Budoucnost projektu ReStEP Ing. Jan Matějka ECO trend Research centre s.r.o. R EGIONAL S USTAINABLE E NERGY P OLICY Region á lní mapa obnovitelných zdroju.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
OP VVV.
Komplexní systém hodnocení
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Hlavní manažér SP Kvalita I
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Budoucnost projektu ReStEP Ing. Jan Matějka ECO trend Research centre s.r.o. R EGIONAL S USTAINABLE E NERGY P OLICY Region á lní mapa obnovitelných zdroju energie

Udržitelnost projektu Základní předpoklady data – dostupnost, aktuálnost, úplnost SW/HW – modernizace, upgrade, údržba finance – provoz, aktualizace, zdokonalování lidské zdroje – nositelé know-how, disponibilita uplatnění – využití na úrovni veřejné správy a investorů rozvoj – zdokonalování vnitřních vazeb, doplňování vrstev, další využití

Udržitelnost projektu Minimální varianta data – zachování dostupnosti, aktualizace jen v nejnutnější míře SW/HW – udržení v provozu, pouze údržba finance – vlastní zdroje a zakázky lidské zdroje – na vyžádání (zakázky) uplatnění – klesající potenciál rozvoj – nulový

Udržitelnost projektu Standardní varianta data – zachování dostupnosti, pravidelná aktualizace, doplňování chybějících dat SW/HW – postupná modernizace, upgrade SW v nutné míře, údržba finance – stálý zdroj (např. MŽP, MZe, MPO, MMR) lidské zdroje – pravidelné schůzky, minimální stálé úvazky uplatnění – stálé využití na úrovni veřejné správy a investorů rozvoj – zdokonalování vnitřních vazeb

Udržitelnost projektu Optimální varianta data – zachování dostupnosti, pravidelná aktualizace, doplňování chybějících dat SW/HW – postupná modernizace, upgrade SW včetně grafiky a vnitřních vazeb finance – stálý zdroj (např. MŽP, MZe, MPO, MMR) plus projekty VaVaI, EU atd. lidské zdroje – pravidelné schůzky, stálé úvazky nositelů know-how uplatnění – rozšiřující se využití na úrovni veřejné správy a investorů rozvoj – zdokonalování vnitřních vazeb, doplňování vrstev, synchronizace s dalšími systémy veřejné správy, mezinárodní vazby posílení vztahů s veřejnou správou – možnost individuálního doplňování a aktualizace dat, import a export dat apod.

Finance Vše záleží na dostupnosti finančních zdrojů stálý zdroj – podpora základního provozu v řádu stovek tisíc ročně výzkumné projekty – nové vrstvy, napojené analytické nástroje, využití pro specifické účely (biodiverzita, ochrana půdy) IOP – propojení IS veřejné správy, individuální přístupy do dat OP VVV, OP Zaměstnanost – vzdělávací aspekty a programy postavené na IS RESTEP OP ŽP – konkrétní aplikace, informační centra přeshraniční projekty, evropské regionální programy – vytvoření zrcadlových nástrojů a zpracování rozvojových plánů přeshraničních území Life, Horizon – export know-how do evropského prostoru

Rozvojové projekty Nové a inovované datové vrstvy, analytika a specifické využití RESTEP nahrazení modelových výpočtů reálným stavem – celorepublikový screening zpřesnění lokalizace, resp. zvětšení rozlišení doplnění nových vrstev – zemědělství, odpady, biodiverzita získání map infrastruktury (zatím neochota distributorů energií) zahrnutí energetiky a produkce průmyslu, případně terciární sféry analytické nástroje umožňující porovnávání, modelování na základě dostupných dat, podrobnější LCA přístupy větší zaměření na vliv OZE na biodiverzitu a půdu (důrazy EU) rozšíření posuzovaných vlivů

Rozvojové projekty Propojení informačních systémů, návaznost na veřejnou správu veřejná správa užívá řadu vlastních SW nástrojů propojení RESTEP na bázi GIS a lokalizace dat s plánovacími nástroji či jednotnou digitální technickou mapou přizpůsobení RESTEP a jeho výstupů územně plánovací legislativě a pravidlům pro tvorbu územních energetických koncepcí zájem ze strany veřejné správy ověřovat data – individuálně vstupovat do databází a korigovat případné chyby

Rozvojové projekty Vzdělávání a informace Regional Sources Assessment = komplexní přístup, mezioborové chápání náročné na uživatele vzdělávání zaměstnanců – veřejná správa, investoři a provozovatelé OZE vzdělávání studentů, učitelů a akademických pracovníků – využití pro výuku v oblasti ekologie, energetiky a zemědělství, resp. budoucích úředníků informační centrum – vysvětlení principů, podkladů a jejich zpracování, logiky + odborná hotline konzultační zázemí pro operační programy – využití při hodnocení projektových záměrů (OP ŽP, OP PIK)

Rozvojové projekty Mezinárodní přesah přeshraniční projekty (ČR – AT, ČR – Bavorsko, ČR – Sasko... OP Spolupráce) – vytvoření zrcadlových nástrojů a zpracování rozvojových plánů přeshraničních území s partnery z příslušných zemí Life – informační kampaň v dalších evropských zemích a koučink případných zájemců o transfer know-how regionální programy (DANUBE, Central Europe) – vytvoření národních IS RESTEP na společné metodické bázi a následná nadnárodní spolupráce Horizon – vytvoření celoevropského zjednodušeného systému

Budoucnost Na čem záleží uplatnění RESTEP v českém a evropském měřítku tlak na zvyšování podílu OZE na spotřebě energií zpřísňování legislativy (ochrana zdrojů a biodiverzity), zahrnutí RSA nebo alespoň podobné logiky do závazné legislativy komplexní přístup při vytváření územních a energetických strategií, případě dalších koncepcí, a při hodnocení investičních záměrů priority ČR a EU v oblasti rozvoje regionů zájem a tlak veřejnosti, odpovědnost investorů a provozovatelů odborné zázemí a jeho růst

Jak podpořit rozvoj know-how Veřejná správa, investoři, veřejnost využívání v rozhodovacích procesech a při tvorbě strategických dokumentů využívání při plánování nových záměrů jako zdroj objektivních dat zpětná vazba – kvalita a úplnost dat partneři v projektech, pilotní aplikace formální a odborná podpora projektů stálá finanční podpora základních funkcí – ministerstva zakázky (analýzy, konzultace) – veřejná správa, investoři