Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrovaný biomedicínský inženýr
Advertisements

Zákon o zdravotnických prostředcích a kroky k jeho implementaci
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
jeho význam a uplatnění
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
HARMONIZOVANÉ NORMY APLIKOVATELNÉ PRO IVD
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Zdravotnické prostředky Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
1 ve spolupráci s ČSKB pořádají pracovní seminář ve spolupráci s ČSKB pořádají pracovní seminář Řízení kvality IVD při vývoji, výrobě a použití v klinických.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Ing. Eva Sýkorová Ministerstvo zdravotnictví ČR
Zdravotní péče v souvislosti s použitím zdravotnických prostředků.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
1 RIZIKO NEAUTORIZOVANÉHO DOVOZU aneb jak se ze shodného výrobku může stát neshodný Petr Šmídl CZEDMA / IMMUNOTECH.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
VLASTNÍ PŘÍSPĚVKY VÝROBCE KE ZVYŠOVÁNÍ ÚROVNĚ ŘÍZENÍ KVALITY
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Legislativa.
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Zdravotnické prostředky koncepce regulace a legislativní záměry Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie 10. března 2011.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
BOZP při práci ve výškách
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Snížení administrativní zátěže
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
přehled některých jeho ustanovení
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitro (IVD MD) ve světle zabezpečování kvality Petr Šmídl

 Zákon č. 123/2000 Sb.,o zdravotnických prostředcích, ve znění pozdějších předpisů  Nařízení vlády č. 453/2004 Sb. (Směrnice 98/79/ES)  Vyhláška č. 501/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů (vyhláška o nežádoucích příhodách zdravotnických prostředků) LEGISLATIVNÍ RÁMEC LEGISLATIVNÍ RÁMEC

 Stanoví výhradně výrobce a uživatel je povinen se řídit jeho pokyny (NV 453/2004 Sb.)  Servis IVD MD mohou provádět pouze osoby a organizace  pověřené výrobcem,  řádně vycvičené a  dle jeho pokynů.  Uživatel může nedodržením výše uvedených zásad ohrozit nejen pacienty či sebe, ale také dobré jméno výrobce. ZACHÁZENÍ S IVD MD ZACHÁZENÍ S IVD MD

 Systém dozoru nad IVD MD  Zahrnuje výrobce, kompetentní autority, notifikované osoby a poskytovatele zdravotní péče  Nežádoucí příhoda  Riziko vzniku nežádoucí příhody  Upozornění uživateli  Ve většině případů vyžaduje dokumentovanou spolupráci uživatele a výrobce, popř. kompetentní autority (v ČR je to SÚKL) VIGILANCE VIGILANCE

 Pro výrobce je nesmírně důležitá dokumentovaná odezva od uživatele.  V některých případech je tato odezva předávána SÚKL.  Při kontrole u poskytovatele zdravotní péče může SÚKL sledovat, jak bylo s opozorněním týkajícím se výrobku v laboratoři naloženo. VIGILANCE pokrač. VIGILANCE pokrač.

Důsledky nesprávné reakce na vznik nežádoucí příhody či rizika jejího vzniku 1.Nesprávný výsledek testu  nesprávná diagnóza, léčba  poškození zdraví pacienta 2.Nesprávné zacházení s výrobkem  poškození zdraví či smrt obsluhuhy VIGILANCE pokrač. VIGILANCE pokrač.

Veškerá dokumentace, kterou je poskytována výrobcem uživateli, je uvedena v NV 453. Nedodává se: 1. Prohlášení o shodě (zejména ne český překlad) 2. Validační protokol 3. Analytické ani žádné jiné certifikáty POSKYTOVANÁ DOKUMENTACE POSKYTOVANÁ DOKUMENTACE

Validace (Validation) je potvrzení prostřednictvím objektivních důkazů, že požadavky na specifické zamýšlené použití nebo specifické aplikace byly splněny. Z hlediska výrobce je vyjádřeno označením výrobku evropskou značkou shody POSKYTOVANÁ DOKUMENTACE pokrač. POSKYTOVANÁ DOKUMENTACE pokrač.

Validace prováděná výrobcem se nazývá ověření funkční způsobilosti (performance evaluation), viz. NV 453 (Směrnice 98/79/ES). Musí předcházet vystavení ES prohlášení o shodě a označení značkou CE. POSKYTOVANÁ DOKUMENTACE pokrač. POSKYTOVANÁ DOKUMENTACE pokrač.

Výrobce, resp. distributor/servisní organizace jsou samozřejmě povinny vystavit uživateli doklad o tom, že výrobek splňuje parametry stanovené výrobcem pro jeho správné fungování. POSKYTOVANÁ DOKUMENTACE pokrač. POSKYTOVANÁ DOKUMENTACE pokrač.

Děkuji za pozornost