je, že žák si dokáže uvědomit skutečný vliv dějinných událostí spíše na konkrétních příbězích, tedy prostřednictvím tzv. mikrohistorie. Z kronik se bude v některých obcích předčítat - v knihovnách, klubovnách, školách, jiných netradičních prostorách. PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výstupy /4

Důraz se klade na aktivní osvojení si lokálních a regionálních dějin prostřednictvím historických dílen, ale zároveň je v plánu, aby se děti samotné snažily uchopit příběhy z jejich bydliště. Na závěrečné konferenci se zveřejní výstupy. Obce nebo MAS si mohou výstupy převést i na webové stránky, kde k tomuto účelu vzniknou nové rubriky. Zde se mohou navíc objevovat fotografie a videa dějinných událostí, rozhovory s pamětníky, mapky, kresby a další podklady… PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výstupy /5

Projekt povedou odborníci z Univerzity Palackého V publikacích bude minimálně 146 příběhů, podle počtu obcí v zapojených MAS. Některé příběhy doprovodí fotografie, některé kresby, někde budou ukázky písma. Publikace budou využívány v obcích, knihovnách, školách Ve všech zapojených regionech chybí obdobná publikace PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Výstupy /6

Moštěnka (OK/ZK) Poodří (MSK) Moravská cesta (OK) Hříběcí Hory (HH) III.4.1. (ZK) Hanácké Království (OPRV) III.4.1. (OK) Celkem měkká akce pro širokou veřejnost Studie Řízení a podpora projektu Celkem Dotace PNK – 19. kolo PRV IV.2.1. Rozpočet

Otevřené partnerství pro rozvoj venkovských iniciativ v samotném středu Moravy Tomáš Šulák tel: KONTAKTKONTAKT Od druhé poloviny roku 2013 se o. s. transformuje na o.p.s. Bude i nové logo: