Univerzita Palackého v Olomouci – lékařská fakulta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

I. Bucher Symposium – Akademie der Gesundheit Berlin/Brandenburg e.V.
Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Listopad 2011 – červen 2013 PROJEKT PROGRAMU Leonardo da Vinci Vzdělávání v ošetřovatelské péči o nemocné s alzheimerem.
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Letní škola ve Frankfurtu nad Mohanem. Podmínky účasti  Studium v prezenční formě na PdF UP (nejlépe studijní program společenské vědy v kombinaci s.
Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti realizátorů projektu a nelze je v žádném případě považovat.
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Název projektu: Zahraniční praxe studentů oboru ošetřovatelství -v rámci přihlášení projektu do Transformačních a rozvojových programů na rok 2003,
Posouzení nepříznivé sociální situace
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
INTENSIVE PROGRAM 2010 THE HANZE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jihočeského kraje za rok 2008 Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Pražská 52b, České.
DOMOV PRO SENIORY Reynkova 3643, Havlíčkův Brod
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Pedagogika volného času (VČ)
IV. CELOST Á TN Í KONFERENCE (aneb příklady dobré praxe) I. den.
8.6. – Bratislava Střední škola slaboproudé elektrotechniky Praha 9 Stredná odborná škola elektrotechnická Bratislava.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Regionální péče v Praze
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Stáž žáků Stavebních oborů ve Švédsku
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Školení Maxov 9.9. – „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
PROBLEMATIKA PÁDŮ NA LŮŽKOVÉM ODDĚLENÍ Z POHLEDU VŠEOBECNÉ SESTRY
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Co d ě lá chirurg Chirurg je lékař, který se zaměřuje na operativní ošetření a léčbu onemocnění či zranění. Nápl ň práce diagnostika nemoci či zranění.
Rakousko Tulln an der Donau 6. – Neděle Tulln.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Plán činnosti prezidia pro rok 2009 Dana Jurásková Luhačovice.
„Společná výuka zdravotnického personálu v regionu Euregio Egrensis“ (CZ / /0016) Prezentace fotodokumentace EVROPSKÉ SPOLEČENSTVÍ Evropský.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
Zkušenosti z inspekce přímé péče na základě práce s biografií Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace Mgr. Eliška Gregorová.
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
ZAHRADNÍ TERAPIE Bc. Martina Moravcová, DiS.. Projekt „Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti“. impuls získaný v rámci stáží.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
RAKOUSKO – VÍDEŇ NĚMECKO - REGENSBURG Popis mobilit Mgr. Kristina Maderová Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání informací.
CYKLOSTEZKAMI PODÉL DUNAJE A VLTAVY „S kolem kolem vody…“ Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu Senovážné náměstí ČESKÉ BUDĚJOVICE.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Mezinárodní spolupráce
Představení senátorů Akademického senátu FZS
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Univerzita Palackého v Olomouci – lékařská fakulta Mezinárodní ošetřovatelská spolupráce mezi : LF - ÚTPO Olomouc NÖ LPPH Ulrichsheim Hainburg an der Donau

Hainburg an der Donau 2004 - Ulrichsheim Hrbáčová Petra 3.ročník Bc. Studia ošetřovatelství Janošcová Markéta 2.ročník Bc. studia ošetřovatelství Odehnalová Lucie 2.ročník Mgr. studia Dlouhodobá péče v ošetřovatelství o dospělé LF Univerzity Palackého v Olomouci – Ústav teorie a praxe ošetřovatelství

LPPH Ulrichsheim NÖ Domov zasvěcený svatému Ulrichovi –ochránci všech potřebných Ležící v městečku v Dolním Rakousku mezi Bratislavou a Vídní (15 Km od Bratislavy Domov čítá 3 stanice se 104 klienty a 54 pracovníky

Mezinárodní spolupráce v OŠE péči Autor projektu: Bc. DGKS Eva Procházková Další zodpovědné osoby: Ředitelka ošetřovatelské péče – DGKS Nada Prangl Ředitel domova důchodců Ulrichsheim – Werner Steidl Mediální zástupce: GR Andrea Walek Podpora staničních sester: DGKS Christina Flink DGKS Renate Bieber Konzultanti:Univerzita v Linzi,katedra ošetřovatelství Dr.Elisabeth Seidl,Dr.Ilsemarie Walter

Univerzity účastnící se projektu LF Univerzity Palackého v Olomouci - Ústav teorie a praxe ošetřovatelství ( CZ ) kontaktní osoba: PhDr. Renata Halmo Jihočeská univerzita fakulta zdravotně – sociální v Českých Budějovicích ( CZ ) LF Univerzity Komenského v Bratislavě – Ústav ošetřovatelství ( SK ) LF Debreczin ( H )

Cíle projektu Mezinárodní výměna zkušeností a názorů v oblasti ošetřovatelství Tvorba a využití společného odborného jazyka v ošetřovatelství Propojení teorie s praxí

Cíle projektu Zlepšení kvality péče o klienty Pozvednutí image ošetřovatelství v geriatrii , která se v budoucnu stane dominantní vzhlednem k nárůstu počtu seniorů Multikulturní ošetřovatelství

Popis projektu Účastníci uplatňují své teoretické znalosti v praxi po dobu 1 měsíce Studentky pracují podle ošetřovatelského modelu Nancy Roperové a následně vypracovávají ošetřovatelský plán orientovaný na potřeby klienta v německém jazyce s využitím ošetřovatelských dg. NANDA

Popis projektu Výsledkem je : spokojenost klienta,rodinných příslušníků a zdravotnického personálu Zvýšení kvality péče o klienta Nasazení plánované péče v praxi Využití diagnóz dle NANDA (North American Nursing Diagnosis Association)

P r ů b ě h d n e 7,00 předání služby 8,00 snídaně – pomáhání při krmení klientů,podávání léků 9,00-12,00 provádění celkové ranní hygieny na lůžku (sprchování), oblékání klientů a doprovázení do denní místnosti nebo do zahrady

P r ů b ě h d n e 12,00 oběd - pomáhání při krmení klientů,podávání léků 13,00 předávání služby a ošetřovatelský rozhovor 14,00 práce s modelem Roperové, plánování péče dle potřeb klienta, práce s oše.dokumentací 15,00 svačinka klientů

P r ů b ě h d n e 16,00 odvoz ležících klientů zpět na pokoje 17,00 večeře - pomáhání při krmení klientů, podávání léků 18,00 příprava na spánek 18,45 předávání služby

N a š e p r a c o v n í a k t i v i t y Aromaterapie Bachovy květy Exkurze v nemocnici Hainburg an der Donau Záchranná služba Červeného kříže Návštěva v domě s ošetřovatelskou péčí Vösendorf Přednáška o hygieně Přednáška v agentuře domácí péče Návštěva penzionu Archa v Bratislavě

A R O M A T E R A P I E První zmínky pochází z doby 2000 let př.n.l. Vpravení esence do organismu: Inhalací oleje z vonné lampy – nejznámější způsob Orální cesta – pouze některé oleje (mohou být jedovaté) Vonné lázně Masáže vonným olejem (např.u shiatzu /masáž dobré nálady/, lymfodrenáže) Pomůcky k inhalaci: vonná směs olejů, aromatická lampa, voda, svíčka, sirky Inahalace probíhá minimálně 30 minut v uzavřené místnosti

TERAPIE BACHOVÝMI KVĔTY Psychosomatická metoda anglického doktora medicíny Edvarda Bacha,objasněná před 50 lety Obsahuje koncentráty 38 květin, stromů, keřů a trav Podávají se dle určených směsí Směs se skládá z : 2ml alkoholu+voda+směs rostlin Užití k léčbě: duše, k posílení vnitřní síly, k zlepšení vitality, při strachu, bolestech a jiných neduzích Způsob aplikace: pod jazyk, masáž spánků, na PMK K výběru květin můžeme užít „květinové karty,, kde jsou vypsány aktuální problémy,klient si tahá 5-7karet,nebo výběr pomocí růženínu – přítomná musí být ale odborně vyškolená osoba

V o l n ý č a s Výlet do Bratislavy Výlet do Vídně Volný vstup na koupaliště v Hainburgu Společná večeře v Gasthausu s hlavními představiteli města Hainburgu Prohlídka Hainburgu a okolí Hasičská zábava ( Florianifest )

P o d ě k o v á n í Pobyt v Ulrichsheimu byl pro nás velmi obohacující po stránce ošetřovatelské, kulturní a jazykové. Náš dík patří všem, kteří se na celém projektu podílely, zejména bychom rády poděkovaly paní Bc. Evě Procházkové, která nás svým laskavým přístupem podporovala, předávala nám své odborné zkušenosti a snažila se překlenout některé naše jazykové nedostatky.