1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Obchodní společnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Listopad 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Ustavení a vznik.
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Zsv.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Subjekty obchodního práva
Právní pohled na podnikání neziskových organizací Mgr. Petr Vít, Neziskovky.cz.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní procesy.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
2. Zvolte právní formu Vašeho podnikání Pracovní úkol č. 5: A) - vyhledejte na internetu pojmy FO a PO a objasněte rozdíl mezi nimi. B) - co je právní.
JUDr. Jaroslav Stránský
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
vedoucí odštěpného závodu
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
Výchova k občanství 9.ročník
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Postup při zřizování obchodní společnosti
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
NOZ - Zastoupení Katedra práva
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Další vnitrostátní předpisy
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní právo Základní informace.
Subjekty obchodněprávních vztahů
Postup při zřizování obchodní společnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně jsou sdruženími osob – každá společnost se vyznačuje personálním prvkem 5. Vytvářený na smluvním základě – právním titulem jejích vzniku je společenská smlouva, zakladatelská listina (u jednočlenných korporací‘ 6. Pro obchodní společnosti jsou příznačné 4 rysy: obchodní firma, sídlo, účel založení (podnikání, činnost), statutární orgán

 Zákon č. 513/1991 Sb. Obchodní zákonník – obchodní společnost  Zákon č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích – obchodní korporace obchodní společnost  Obchodní korporace družstvo

 obchodní společnosti  veřejná obchodní společnost a komanditní společnost jako společnosti osobní  a dále společnost s ručením omezeným a akciová společnost jako společnosti kapitálové  evropská společnost a evropské hospodářské zájmové sdružení.  družstvo  družstvo a evropská družstevní společnost

 Převzal právní úpravu o právnických osobách  Upravuje ◦ Ustavení a vznik PO ◦ Sídlo PO ◦ Přemístění sídla PO ◦ Účel PO, veřejná prospěšnost ◦ Orgány PO ◦ Jednání za PO ◦ Zrušení a přeměna PO ◦ Zánik a likvidace PO

Od  Rozlišuje ◦ Korporace ◦ Spolek ◦ Fundace – nadace, nadační fond ◦ Ústav ◦ Podnikatel (§ 420 – 435 NOZ)  Do  Sdružení fyzických nebo právnických osob (obchodní korporace, družstvo, zájmové sdružení právnických osob, společenství vlastníků bytových jednotek)  Účelová sdružení majetku (nadace, nadační fondy, občanská sdružení, církev, náboženská společnost)  Jednotky územní samosprávy (obec, kraj)  Jiné osoby, o kterých tak stanoví zákon (veřejná vysoká škola, Český rozhlas, Česká televize)

 § 420  (1) Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.  (2) Pro účely ochrany spotřebitele a pro účely § 1963 se za podnikatele považuje také každá osoba, která uzavírá smlouvy související s vlastní obchodní, výrobní nebo obdobnou činností či při samostatném výkonu svého povolání, popřípadě osoba, která jedná jménem nebo na účet podnikatele.

 § 419  Spotřebitelem je každý člověk, který mimo rámec své podnikatelské činnosti nebo mimo rámec samostatného výkonu svého povolání uzavírá smlouvu s podnikatelem nebo s ním jinak jedná.

 Za podnikatele se považuje osoba zapsaná v obchodním rejstříku. Za jakých podmínek se osoby zapisují do obchodního rejstříku, stanoví jiný zákon.  Rejstříkový zákon  Zákon č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob

 § 423  (1) Obchodní firma je jméno, pod kterým je podnikatel zapsán do obchodního rejstříku. Podnikatel nesmí mít víc obchodních firem.  (2) Ochrana práv k obchodní firmě náleží tomu, kdo ji po právu použil poprvé. Kdo byl dotčen ve svém právu k obchodní firmě, má stejná práva jako při ochraně před nekalou soutěží.

 § 422 NOZ  Podnikatel, který nemá obchodní firmu, právně jedná při svém podnikání pod vlastním jménem; připojí-li k němu dodatky charakterizující blíže jeho osobu nebo obchodní závod, nesmí být klamavé.

 § 425  (1) Člověk se zapíše do obchodního rejstříku pod obchodní firmou tvořenou zpravidla jeho jménem. Změní-li se jeho jméno, může používat v obchodní firmě i nadále své dřívější jméno; změnu jména však uveřejní.  (2) Zapíše-li se člověk do obchodního rejstříku pod jinou obchodní firmou než pod svým jménem, musí být zřejmé, že nejde o obchodní firmu právnické osoby

 Obchodní firma ◦ nesmí být zaměnitelná ◦ nesmí působit klamavě ◦ kdo nabude obchodní firmu, má právo ji používat, pokud k tomu má souhlas svého předchůdce nebo jeho právního nástupce

 § 429 ods. 1 NOZ  Sídlo podnikatele se určí adresou zapsanou ve veřejném rejstříku. Nezapisuje-li se fyzická osoba jako podnikatel do veřejného rejstříku, je jeho sídlem místo, kde má hlavní obchodní závod, popřípadě kde má bydliště.

