Průběh projektu SLIC 2012 Co jsme se dozvěděli? Posouzení psychosociálních rizik Kampaň Evropské inspekce SLIC 2012 PhDr. Ludmila Kožená SZÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do kampaně Koordinaci zajišťuje Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) Kampaň probíhá ve více než 30 zemích Podporu.
Advertisements

EURES Evropské služby zaměstnanosti
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vlastní hodnocení školy
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Dokumentace k zajištění BOZP
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
P ŘIJÍMÁNÍ PRACOVNÍKŮ Přijímání pracovníků představuje řadu procedur, které následují poté, co vybraný uchazeč o zaměstnání je informován o tom, že byl.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Průběh projektu - připomínky hodnotitelů Posouzení psychosociálních rizik Kampaň Evropské inspekce SLIC 2012 MUDr.Vladimíra Lipšová SZÚ.
Praxe ve Věznici Karviná
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
Moderní personalistika DS 2009/
Dokumentace k zajištění BOZP
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Strana 1 CAF a Lidské zdroje Mínění pracovníků má svoji váhu Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
VŠTE České Budějovice Ústav podnikové strategie
Motivace a stimulace pracovníků v podniku Terno České Budějovice
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Sociální šetření a legislativa
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Transkript prezentace:

Průběh projektu SLIC 2012 Co jsme se dozvěděli? Posouzení psychosociálních rizik Kampaň Evropské inspekce SLIC 2012 PhDr. Ludmila Kožená SZÚ

Dotazníky Pro zaměstnavatele 1. Kontrolní seznam: stres při práci 2. Dotazník pro zaměstnavatele – doplněk vyplněn se snahou o objektivitu Pro zaměstnance Anonymní – 10 otázek ne vždy se shodoval se zaměstnavatelem – zvláště v otázce vztahů Pro kontrolní orgán Metodika k identifikaci pracovního stresu v organizacích použit standardně

Dotazník pro zaměstnance ot Využíváte při práci svou kvalifikaci a své schopnosti? většinou ANO, NE zřejmě pouze méně kvalifikovaný pracovník, či kvalifikovaný v jiném oboru 2. Můžete se samostatně rozhodovat o způsobu provádění své práce? ANO kvalifikovaní NE kvalifikovaní, ale postup práce je stanoven (číšník, laborant)

Dotazník pro zaměstnance ot Je Vaše práce zajímavá a vede Vás k dalšímu vzdělávání? NE méně často nejednoznačné – jen polovina otázky ANO 4. Je Váš pracovní výkon v práci spravedlivě hodnocen? některé NE – špatné vztahy s vedením (ot. 7) jiné NE – dobré vztahy k vedení, ale vědomí, že stát nedoceňuje (spíše sektor zdravotní a sociální služby) ANO – uspokojivé finanční ohodnocení (uvádí i zaměstnavatel)

Dotazník pro zaměstnance ot Máte při svém zaměstnání dostatek času pro svou rodinu? NE většinou při směnové práci NE někdy vedoucí manažeři ve větším podniku 6. Máte dobré vztahy se svými spolupracovníky a můžete se na ně spolehnout? ANO většinou i tam, kde není důvěra k zaměstnavateli NE pár jedinců – běžné, ne ke všem stejná důvěra NE jedinec + více dalších stížností – problémový jedinec

Dotazník pro zaměstnance ot Můžete se v případě potřeby spolehnout na pomoc svého zaměstnavatele? NE nedůvěra k zaměstnavateli – může souviset i s ot. 4, 8, 9 8. Stará se Váš zaměstnavatel o odstranění všech bezpečnostních rizik na pracovišti? ANO někdy vyjadřuje, že je obvykle na pracovišti BOZP NE zaměstnavatel se o zaměstnance málo zajímá

Dotazník pro zaměstnance ot Domníváte se, že je Vaše zdraví na pracovišti dostatečně chráněno? NE obvykle špatný vztah k zaměstnavateli ANO někdy i tam, kde se zdravotní rizika dají předpokládat, ale kde je dobrý vztah k zaměstnavateli (restaurace – barmani, číšníci) 10. Vyskytují se na Vašem pracovišti situace (okolnosti, události) jako je násilí či šikana? ANO otázka - je správně chápán pojem šikana? násilí či obtěžování ze strany hostů či klientů

Dotazník pro zaměstnance - spojitosti 1. Využíváte při práci svou kvalifikaci a své schopnosti? N 2. Můžete se samostatně rozhodovat o způsobu provádění své práce? 3. Je Vaše práce zajímavá a vede Vás k dalšímu vzdělávání? N 4. Je Váš pracovní výkon v práci spravedlivě hodnocen? 5. Máte při svém zaměstnání dostatek času pro svou rodinu? 6. Máte dobré vztahy se svými spolupracovníky a můžete se na ně spolehnout?N 7. Můžete se v případě potřeby spolehnout na pomoc svého zaměstnavatele? 8. Stará se Váš zaměstnavatel o odstranění všech bezpečnostních rizik na pracovišti? 9. Domníváte se, že je Vaše zdraví na pracovišti dostatečně chráněno? 10.Vyskytují se na Vašem pracovišti situace (okolnosti, události) jako je násilí či šikana? N špatné vztahy se zaměstnavatelemnejednoznačné

Návrhy k doplnění problematiky (anonymní dotazník) 1.Mohu se na svého nadřízeného kdykoliv obrátit kvůli pracovním záležitostem 2.Mohu se na svého nadřízeného kdykoliv obrátit s naléhavou osobní záležitostí 3.

Zpráva - Doporučení ke zlepšení Zprávy poslány – zaměstnavateli auditorům OIP + KHS Snaha – doporučit postupy nezávislé na financích vyzkoušené a) v podnicích podporujících zdraví (každoroční soutěž) b) v kampaních Move Europe, MentHealthWork c) v projektech podpory zdraví (MZ ČR) rada všem – nezapomínat na zdravý životní i pracovní styl zaměstnanců

Co chybělo? Co přebývalo? 1.V metodice 2.V dotaznících 3.….