Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Dominika Kalasová, Karel Kolář Talnet, Praha Veletrh nápadů učitelů fyziky , Hradec Králové.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Projekt FUTURA Kateřina Koutská. Cíle projektu  Projekt realizuje společnost Respekt institut, o.p.s. ve spolupráci s partnery:  Institut pro evropskou.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
S TUDENTSKÉ T RENÉRSKÉ C ENTRUM I LEARN TO TEACH.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
CENTRUM PRO PODPORU ZAMĚSTNANCŮ – pilotní projekt v rámci Českých drah, a. s. PhDr. Alena Sehnalová ASPRA a. s. Best Western Hotel Vladimir, Ústi nad Labem,
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Mentoring a Magistrát HR Know - How & Fórum personalistů Ing. Libor Peprný
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
v rámci projektu Mentoring a Magistrát Ing. Zbyněk Nejezchleba
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Komunitní sociální práce
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
Studium v usa Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA Eusebio Perdiguero, NY 6 Flickr.com Proč právě USA Co je Fulbright Stipendia pro studenty.
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Personální strategie mezinárodní firmy
Stáž na 8.6. – Jan Fric PřF KSGRR. Hlavní historické milníky SU 1878 – založení (Stockholms högskola) 1960 – transformace na VŠ univerzitního.
Mentoring v učitelské praxi. koučování supervize mentoring tutoring Co mají společného? Mentoring je způsob poskytování kolegiální podpory (pojem mentor.
Program: Erasmus+ Klíčová akce: KA1 Název organizace: Základní škola M. Choceňského, Choceň Název projektu: Další vzdělávání učitelů cizích jazyků Číslo.
V rámci projektu OPVK „Centrum pro podporu přírodovědných a technických věd: Technická a přírodovědná laboratoř pro děti a mládež Zlínského kraje“ zveme.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Harmonogram projektu – I. vlna – time line Únor 2015: Start I. vlny v 10 hod.- informační schůzka v místnosti C3 (kruhovka) VŠB-TUO
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
Cesta k uplatnění na trhu práce
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Didaktické prostředky
Základní informace k ŠAP a PA
Vědeckovýzkumný informační systém
Plánování prvních kroků
Atraktivní zaměstnavatel
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Tisková konference
Polytechnické vzdělávání v praxi
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
Kariérní dráhy na ústavu konstruování FSI VUT v Brně
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vzorový projekt pro ZŠ.
Kariérové poradenství a podnikavost
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.

Národní kontaktní centrum – ženy a věda Kdo jsme? Cíle podpora genderové rovnosti v akademickém prostředí zlepšení postavení žen a mladých lidí ve vědě Naše agenda Výzkum Rozvíjení diskusí na politické úrovni Podpůrné aktivity Více na

Základní koncepce našeho programu Obecná definice mentoringu: proces, skrze nějž se dostává mladším a méně zkušeným lidem podpory, rad a přátelství, který jim má umožnit nastartovat kariéru a uspět v pracovním životě nebo ve studiu Základní funkce: rolové modely/vzory, psychologická podpora, praktická pomoc Koncepce našeho mentoringu – Cílové skupiny: Mentees: post/doktorandi a post/doktorandky ze všech veřejných výzkumných institucí a vysokých škol Mentoři: vědkyně a vědci na vyšší než postdoktorské pozici (z jiné instituce než mentee) – Formát: Individální spolupráce mentoringové dvojice mentor-mentee Skupinové aktivity pro mentees - kurzy profesního a osobnostního rozvoje (kariérní poradenství, časový management, projektový management, prezentační dovednosti, komunikační dovednosti) – Oborově rozdělené skupiny

Proč mentoring pro začínající vědkyně a vědce? Naše motivace pro založení programu – Velice nízké zastoupení žen mezi výzkumníky (27 %) X zastoupení žen mezi studujícícmi – Největší odliv žen z vědy – post/doktorská fáze – Složitá situace začínajících vědců obecně Cíl: podpora profesního rozvoje (post)doktorandek a (post)doktorandů, pomoc s rozjezdem vědecké kariéry a ujasněním si jejího směřování – Pomoci identifikovat kariérní cíle a kroky, jak jich dosáhnout – usnadnit orientaci ve vědeckém kariérním systému – rozšířit profesní síť a možnosti uplatnění ve vědě – posílit vzájemnou výměnu zkušeností – podpořit sebevědomí Rozdíl mezi vztahem mentorem a školitelem – otevřenější vztah – prospěšnost spolupráce s lidmi z jiných institucí – jiné cíle než vztah školitele a studenta

Praktické informace – průběh I. Délka jednoho ročníku programu: únor – prosinec Do kdy podat přihlášku: Jak se přihlásit? – Přes formulář na webových stránkách programu – Přístupové údaje do intranetu → vytvoření profilu – Funkce intranetu Začátek programu pro mentees: únorový workshop (formulace individuálních mentoringových cílů a kroků, jak jich dosáhnout → charakteristika mentora)

Praktické informace – průběh II. Vytváření mentoringových dvojic = začátek programu pro mentory – 2 cesty výběru mentorů: 1) výběr z přihlášených mentorů viditelných na intranetu (od konce ledna) 2) mentee si najde mentora samostatně → informuje koodrinátorku → ona osloví mentora a vysvětlí koncepci programu – Oslovení mentora: mentee pošle mentorovi svůj plán vytvořený během úvodního worshopu a vysvětlí, proč si pro naplnění svých cílů vybral právě jeho – Úvodní schůzka mentee/ho a mentora → dohoda Každý mentee by měl mít svého mentora nejpozději v dubnu

Praktické informace – průběh III. Náplň programu: je na dohodě mentoringové dvojice Kurzy budou rozprostřeny do celého roku Závěr programu: – prosinec – závěrečná evaluace formou dotazníku – ne nutně konec spolupráce s mentorem – možnost návštěvy kurzů s novým ročníkem mentees

Na koho se obracet: Kateřina Cidlinská Martina Fucimanová V případě zájmu přijdeme představit program na vaši instituci. Tešíme se na spolupráci!