 § 430 NOZ  (1) Pověří-li podnikatel někoho při provozu obchodního závodu určitou činností, zastupuje tato osoba podnikatele ve všech jednáních, k nimž při této činnosti obvykle dochází.  (2) Podnikatele zavazuje i jednání jiné osoby v jeho provozovně, pokud byla třetí osoba v dobré víře, že jednající osoba je k jednání oprávněna.

 § 431 NOZ  Překročí-li zástupce podnikatele zástupčí oprávnění, podnikatele právní jednání zavazuje; to neplatí, věděla-li třetí osoba o překročení nebo musela-li o něm vědět vzhledem k okolnostem případu.

 Osoba, která vystupuje jako podnikatelův zástupce při provozu obchodního závodu, nesmí bez souhlasu podnikatele činit na vlastní nebo cizí účet nic, co spadá do oboru obchodního závodu.

 § 433  (1) Kdo jako podnikatel vystupuje vůči dalším osobám v hospodářském styku, nesmí svou kvalitu odborníka ani své hospodářské postavení zneužít k vytváření nebo k využití závislosti slabší strany a k dosažení zřejmé a nedůvodné nerovnováhy ve vzájemných právech a povinnostech stran.  (2) Má se za to, že slabší stranou je vždy osoba, která vůči podnikateli v hospodářském styku vystupuje mimo souvislost s vlastním podnikáním.

 § 434  Dá-li podnikatel veřejnosti najevo, ve kterém místě podniká, umožní veřejnosti vstupovat s ním v tomto místě do právního styku v určené provozní době; jinak v době obvyklé.  § 435 ods. 1  Každý podnikatel musí uvádět na obchodních listinách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu své jméno a sídlo.

 Statutární orgán (likvidátor, insolvenční správce)  Zástupce na základě plné moci  Zástupce na základě podnikové plné moci – prokurista  Zákonný zástupce  Zástupce na základě soudního rozhodnutí

 § 161  Kdo právnickou osobu zastupuje, dá najevo, co ho k tomu opravňuje, neplyne-li to již z okolností.  Kdo za právnickou osobu podepisuje, připojí k jejímu názvu svůj podpis, popřípadě i údaj o své funkci nebo o svém pracovním zařazení.

 § 164 ods. 1  Člen statutárního orgánu může zastupovat právnickou  § 166 ods. 1  Právnickou osobu zastupují její zaměstnanci v rozsahu obvyklém vzhledem k jejich zařazení nebo funkci; přitom rozhoduje stav, jak se jeví veřejnosti. osobu ve všech záležitostech.

 § 167  Právnickou osobu zavazuje protiprávní čin, kterého se při plnění svých úkolů dopustil člen voleného orgánu, zaměstnanec nebo jiný její zástupce vůči třetí osobě.

 § 127 NOZ  Za právnickou osobu lze jednat jejím jménem již před jejím vznikem. Kdo takto jedná, je z tohoto jednání oprávněn a zavázán sám; jedná-li více osob, jsou oprávněny a zavázány společně a nerozdílně.  Právnická osoba může účinky těchto jednání pro sebe do tří měsíců od svého vzniku převzít.

 Prokura  § 450 ods. 1 NOZ  Udělením prokury zmocňuje podnikatel zapsaný v obchodním rejstříku prokuristu k právním jednáním, ke kterým dochází při provozu obchodního závodu, popřípadě pobočky, a to i k těm, pro která se jinak vyžaduje zvláštní plná moc. Zcizit nebo zatížit nemovitou věc je však prokurista oprávněn, je-li to výslovně uvedeno.

 Při udělení prokury musí být výslovně uvedeno, že jde o prokuru.  Uděluje-li podnikatel prokuru pro některou pobočku svého obchodního závodu nebo pro některý z několika svých obchodních závodů, označí výslovně pobočku nebo obchodní závod.  Zakazuje se udělit prokuru právnické osobě.  Prokurista není oprávněn přenést prokuru na někoho jiného ani udělit další  prokuru

 Prokurista vykonává prokuru s péčí řádného hospodáře.  Prokurista se podepisuje tak, že k firmě podnikatele připojí svůj podpis a údaj označující prokuru

 § 486 NOZ  (1) Soud jmenuje opatrovníka právnické osobě, která to potřebuje, aby mohly být spravovány její záležitosti nebo aby mohla být hájena její práva.  (2) Opatrovníkem právnické osoby může soud jmenovat jen osobu, která splňuje podmínky stanovené pro způsobilost být členem statutárního orgánu.

 § 487  (1) Pro práva a povinnosti opatrovníka právnické osoby platí obdobně ustanovení o právech a povinnostech člena statutárního orgánu. Působnost opatrovníka se přiměřeně řídí ustanoveními o působnosti statutárního orgánu.  (2) Soud opatrovníku uloží, aby s odbornou péčí usiloval o řádné obnovení činnosti statutárního orgánu právnické osoby

 § 488  Určuje-li zakladatelské právní jednání, že má být právnické osobě jako opatrovník jmenována určitá osoba, soud takovou osobu opatrovníkem jmenuje, pokud je k tomu způsobilá a souhlasí se jmenováním.  Zakladatelské právní jednání - § 123 NOZ