MORAVSKÉ KOPANICE. Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov.Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov. (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) (13. století,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diofantos z Alexandrie
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Dana Hendrychová Anna Vostřelová Univerzita Pardubice
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Jak na to, aniž bychom se zničili
Historické památky města MIKULOV
1 Sociální politika a bydlení Sociální politika jako společenská praxe ZS 2008/2009.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Projekt Školy pro venkov Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov.
Spolupráce zemědělských subjektů při zakládání MAS
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Slovensko Kateřina Kunová 2010.
Sídla.
Starověká Palestina.
Venkov a jeho obraz ve vnímání lidí Pavlína Maříková Sociologická laboratoř KHV Česká zemědělská univerzita Praha.
Nýznerov – od kaple k vodopádům…
Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy? To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Teorie optimální velikosti města
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Velká řecká kolonizace
Doškové střechy Domky jako z pohádky
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ochrana přírody ČR.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Moravské Kopanice.
Město Brno.
Život v regionech Petr Machala.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
místem koncentrace hospodářské činnosti a ubytování obyvatelstva.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
Chci jít Chci jít jen k Tobě, Pane můj, chci žít a chválu vzdát Ti svou. Chci jít jen k Tobě, Pane můj, chci žít a chválu vzdát Ti svou.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Nářečí Slovácko Autor : Erik Chalupa. Úvod Nářečí neboli dialekt je nespisovný jazykový útvar užívaný pouze mluvčími z určité geografické oblasti. Obor,
Tradice a zvyky na Slovácku. Hody Hody patří k tradičním svátkům snad každé moravské vesnice. Hody se na vesnici slaví jako křesťanský svátek i jako.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihočeský kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Dějepis a společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
23 / 9 / 2010.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic,
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
Moje práce na Broumovsku
NĚMECKO, RAKOUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_05
Naše vlast – Česká republika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

MORAVSKÉ KOPANICE

Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov.Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov. (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) Osídlení ostatních Kopanic probíhalo průběžně od 18. století.Osídlení ostatních Kopanic probíhalo průběžně od 18. století. Usazovali se zde často uprchlíci – zběhové z vojny, zběhové z feudálních panství, bezzemci.Usazovali se zde často uprchlíci – zběhové z vojny, zběhové z feudálních panství, bezzemci. Blíže neurčené etnikum – prvky z různých částí karpatského oblouku.Blíže neurčené etnikum – prvky z různých částí karpatského oblouku. Geografická izolace regionu – uchování kulturních specifik / zaostalost.Geografická izolace regionu – uchování kulturních specifik / zaostalost. Až do roku 1901 byli někteří kopaničáři formálně zatíženi robotní povinností.Až do roku 1901 byli někteří kopaničáři formálně zatíženi robotní povinností.

V polovině 20. století první pokusy o kolektivizaci zemědělství.V polovině 20. století první pokusy o kolektivizaci zemědělství. Důsledky:Důsledky: -Odchod mladé generace za prací do měst. -Postupná ztráta motivace hospodařit. -Odprodej domů a pozemků chalupářům. -Alkoholismus.

Napsáno o Kopanicích: Žítková Bělokarpatské Kopanice jsou krajem na pomezí mezi Moravou a Slovenskem. Lidé, kteří sem přicházeli utvářeli svou prací po staletí krajinu, jež odráží jejich soužití s přírodou. Kopanice dostaly své jméno podle toho, že těžko dostupná políčka bylo možno obdělávat jen kopáním motykou. I dnes můžete na skromných zemědělských usedlostech, roztroušených po kopcích Vápenic a Žítkové, vidět pást se koně, krávy, ovce a pracovat lidi. Ani staletí tu téměř nic nezměnila. Na mnoha místech se zachovaly rázovité chalupy, tolik typické pro Kopanice, i lid se nadále drží své těžké práce, ale také svých tradic, zvyků, nářečí a písní...Chcete-li poznat život na Moravských Kopanicích zblízka, využijte nabídky ubytování v soukromí a pohostinnosti místních lidí, kteří jsou ochotni se podělit o krásy svého kraje.

IDEÁLYaREALITA IDEÁLY a REALITA Ideál harmonického vztahu hospodáře a krajinyIdeál harmonického vztahu hospodáře a krajiny Ideál zachovalé tradiceIdeál zachovalé tradice Ideál krásné krajinyIdeál krásné krajiny NezaměstnanostNezaměstnanost Ztráta motivace k hospodařeníZtráta motivace k hospodaření AlkoholismusAlkoholismus Úbytek stálých obyvatelÚbytek stálých obyvatel Příchod problémových skupinPříchod problémových skupin

KOPANICE V SOUČASNOSTI Chalupaření – pozemky bez trvalé péče, blokování vhodných míst pro hospodaření nově příchozích trvalých obyvatel.Chalupaření – pozemky bez trvalé péče, blokování vhodných míst pro hospodaření nově příchozích trvalých obyvatel. Ekoturistika – příjmy nejsou velké, možnost využívá jen pár rodin.Ekoturistika – příjmy nejsou velké, možnost využívá jen pár rodin. „hoteliér nenahradí hospodáře“ „hoteliér nenahradí hospodáře“ Ekozemědělství – možnost využívají hlavně větší zemědělské subjekty.Ekozemědělství – možnost využívají hlavně větší zemědělské subjekty.

NOVOKOPANIČÁŘSTVÍ Mladí lidé se snahou hospodařit.Mladí lidé se snahou hospodařit. Problémové skupiny – koncentrace lidí, kteří se zde schovávají před problémy.Problémové skupiny – koncentrace lidí, kteří se zde schovávají před problémy.

ŽITKOVSKÉ BOHYNĚ Místními obyvateli vnímány negativně.Místními obyvateli vnímány negativně. Ve slovenské části Žitkové dodnes poslední „bohyně“ žije a občas praktikuje svou činnost.Ve slovenské části Žitkové dodnes poslední „bohyně“ žije a občas praktikuje svou činnost.